Ο πρώην «λοχαγός» που διχάζει το ΠΑΣΟΚ
Η πορεία του Μιχάλη Νεονάκη και το παρασκήνιο του αποκλεισμού του από τις λίστες

Του Κ.Π. Παπαδιοχου

Μιχάλης Νεονάκης: Ο άνθρωπος που στα τέλη του 2000 είχε σχεδόν επιτύχει να γίνει «στρατηγός» στη θέση του κ. Θ. Τσουκάτου με ιδιαίτερη ισχύ στον κομματικό μηχανισμό της Χαριλάου Τρικούπη, επτά χρόνια μετά παρ’ ολίγον να διχάσει το ΠΑΣΟΚ σε μια κρίσιμη πολιτικά συγκυρία, καθώς ο χρόνος προς τις προσεχείς εκλογές μετράει πλέον αντίστροφα.

O κ. Νεονάκης αντέδρασε με έντονο τρόπο στην επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ρέθυμνο, προκειμένου να μην αξιοποιήσει η Ν.Δ. εις βάρος του ΠΑΣΟΚ τις ιδιαίτερα υψηλές χρηματιστηριακές του συναλλαγές την περίοδο 1998-2000. Μάλιστα, παρά τις παραινέσεις του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Αθανασάκη, ο κ. Μ. Νεονάκης επέμεινε να θέσει το ζήτημα του αποκλεισμού του από τις λίστες σε ψηφοφορία στην προγραμματισμένη, αρχικά για την Πέμπτη, συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι πολιτικές «φιλίες» του κ. Νεονάκη στο στρατόπεδο των πρώην «εκσυγχρονιστών», με βασικό σημείο αναφοράς την κ. Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά και η επιρροή του στα μεσαία στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου είναι τέτοια που ο κ. Γ. Παπανδρέου λέγεται πως διαισθάνθηκε τον κίνδυνο το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί διχασμένο μεταξύ «προεδρικών» και πρώην «εκσυγχρονιστών» στην ψηφοφορία και να διολισθήσει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Ετσι ερμηνεύθηκε εξάλλου και η αιφνίδια επιλογή του, να αναβάλλει επ’ αόριστον τη συνεδρίαση της Πέμπτης επικαλούμενος το βαρύ κλίμα από τις συνεχιζόμενες καταστροφικές πυρκαγιές.

Μέλος των «λοχαγών»

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση να «κοπεί» από τα ψηφοδέλτια ο κ. Νεονάκης, αλλά και η συνολική του διαδρομή στη Χαριλάου Τρικούπη κρύβουν έντονο παρασκήνιο: Ο κ. Νεονάκης υπήρξε μέλος της ομάδας των «λοχαγών» υπό τους κ. Χ. Καστανίδη και Δ. Ρέππα, και με την άνοδο του κ. Κ. Σημίτη στην ηγεσία, το 1996, ανέλαβε κεντρικό ρόλο στη Χαριλάου Τρικούπη, υπό τη σκιά, όμως, του τότε πανίσχυρου κ. Θ. Τσουκάτου. Το πρώτο σημαντικό βήμα, για τη μετατροπή του σε πρόσωπο-κλειδί στη Χαριλάου Τρικούπη ο κ. Μ. Νεονάκης το έκανε στα τέλη του 2000. Εκείνη την περίοδο, όντας πλέον γραμματέας Οργανωτικού, σε συνεννόηση, όπως λέγεται, με τον τότε γραμματέα κ. Κ. Σκανδαλίδη επέτυχε να πείσει τον κ. Κ. Σημίτη να αφαιρέσει από τον κ. Θ. Τσουκάτο κάθε κομματική αρμοδιότητα και να εγκαταλείψει το γραφείο του στα Κεντρικά του ΠΑΣΟΚ.

Λαλιώτης και Χρυσοχοΐδης

Η αρχή της «πτώσης» του κ. Μ. Νεονάκη συμπίπτει με την έλευση του κ. Κ. Λαλιώτη στη θέση του γραμματέα. Συγκεκριμένα, στο ΠΑΣΟΚ διακινείται ευρέως ότι ο κ. Κ. Λαλιώτης –στην καλύτερη των περιπτώσεων– δεν έκανε τίποτα για να προστατέψει τον κ. Μ. Νεονάκη την άνοιξη του 2003 όταν ο τελευταίος δέχθηκε ένα μπαράζ επιθέσεων από την «Αυριανή» για υπέρογκες χρηματιστηριακές συναλλαγές την περίοδο 1998-2000.

Ο κ. Μ. Νεονάκης υποχρεώθηκε τότε να παραιτηθεί από μέλος του Ε.Γ. και υπεύθυνος Οργανωτικού. Ομως, μετά τη «θυσία» του κ. Κ. Λαλιώτη και την ανάληψη της θέσης του γραμματέα από τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, το καλοκαίρι του 2003, έτρεφε βάσιμες ελπίδες ότι στις εκλογές του 2004 θα ήταν υποψήφιος στο Ρέθυμνο, Εξάλλου φέρεται να είχε σχετικές διαβεβαιώσεις από στενούς συνεργάτες του κ. Κ. Σημίτη, όπως οι κ. Σ. Κοσμίδης και Ν. Θέμελης. Ομως, με εισήγηση του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, ο κ. Μ. Νεονάκης έμεινε εκτός ψηφοδελτίων, εξέλιξη που οδήγησε στην πλήρη διάρρηξη των σχέσεών του με τον τότε πρωθυπουργό.

Δικαστική δικαίωση

Στα χρόνια που πέρασαν μετά τις εκλογές, ο κ. Μ. Νεονάκης πίστεψε ότι τα χειρότερα βρίσκονταν πίσω του. Κέρδισε δικαστικά στη διαμάχη του με την «Αυριανή», δικαιώθηκε από τη Διακομματική της Βουλής, και εξελέγη στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που εξέλαβε ως πολιτική του αποκατάσταση από τον κ. Γ. Παπανδρέου. Ετσι θεωρούσε δεδομένο ότι θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές στο Ρέθυμνο, προετοιμάζοντας εδώ και πολλούς μήνες την προεκλογική του εκστρατεία. Μάλιστα, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Μ. Νεονάκης αφήνει να εννοηθεί ότι εδώ και ένα και πλέον χρόνο είχε διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον κ. Ν. Αθανασάκη, αλλά και από στενούς συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου, όπως ο κ. Π. Γερουλάνος, ότι θα περιληφθεί στις λίστες του ΠΑΣΟΚ.

Το πρώτο ανησυχητικό μήνυμα για τον κ. Μ. Νεονάκη ήλθε πριν από δύο μήνες περίπου. Τότε, ο κ. Αθανασάκης τον κάλεσε από τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και τον ενημέρωσε ότι στο στενό «επιτελείο» του κ. Γ. Παπανδρέου υπάρχουν για την περίπτωσή του «δύο γραμμές». Η πρώτη να είναι υποψήφιος και η δεύτερη να μείνει εκτός, καθώς λόγω της υπόθεσης των ομολόγων θα μπορούσε να αποτελέσει το εργαλείο για απόπειρα «συμψηφισμού στο πεδίο των σκανδάλων» από την πλευρά της Ν.Δ.

Τα άσχημα νέα

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο κ. Νεονάκης κλήθηκε εκ νέου στον πέμπτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη και ο κ. Αθανασάκης του ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος ούτε σ’ αυτές τις εκλογές. Ο κ. Νεονάκης φέρεται να αποδίδει ευθύνες για τη συγκεκριμένη εξέλιξη σε πρόσωπα του περιβάλλοντος του κ. Γ. Παπανδρέου, όπως οι κ. Δ. Δόλλης και Π. Συναδινός, ενώ κατέστησε σαφές στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ πως δεν πρόκειται να δεχθεί τον αποκλεισμό του αδιαμαρτύρητα.

Τον ενθάρρυνε εξάλλου το γεγονός πως εξ’ αρχής υπήρξαν δηλώσεις συμπαράστασης προς το πρόσωπό του από την κ. Αννα Διαμαντοπούλου –με την οποία λέγεται ότι διατηρεί οργανωτικούς δεσμούς ενόψει των σεναρίων διαδοχής όποτε και εάν αυτή δρομολογηθεί– αλλά και από τους κ. Χρ. Πρωτόπαπα και Ν. Μπίστη. Επίσης, υπέρ του τάχθηκαν με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, για ευνοήτους λόγους ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, αλλά και ο κ. Χρ. Βερελής. Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν η Χαριλάου Τρικούπη θα αξιοποιήσει το χρόνο μέχρι τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να πεισθεί ο κ. Νεονάκης να μην επιμείνει στην υποψηφιότητά του, ή εάν απλώς η σύγκρουση μεταξύ «προεδρικών» και «εκσυγχρονιστών» με αφορμή το πρόσωπό του, πήρε απλώς αναβολή...
kathimerini.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»