Χαστούκι στο στρατιωτικό κατεστημένο και τους συνοδοιπόρους του
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
d.welle
Η νίκη Ερντογάν σχολιάζεται σήμερα από ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τύπο, ενώ η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει το πορτρέτο της νέας υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή.

«Για πρώτη φορά τα τελευταία πενήντα χρόνια πέτυχε ένα κόμμα στην Τουρκία όχι μόνον να επανεκλεγεί, αλλά να βελτιώσει και τα ποσοστά του» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung για την εκλογική νίκη Ερντογάν και προσθέτει: «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι επίσης ένα ηχηρό χαστούκι για το στρατιωτικό κατεστημένο και τους συνοδοιπόρους τους». «Οι ψηφοφόροι όμως καθιστούν με την ψήφο τους όχι απλό νικητή το ΑΚΠ, αλλά του εκχωρίζουν μεγάλη ευθύνη για να διαχειριστεί την πολιτική κατάσταση: η πρόσφατη κρίση δεν προκλήθηκε μόνον εξ αιτίας του στρατού ή της αντιπολίτευσης, αλλά και από την υπεροψία και τα λάθη του ΑΚΠ. Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπάρχει πολιτική πόλωση, σε λίγο θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, τότε πρέπει ο Ερντογάν να μείνει προσγειωμένος και να λειτουργήσει συνετά.»



«Στην Τουρκία δεν υπάρχει μόνον η πάλη μεταξύ ισλαμιστών και οπαδών του κοσμικού κράτους, αλλά κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα ένας λυσσαλέος αγώνας μεταξύ της παλιάς κεμαλικής ελίτ, που βλέπει το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια της, και του μεσαίου στρώματος των αστικών περιοχών της Ανατολίας που είναι θρησκευόμενοι και οι οποίοι βελτίωσαν το βιοτικό τους επίπεδο και επιδιώκουν συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας» σχολιάζει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung «με τη χθεσινή του νίκη το ΑΚΠ ενίσχυσε την άνοδο αυτών των στρωμάτων.» «Ευελπιστούμε δε ότι το ΑΚΠ μετά τον θρίαμβό του δεν θα βυθιστεί στο παραλήρημα της εξουσίας, αλλά θα πάρει στα σοβαρά εκείνους που δίκαια ή άδικα φοβούνται τον λανθάνοντα ισλαμισμό και θα προτείνει ως υποψήφιο για το προεδρικό αξίωμα κάποιον, τον οποίο να αποδέχεται και ο στρατός, διαφορετικά θα βρεθεί η χώρα εκεί από όπου ξεκίνησε τον Απρίλιο: σε βαθύτατη πολιτική κρίση. Ζητείται δηλαδή διάθεση συμβιβασμού και πολιτική ευθιξία υψίστου βαθμού.»



«Η χώρα αυτή αμφιταλαντεύεται» υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica «από τη μια, η καρδιά της χτυπά για την Ευρώπη, από την άλλη είναι αιχμάλωτος της ανατολίτικης παράδοσής της. Ασφαλώς δεν μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία της, αλλά δεν μπορεί να απεμπολήσει και το χρέος του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο η Τουρκία ήταν η πλέον αμερικανόφιλη χώρα, αλλά η εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ προκαλεί την αποστροφή προς τις ΗΠΑ. Μέχρι χθες ήταν ένθερμος οπαδός της Ευρώπης, που σε πολλούς Ευρωπαίους, προκαλούσε συγκίνηση, μετά από τις διάφορες ταπεινώσεις που υπέστη αντιμετωπίζει σήμερα την Ευρώπη με σκεπτικισμό, αμφιβολία ή και με μίσος. Όμως όλα αυτά, παρά τις τουρκικές εκλογές, φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρουν κανέναν στην Ευρώπη.»



«Ποια είναι η Κύπρια που κατέχει την φιλανδική γλώσσα και συνδέει τουλάχιστον γλωσσικά το Βορρά με το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης; Για πρώτη φορά στην Κύπρο αναλαμβάνει το πόστο του Υπουργού Εξωτερικών γυναίκα» γράφει Frankfurter Allgemeine Zeitung στο πορτρέτο της Κύπριας υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου – Μαρκουλλή. «Η κα Μαρκουλλή σπούδασε στο Ελσίνκι Κοινωνιολογία και Πολιτική Επιστήμη και στην Αθήνα Δίκαιο και Πολιτική, ενώ γνωρίζει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά, καθόλου σπάνιο όμως για τους Ελληνοκύπριους. Η Κύπρια διπλωμάτης αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών της πατρίδας της σε μια εποχή που η Κύπρος μπαίνει στην ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει το άλυτο ακόμη κυπριακό.». Η εφημερίδα αναφέρει αναλυτικά τα βιογραφικά στοιχεία της υπουργού και καταλήγει: «με την εμπειρία που έχει η Κύπρια ΥπΕξ θα πρέπει να επηρεάσει θετικά το διεθνές κλίμα για την επίλυση του κυπριακού.»






Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Artikel bookmarken

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc