Ασυμφωνία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Οι ΗΠΑ συνέστησαν υπομονή στους Κοσοβάρους ενώ ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ πρότεινε τη σύσταση μιας τρόικας.

Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ στη χθεσινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο πως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου συμφώνησαν όμως πάντως πως η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη όπως εξηγεί και ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ:



«Δεν αναλαμβάνουμε τώρα πολιτική ευθύνη για τα δυτικά Βαλκάνια και το Κοσσυφοπέδιο, την ευθύνη αυτή τη φέρουμε εδώ και πολλά χρόνια. Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε τώρα να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους.»



Μετά την αποτυχία του σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου η ομάδα επαφής μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων θα πρέπει τώρα να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες. Η ομάδα αυτή αποτελείται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ κατέθεσε χθες μια πρόταση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να συσταθεί μια τρόικα η οποία να δρα ακόμα πιο αποτελεσματικά και να είναι πιο ευέλικτη. Την τρόικα αυτή θα μπορούσε να αποτελεί η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Η πρόταση αυτή δεν βρίσκει όμως όλους σύμφωνους. Κυρίως ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών εξέφρασε τις αντιρρήσεις του λέγοντας πως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι μια χώρα της ΕΕ δεν θα μιλάει τελικά εξ ονόματός της.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερις μήνες και βάση των συζητήσεων παραμένει το λεγόμενο σχέδιο Αχτισάρι το οποίο προβλέπει μια διευρυμένη αυτονομία για το Κοσσυφοπέδιο. Αλλά γιατί να συναινέσει σε κάτι τέτοιο η Σερβία:



«Ο ρόλος μας είναι να καταστήσουμε σαφές στη Σερβία, ότι δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη χώρα στα δυτικά Βαλκάνια, αλλά να την συμπεριλάβουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική την οποία δώσαμε και στις υπόλοιπες δυτικοβαλκανικές χώρες.»



Ο χρόνος πάντως πιέζει μια και οι Κοσσοβάροι είχαν δηλώσει παλαιότερα πως θα προχωρήσουν σε μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησία στους. Αν και αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων υπό τον πρόεδρο Φατμίρ Σεντίγιου που συναντήθηκε χθες στην Ουάσινγκτον με την Αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δήλωσε πως δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια μονομερή κίνηση και χωρίς προηγουμένως να συνεννοηθεί με τις ΗΠΑ. Η Κοντολίζα Ράις πάντως από την πλευρά της διαβεβαίωσε πως η χώρα της θα κάνει ότι μπορεί για την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου μέσα στους επόμενους μήνες.


Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Artikel bookmarken

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»