Διαστάσεις | 27.07.2007
50.000 Ιρακινοί εγκαταλείπουν κάθε μήνα τη χώρα τους
Ιρακινοί πρόσφυγες στη Γερμανία
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ιρακινοί πρόσφυγες στη Γερμανία

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ΗΕ οι πρόσφυγες εκτός της επικράτειας του Ιράκ ανέρχονται στα 4,5 εκατομμύρια, ενώ εντός της χώρας φθάνουν τα δύο εκατομμύρια.

Εξ αυτών γύρω στο 1,2 εκατομμύρια βρήκαν καταφύγιο στη Συρία και 800.000 στην Ιορδανία.

Για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσιάζεται διεθνώς ανοδική αύξηση στον αριθμό των προσφύγων. Αυτή τη διαπίστωση έκανε ο Στέφαν Τελέκεν, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο διεθνές συνέδριο που έγινε χθες στο Αμάν της Ιορδανίας.



Οι δύο γειτονικές με το Ιράκ χώρες διαμήνυσαν χθες ότι δεν είναι πλέον εις θέσιν να αντιμετωπίσουν το συνεχές ρεύμα Ιρακινών προσφύγων. Ειδικά η Ιορδανία προχώρησε σε νέες διατάξεις για την είσοδο και την διακίνηση αλλοδαπών περιορίζοντας εμφανώς το κύμα των προσφύγων τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να δεχθεί δριμεία κριτική από την ιρακινή κυβέρνηση. Ο Ιορδανός υπουργός Παιδείας Χαλέντ Τουκάν διευκρίνισε στο συνέδριο ότι η βοήθεια που παρέχει ως τώρα η διεθνής κοινότητα είναι ανεπαρκής: «μέχρι σήμερα η βοήθεια για την Ιορδανία ήταν ελάχιστη. Δεν επαρκούσε για τίποτε, έπαιζε μάλλον συμβολικό ρόλο. Τώρα η διεθνής κοινότητα θέλει να προσφέρει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια, διότι διαπιστώνει ότι το κύμα των Ιρακινών προσφύγων διευρύνεται και δεν αφορά μόνον εμάς ή την περιοχή μας. Το προσφυγικό κύμα από το Ιράκ υπάρχει εδώ και πέντε χρόνια και ουδείς γνωρίζει πόσο θα κρατήσει.»



Η αντιπροσωπεία της Ιορδανίας κατέθεσε επίσης στο συνέδριο ότι τα τελευταία τρία χρόνια λόγω των Ιρακινών προσφύγων αυξήθηκε ο πληθυσμός της κατά 25%. Το ποσοστό είναι πολύ υψηλό για μια μικρή χώρα σαν την Ιορδανία, η οποία έτσι και αλλιώς δεν έχει π.χ. επάρκεια νερού για τους υπηκόους της, αλλά ούτε και επαρκή νοσοκομεία, σχολεία, δρόμους, σπίτια και ασφαλώς ούτε θέσεις εργασίας.

Ο εκπρόσωπος των ΗΕ Στέφαν Τελέκεν επεσήμανε ότι όσο το Ιράκ διολισθαίνει στο χάος της βίας, τόσο αυξάνονται οι πρόσφυγες: έτσι μετά την επίθεση στο ιστορικό Χρυσό Τέμενος της Σαμάρα 700.000 Ιρακινοί μετακινήθηκαν εκτός και εντός Ιράκ, ενώ ο ρυθμός εξόδου είναι πια 50.000 Ιρακινοί κάθε μήνα.

Ο Ιορδανός υπουργός Παιδείας Τουκάν πιστεύει ότι σε χειρότερη θέση βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα παιδιά, οι μικροί Ιρακινοί, των οποίων τις ανάγκες, όπως δηλώνει, αδυνατεί να καλύψει. Για τον τομέα της εκπαίδευσης η διεθνής βοήθεια ανήλθε στα 10 εκ. δολάρια: «λάβαμε για τα σχολεία που χρειάζονται τα παιδιά των προσφύγων 10 εκ. δολάρια από τη διεθνή κοινότητα. Εδώ όμως χρειαζόμαστε τουλάχιστον 30 σχολεία. Ο εξοπλισμός για κάθε σχολείο ανέρχεται στα δυο εκατομμύρια. Δηλαδή χρειαζόμαστε οπωσδήποτε 60 εκ. δολάρια και αυτά μόνον για τα σχολικά κτίρια.»



Το συνέδριο στο Αμάν δεν έδωσε απαντήσεις, αλλά κατέγραψε την κατάσταση και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι όμως εάν θα κατορθώσει η διεθνής κοινότητα να προλάβει και σε αυτή την περιοχή μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή.






Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»