Ενώπιον μιας νέας κούρσας εξοπλισμών;
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Ανησυχία για το πάγωμα από τη Μόσχα της Συνθήκης για τα Συμβατικά όπλα στην Ευρώπη
D.WELLE


Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στους κόλπους του Νάτο η απόφαση της Μόσχας να προχωρήσει στο πάγωμα της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη, που θεωρείται ως ο πυλώνας του αφοπλισμού στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η συνθήκη αυτή τέθηκε σε ισχύ το 1992 και εξ αιτίας των μεταβολών στους συσχετισμούς δυνάμεων μετά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας τροποποιήθηκε το 1999 στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή 30 χωρών. Η Ρωσία επικύρωσε τη συνθήκη τον Ιούλιο του 2004, όχι όμως οι χώρες του Νάτο με το επιχείρημα ότι θα το κάνουν όταν η Ρωσία αποσύρει το στρατό της από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Μολδαβίας και της Γεωργίας. Ο κύριος λόγος αυτής της κίνησης είναι, αν και από ρωσικής πλευράς αποφεύγεται η σύνδεση, η εμμονή των αμερικανών να στήσουν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στο κατώφλι της Ρωσίας, δηλαδή στην Τσεχία και την Πολωνία. Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Σεργκει Κίσλγιακ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις:

«Η πόρτα για την συνέχιση του διαλόγου δεν έχει ακόμη κλείσει», υποστήριξε ο Κισλγιάκ. «Περιμένουμε ακόμη για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Η διαδικασία προβλέπει, ότι η αναστολή της συμμετοχής μας στη Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ 150 μέρες μετά την κοινοποίηση του υπογεγραμμένου από τον πρόεδρο διατάγματος. Ο πρόεδρος της ρωσικής συνομοσπονδίας έδωσε εντολή στον υπουργείο των εξωτερικών να εξηγήσει στα υπόλοιπα μέλη της Συνθήκης τη ρωσική θέση και να τον ενημερώσει για τις αντιδράσεις τους».



Για το Νάτο οι ρωσικοί ελιγμοί δεν είναι κάτι το νέο. Ήδη τον περασμένο Απρίλιο στην άτυπη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών του Νάτο στο Όσλο έσκασε η είδηση ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη, αλλά ο ρώσος υπουργό εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που ήταν παρόν δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τι εννοεί η Μόσχα με αυτή την αποχώρηση. Η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του Νάτο Γιαπ ντε Χοπ Σεφερ περιορίστηκε στο να εξηγήσει από τη πλευρά του, γιατί οι χώρες της Δυτικής Συμμαχίας δεν επικύρωσαν την τροποποιημένη στην Κωνσταντινούπολη Συνθήκη:

«ΟΙ σύμμαχοι θεωρούν ότι οι λεγόμενες δεσμεύσεις της Κωνσταντινούπολης πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι κεραίας. Μέχρι τότε δεν μπορούν να την επικυρώσουν. Υπήρξαν υπουργοί που είπαν, ότι η πλήρωση των όρων από τη Ρωσία είναι υπόθεση ημερών και όχι εβδομάδων».

Η πραγματικότητα διέψευσε τις προσδοκίες αυτών των υπουργών και τώρα η Ρωσία όχι μόνο δεν αποσύρει τις δυνάμεις της από την Μολδαβία και τη Γεωργία, που είχε τεθεί ως προϋπόθεση από το Νάτο για την επικύρωση της τροποποιημένης Συνθήκης, αλλά αναστέλλει και την ίδια τη συμμετοχή της. Ο λόγος αυτής της κίνησης αποδίδεται στην διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας στο θέμα του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος, που θέλουν οι αμερικανοί να εγκαταστήσουν μεταξύ άλλων στην Πολωνία και τη Τσεχία. Στη σύνοδο κορυφής των 8 πλουσιότερων χωρών της Δύσης στο Heilgendamm της Γερμανίας, ο πρόεδρος Πούτιν αντιπρότεινε την κοινή χρήση εγκαταστάσεων ραντάρ που βρίσκονται ήδη στο Αζερμπαϊτζάν. Την πρόταση βρήκε άκρως ενδιαφέρουσα ο Μπους, αλλά επί της ουσίας η αμερικανική στάση δεν άλλαξε.

Οι εξελίξεις προοιωνίζονται μια νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη; ΟΙ στρατιωτικοί αναλυτές απαντούν αρνητικά. Ωστόσο στο εξής οι νατοϊκοί δεν θα μπορούν να κάνουν αυτές τις επιθεωρήσεις ρουτίνας, που τους βοηθούσε να αποκτούν εικόνα του ρωσικού στρατού. Την ερχόμενη εβδομάδα οι πρέσβεις των χωρών του Νάτο θα κάνουν τις αξιολογήσεις τους υπό το φως των νέων δεδομένων.


Artikel bookmarken

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»