ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Τελευταία Νέα kathimerini.gr
Hμερομηνία : 20-07-07 Eκτύπωση | e-mail
«The Apology Project. Πλάτωνα: Απολογία Σωκράτους», για πρώτη φορά στην Αθήνα

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ εκδοχή της Πλατωνικής Απολογίας του Σωκράτη παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα από τον βραβευμένο με Emmy ομογενή ηθοποιό Γιάννη Σιμωνίδη, από τη Νέα Υόρκη. Θα δοθούν δύο παραστάσεις, στην αγγλική γλώσσα, στο «Θεατράκι» στην Πλάκα (στην αυλή των γραφείων της Δώρας Στράτου), σήμερα και αύριο - ώρα 21:00.

Η σκηνοθεσία της παράστασης «The Apology Project. Πλάτωνα: Απολογία Σωκράτους», που παρουσιάστηκε -μεταξύ άλλων- με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Απρίλιο στο αμφιθέατρο Dag Hammarsjold των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, είναι του βετεράνου του Broadway Λουκά Σκιπητάρη. Τα κοστούμια είναι της βραβευμένης με Oscar Θεώνης Βαχλιώτη- Ολντριτζ.

Ο Γιάννης Σιμωνίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Yale, σπούδασε θεατρική λογοτεχνία, κινηματογράφο και υποκριτική. Έχει διατελέσει -μεταξύ άλλων-καθηγητής και διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, διευθυντής Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, διευθυντής του Ελληνικού Κοινωφελούς Ραδιοφώνου Νέας Υόρκης Cosmos FM, ενώ είναι ιδρυτής και διευθυντής του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης και του εργαστηρίου Mythic Media.

Ο Λουκάς Σκιπητάρης μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από σύντομες σπουδές στην Ιατρική και τις Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε υποκριτική δίπλα σε ηγετικές θεατρικές μορφές της Νέας Υόρκης και αποφοίτησε από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης με Master στη σκηνοθεσία. Στο Broadway εμφανίστηκε στο Illya Darling με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη, και στο Zorba με σκηνοθέτη τον Harold Prince.

Είναι διευθυντής της επαγγελματικής σχολής ηθοποιών The Acting Place, και ιδρυτής -διευθυντής του Theatron Inc., ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που αποβλέπει στη δημιουργία μόνιμου Κέντρου Ελληνοαμερικανικoύ Θεάτρου και Τεχνών στη Νέα Υόρκη.

Η Θεώνη Βαχλιώτη-Ολντριτζ έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 150 θεατρικές παραγωγές και θεωρείται από τις πιο παραγωγικές και επιτυχημένες ενδυματολόγους τα τελευταία πενήντα χρόνια. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Ελλάδα, εμπνεύστηκε την ιδέα να γίνει ενδυματολόγος όταν είδε την ταινία Καίσαρ και Κλεοπάτρα, το 1946. Στις ΗΠΑ σπούδασε σχέδιο στο Goodman Theatre School, όπου έκανε το ντεμπούτο της το 1950, σχεδιάζοντας κοστούμια για το The Distant Side. To 1953 παντρεύτηκε τον ηθοποιό Tom Aldredge και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Η καριέρα της στον κινηματογράφο άρχισε με τo Girl of the Night και στη συνέχεια εγκαινιάστηκε η μακροχρόνια συνεργασία της, ως μόνιμη ενδυματολόγος, στο Νew York Shakespeare Festival του Joseph Papp. Μετά την παραγωγή Much Ado About Nothing to 1961 και στα τριάντα χρόνια της συνεργασίας της με το NYSF σχεδίασε κουστούμια για πάμπολλα Σαιξπηρικά έργα, «ντύνοντας» επίσης και τις μεγάλες επιτυχίες του Broadway, Hair και Chorus Line. Το 1986, έχοντας σχεδιάσει τα κουστούμια για πάνω από 100 Broadway έργα, έγινε μέλος του Theatre Hall of Fame.

Στα έργα της περιλαμβάνονται τα Sweet Bird of Youth, Who’s Afraid of Virginia Woolf, Anyone Can Whistle, Three Penny Opera, Annie (Tony Award), Barnum (Tony Award), 42nd Street, Dream Girls, La Cage Aux Folles (Tony Award), και Gypsy. Μερικές από τις κινηματογραφικές ταινίες είναι The First Wives Club, Adαms Family Values, Moonstruck, Network, The Rose και The Great Gatsby, για την οποία βραβεύτηκε με Οσκαρ, καθώς και με βραβείο της British Society of Film and Television Arts. Εχει πάρει το New York City Liberty Medal και έχει τιμηθεί με το βραβείο του Costume Guild Career Achievement Award. Επιπρόσθετα, για την προσφορά της σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση το Theatre Development Fund της απένειμε το Irene Sharaff Lifetime Achievement Award.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε συνεργασία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Σύνθεση Εταιρείας Πολιτισμού» και των Mythic Media και Theatron INC, με χορηγό το Greek Theater Foundation of New York.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»