Επισκόπηση τύπου | 25.07.2007
Ο Λίβυος ηγέτης θέλει να βγει από το στάτους του παρία
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Η απελευθέρωση των Βουλγάρων νοσοκόμων και του Παλαιστίνιου γιατρού και οι ευρωπαϊκές προσπάθειες απασχολούν σήμερα ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τύπο.

«Ραντεβού με τον μεταμεληθέντα επαναστάτη. Ο Λίβυος ηγέτης άφησε τις Βουλγάρες νοσοκόμες και τον Παλαιστίνιο γιατρό, γιατί θέλει να βγει από το στάτους του παρία» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung «η κα Σεσιλιά Σαρκοζί συνόδευσε τους καταδικασθέντες Βουλγάρους υπηκόους στη Σόφια, αλλά δυστυχώς δεν ήταν δική της επιτυχία, διότι για τις προϋποθέσεις της απελευθέρωσης διαπραγματεύονταν εδώ και πολύ καιρό οι διπλωματικοί πράκτορες της ΕΕ με τους εμπίστους του Καντάφι. Αν και αυτό ήταν υπερβολικό, γιατί ο Λίβυος δικτάτορας ήταν σίγουρο πως ήθελε να ξεμπερδεύει με αυτή την παλιά υπόθεση. Ο Καντάφι χρειάζεται επιτέλους μια επιτυχία, γιατί η οικονομία της χώρας περνά κρίση στασιμότητας και απαιτούνται οπωσδήποτε ξένες επενδύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία.»



«Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συχνά άσκησε αυστηρή κριτική στους πραγματιστές, λαμβάνει σήμερα το βάπτισμα του πυρός στην πολιτική του πραγματισμού» υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro με αφορμή την σημερινή του επίσκεψη στη Λιβύη: «στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Λιβύη δεν διέθετε ποτέ, ούτε διαθέτει ακόμη, καλές συστάσεις, έστω και αν αποποιήθηκε την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής και την τρομοκρατία. Για τη Γαλλία και την ΕΕ, στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τρίπολη, παίζει σοβαρό ρόλο η δυνατότητα πρόσβασής τους στα αποθέματα και στην αγορά αυτού του πλούσιου, αλλά υποανάπτυκτου Ελντοράντο του πετρελαίου. Οι ΗΠΑ προηγούνται στη διασφάλιση δικαιωμάτων στα πετρελαϊκά αποθέματα και η ΕΕ βιάζεται να λάβει θέση έναντι αυτού του ισχυρού ανταγωνιστή.»



«Η απελευθέρωση των νοσοκόμων είναι πραγματική επιτυχία της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ» υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Financial Times και προσθέτει: «η Βουλγαρία μόνη της δεν θα είχε καταφέρει τίποτε και έτσι αποδεικνύεται πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η ΕΕ για τα πιο αδύναμα και φτωχά μελών της. Δεν ήταν επίσης έκπληξη το γεγονός ότι η Σεσιλιά Σαρκοζί εμφανίστηκε λίγο πριν από την απελευθέρωση των Βουλγάρων στη Λιβύη. Η Γαλλία μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία διεξήγαγαν σκληρές, πολύπλοκες και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των νοσοκόμων. Ούτε είναι η πρώτη φορά που κάποια χώρα της ΕΕ επιδιώκει να προσπορίσει οφέλη και δόξα προς ίδιο συμφέρον από μια κοινή προσπάθεια.»



«Παρά την κριτική της γαλλικής αριστερής αντιπολίτευσης η περίπτωση αυτή συνιστά θρίαμβο του ζεύγους Σαρκοζί και είναι το βάπτισμα του πυρός για μιαν άγνωστη ως τώρα διπλωματία ενός ζευγαριού» καταλήγει τέλος η ιταλική εφημερίδα La Repubblica «χθες πήγε στο σπίτι τους τις νοσοκόμες η Σεσιλιά δίνοντας ανθρωπιστικό προφίλ στο ρόλο της και σήμερα πηγαίνει ο Νικολά Σαρκοζί στην Τρίπολη για να προσδώσει στην υπόθεση τις πολιτικές της διαστάσεις.»










Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
d.welle
Artikel bookmarken

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»