Αναμονή των Κούρδων από τις εκλογές στην Τουρκία
Κρίσιμες οι εκλογές που διεξάγονται στην Τουρκία τόσο για το μέλλον της χώρας, όσο και για τους Κούρδους.

του Νίκου Ιτσινέ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από 20 χρόνια μετρούν οι συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων ανταρτών και του τουρκικού στρατού, ενώ σε χιλιάδες ανέρχονται οι νεκροί και από τις δύο πλευρές.

Μόνο το 2007 σκοτώθηκαν περισσότεροι από 60 στρατιώτες σε συγκρούσεις με Κούρδους, ωστόσο, η Άγκυρα προτιμάει την ένοπλη αντιπαράθεση, αρνούμενη πεισματικά το διάλογο. Μάλιστα, η περιοχή της Ανατολίας αποτελεί μια πραγματικά στρατοκρατούμενη περιοχή, όπου οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά και κατασταλτικά τον ντόπιο πληθυσμό, ο οποίος στην πλειοψηφία του είναι κουρδικής καταγωγής.

Η κατάσταση παραμένει στάσιμη στην περιοχή, ενώ ενδείξεις για βελτίωση του κλίματος δεν υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή στα βουνά της Ανατολίας και του Κουρδιστάν, δρουν περίπου 2.000 αντάρτες, ενώ υπολογίζεται πως επιπλέον 3.000 έχουν τη βάση τους στο Βόρειο Ιράκ.

«Πολεμικό» κλίμα

Μέσα στα αυτό το «πολεμικό» κλίμα αναμένεται να διεξαχθούν οι εκλογές στην Τουρκία. Οι πιο κρίσιμες ίσως εκλογές από το 1980 και έπειτα. Για πρώτη φορά ένα μη κοσμικό κόμμα της Τουρκίας βρίσκεται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στην εξουσία, το οποίο αναμένεται μάλιστα να κερδίσει και τις εκλογές. Από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά οι μειονότητες έχουν τόσο δυναμική παρουσία και δυνατή φωνή προς τον κόσμο.

Οι Κούρδοι πολιτικοί και όσοι, πολιτικοί υποστηρίζουν τους Κούρδους έχουν ξεκινήσει μία ειρηνική επίθεση. Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να έρθει σε αυτούς με τα προβλήματά του και τους αποτρέπουν να πιάσουν όπλα στα χέρια τους. Μάλιστα, οι Κούρδοι υποψήφιοι και οι υποψήφιοι που διάκεινται θετικά προς το κουρδικό ζήτημα ζητούν αναγνώριση και δικαιώματα για τους Κούρδους, ενώ παράλληλα, προσπαθούν ν' αποδείξουν πως δεν είναι αντάρτες.

Οι πολιτικοί αυτοί ωστόσο, μπορεί να κερδίζουν ψήφους στην περιοχή της Ανατολίας, όμως κανείς δεν θέλει ν' ακούσει γι' αυτούς στην Άγκυρα. Στην τουρκική πρωτεύουσα όμως, θεωρούν πως ενδεχόμενη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές θα ενισχύσει και τους Κούρδους.

Η σημασία των εκλογών

Δημοσιογράφοι όπως ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, θεωρούν πως «μία νέα περίοδος θα ξεκινήσει για τους πολίτες, εάν μπουν στη Βουλή οι Κούρδοι, ο οποίος τονίζει πως εάν αυτή η διαδικασία πνιγεί στο αίμα ή όχι θα αποκαλυφθεί σύντομα. Η ίδια αυτή διαδικασία θα κρίνει και την τύχη του Κουρδικού και του PKK» =.

Ο κουρδικός πληθυσμός στην Τουρκία περιμένει πως με αυτές τις εκλογές θα καταφέρει να βγάλει έναν ικανό αριθμό βουλευτών, που θα τους εκπροσωπήσει ως εθνική μειόνοτητα στη Βουλή. Μάλιστα, ορισμένοι μελετητές θεωρούν πως τα φιλοκουρδικά κόμματα θα εκλέξουν έως και 30 βουλευτές. Αριθμός, διόλου ευκαταφρόνητος εάν αναλογισθεί κάποιος πως μέχρι πριν λίγα χρόνια η κουρδική γλώσσα ήταν απαγορευμένη στην Τουρκία, ενώ οποιαδήποτε αναφορά στο κουρδικό αποτελεί πάντα ένα σημείο τριβής και έντασης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»