Οι Αραβες στο Ισραήλ
Εληξε ο πρώτος γύρος συνομιλιών επί της σαουδαραβικής πρωτοβουλίας

Ασ. Πρες, Ρόιτερς

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σε θετικό κλίμα, αλλά δίχως θεαματικά αποτελέσματα, ολοκληρώθηκε χθες το πρώτο σκέλος της επίσημης επίσκεψης εκπροσώπων του Αραβικού Συνδέσμου στο Ισραήλ στο πλαίσιο της προώθησης της σαουδαραβικής πρωτοβουλίας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Μολονότι η ισραηλινή κυβέρνηση επιχείρησε να παρουσιάσει την ιστορική επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας ως εφαλτήριο για τη σταδιακή βελτίωση των τεταμένων σχέσεων του εβραϊκού κράτους με τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, Αραβες διπλωμάτες επεσήμαιναν ότι στόχος της επίσκεψης των αντιπροσώπων ήταν να διερευνήσουν τις προοπτικές προώθησης του σαουδαραβικού σχεδίου. Οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι Αίγυπτος και η Ιορδανία, οι υπουργοί Εξωτερικών των οποίων επισκέφτηκαν χθες την Ιερουσαλήμ, έχουν προ πολλού συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και υπενθύμιζαν ότι, παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον, σημαντικά κράτη-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, όπως η Σαουδική Αραβία, αρνήθηκαν να αποστείλουν αντιπροσώπους.

«Γίναμε αποδέκτες θετικών σχολίων για την προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας του 2002 και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εργαστεί σκληρά, προκειμένου να δοθεί στους Παλαιστινίους η δυνατότητα ίδρυσης ανεξάρτητου κράτους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ. Νωρίτερα, ο κ. Γκέιτ και ο Ιορδανός ομόλογός του, Αμπντελιλάχ Αλ Χατίμπ είχαν συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι και τον πρόεδρο, Σιμόν Πέρες. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι κ.κ. Γκέιτ και Αλ Χατίμπ εξέφρασαν την επιθυμία να ενημερώσουν τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα για την πορεία των συνομιλιών πριν συναντηθούν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Εχούντ Ολμερτ. Από την πλευρά της, η κ. Λίβνι έκανε λόγο για μοναδική ευκαιρία βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών. «Σήμερα δεν πρέπει να σταθούμε στις διαφορές μας, αλλά να αναζητήσουμε τον καλύτερο μηχανισμό για τη διευθέτησή τους», υπογράμμισε η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα, με Ισραηλινούς αξιωματούχους, η κ. Λίβνι τόνισε στους αντιπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου ότι το Ισραήλ αντιλαμβάνεται την ειρηνευτική πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας ως «πακέτο ιδεών» προς συζήτηση και όχι ως τελικό σχέδιο.

Στο μεταξύ, ο κ. Ολμερτ φέρεται να έχει προτείνει στη μετριοπαθή ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Οχθη τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά βασικά, πλην όμως, απλούστερης φύσης ζητήματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «Χαάρετς», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε στο Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς ότι μια συμφωνία αναφορικά με τα βασικά χαρακτηριστικά του υπό ίδρυση κράτους (θεσμικά όργανα, οικονομία, εμπορικές σχέσεις με Ισραήλ) θα συνέβαλε τα μέγιστα στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και θα άνοιγε τον δρόμο για τη διαπραγμάτευση των δύσκολων θεμάτων (πρόσφυγες, καθεστώς της Ιερουσαλήμ). Ο ίδιος ο κ. Ολμερτ, αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι οι συζητήσεις για προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας βρίσκονται σε καλό δρόμο. «Είμαι διατεθειμένος να εργαστώ σκληρά μαζί με τον κ. Αμπάς για την ειρήνη, ακόμα και αν η πολιτική αυτή εμπεριέχει κινδύνους για το Ισραήλ. Αν άλλα κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία, συμβάλλουν στη διαδικασία τόσο το καλύτερο, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο», τόνισε. Η ισραηλινή εφημερίδα υποστηρίζει ότι το περιβάλλον του κ. Αμπάς βλέπει θετικά την πρόταση θεωρώντας ότι θα αποκομίσει οφέλη εν όψει εκλογών. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, δήλωσε χθες ότι θα εκδώσει σύντομα τα απαραίτητα διατάγματα για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc