Στη γραμμή παραγωγής το laptop των εκατό δολαρίων
Πέντε χρόνια μετά την αρχική ιδέα, το αποκαλούμενο laptop των 100 δολαρίων μπαίνει στη γραμμή μαζικής παραγωγής.

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ λογισμικού που εμπλέκονται στο πρόγραμμα ανάπτυξης του υπολογιστή των εκατό δολαρίων πήραν το πράσινο φως για την παραγωγή όλων των μερών που χρειάζονται για τη συναρμολόγηση του. Τα πρώτα μηχανήματα θα είναι διαθέσιμα για τις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι τον Οκτώβριο του 2007. «Μέρη του λογισμικού σχεδιάζονται ακόμη, όμως το μεγάλο βήμα έγινε» δήλωσε ο Γουόλτερ Μπέντερ, επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού λογισμικού του μηχανήματος, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιες θα είναι οι πρώτες χώρες που θα παραλάβουν το laptop.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα υπήρξε στόχος αρνητικής κριτικής καθ' όλη τη διάρκεια ανάπτυξης και υλοποίησης του, κυρίως από τον ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, σε ότι αφορά την απουσία σκληρού δίσκου αλλά και το μικρό μέγεθος της οθόνης. Επιπλέον, πολλοί διερωτώνται εάν υπάρχει καν η ανάγκη για το laptop των εκατό δολαρίων σε χώρες που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε θέματα υγιεινής και διαβίωσης.

Το laptop, με την ονομασία XO, θα παραχθεί στην Ταιβάν από την Quantas, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φορητών υπολογιστών παγκοσμίως. Το τελικό προϊόν θα αποτελείται από 800 μέρη που θα παράγουν πολλές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ενώ ήδη μια δοκιμαστική έκδοση του φορητού υπολογιστή χρησιμοποιείται στη Νιγηρία και τη Βραζιλία. Η αξία του XO έχει οριστεί στα 176 δολάρια, με τελικό στόχο την τιμή των εκατό δολαρίων για τις κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc