«Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω πώς ο άνδρας μου σκότωσε τόσους αθώους»

Ασ. Πρες, Ρόιτερς, AFP

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αίσθηση προκάλεσε στη Βρετανία η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη της χήρας του ηγέτη των τρομοκρατών της 7ης Ιουλίου του 2005, Μοχάμεντ Σιντίκ Χαν. Η Χασίνα Πατέλ αποκάλυψε ότι απέβαλε λίγες ώρες πριν από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στη βρετανική πρωτεύουσα και υπογράμμισε ότι ακόμα δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πώς ο άνθρωπός της μεταλλάχθηκε στον «ψυχρό» εκτελεστή αθώων ανθρώπων. Η ίδια εξέφρασε συμπάθεια για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης, αλλά παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να προσεύχεται καθημερινά για τη σωτηρία της ψυχής του συζύγου της.

«Το πρωί της 7ης Ιουλίου προσπαθούσα απεγνωσμένα να επικοινωνήσω με τον άνδρα μου, αλλά αυτός δεν απαντούσε», αποκάλυψε η 29χρονη Χασίνα Πατέλ σε εκπομπή του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου Sky News. «Ημουν έγκυος στο δεύτερο παιδί μας και εκείνο το πρωινό αιμορραγούσα ασταμάτητα», τόνισε, με τη μουσουλμανική μαντίλα να κρύβει το πρόσωπό της. «Τελικά πήγα στο πλησιέστερο νοσοκομείο συνοδευόμενη από τη μητέρα μου και οι ιατροί με ενημέρωσαν ότι είχα αποβάλει», υποστήριξε.

Η Πατέλ δήλωσε ότι ενημερώθηκε για τα τραγικά γεγονότα του Λονδίνου όταν άνοιξε την τηλεόραση το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Σύμφωνα με την ίδια, ο 30χρονος τότε Χαν την είχε συνοδέψει σε νοσοκομείο του Λιντς δύο ημέρες νωρίτερα, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις και έκτοτε δεν τον ξαναείδε.«Με έφερε σπίτι και μου είπε ότι θα συναντήσει κάποιους φίλους του στο Λονδίνο» υποστήριξε. «Με χαιρέτησε, όπως πάντα, λέγοντάς μου ότι θα τα πούμε σε λίγες ώρες», επισήμανε η Πατέλ. «Αργότερα και ενώ οι αστυνομικοί με είχαν ενημερώσει ότι ο άνδρας μου συμμετείχε στις επιθέσεις αυτοκτονίας, ανακάλυψα τη διαθήκη του και μια επιστολή» συμπλήρωσε. Σύμφωνα με την Πατέλ, ο Χαν της άφησε 400 στερλίνες προκειμένου να αγοράσει παιχνίδια για τα παιδιά τους, όντας βέβαιος ότι η εγκυμοσύνη θα εξελιχθεί ομαλά. Σημειώνεται ότι η Πατέλ και ο Χαν είχαν ήδη αποκτήσει μια κόρη. Ο Χαν πυροδότησε τα εκρηκτικά, τα οποία μετέφερε σε σακίδιο, στον σταθμό του υπόγειου σιδηροδρόμου Εντγκγουερ Ρόαντ, συμπαρασέρνοντας στον θάνατο έξι από τους πενήντα δύο ανθρώπους που σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα.

Λάθος η σύλληψη

Στο μεταξύ, οι αυστραλιανές αρχές απέσυραν τις κατηγορίες εις βάρος του Ινδού ιατρού Μοχάμεντ Χανέεφ, για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι συμμετείχε στις πρόσφατες αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου και της Γλασκώβης. «Κατά την προσωπική μου άποψη, η σύλληψη του δρος Χανέεφ ήταν ένα λάθος», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Αυστραλίας, Ντάμιαν Μπαγκ. Ο 27χρονος Χανέεφ συνελήφθη με την κατηγορία της παροχής υποστήριξης σε τρομοκράτες διότι το 2006 και ενώ διέμενε στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, χάρισε την κάρτα του κινητού του τηλεφώνου στον ξάδελφό του Σαμπέλ. Ο τελευταίος έχει ήδη συλληφθεί από τις βρετανικές αρχές και διώκεται βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου. Ο Χανέεφ υποστήριζε εξαρχής ότι χάρισε την κάρτα sim του κινητού του τηλεφώνου στον Σαμπέλ, διότι είχε ήδη αποδεχτεί θέση εργασίας στην Αυστραλία και ως εκ τούτου τού ήταν άχρηστη.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»