Το θέμα της ημέρας | 25.07.2007
Η Αγγλία στο έλεος των πλημμυρών
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Tην ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στον κλοιό των πυρκαγιών, η κεντρική και δυτική Αγγλία βυθίζεται στη γκρίζα λάσπη και τις πλημμύρες που πλήττουν από το περασμένο Σαββατοκύριακο όλο και περισσότερες περιοχές.







Εξαιτίας των πλημμυρών και της αύξησης της στάθμης των ποταμών, σήμερα 250 σπίτια εκκενώθηκαν στα δυτικά της Οξφόρδης ενώ η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία έχει σημάνει κόκκινο για 6 περιοχές στη χώρα. Είναι και η εκδίκηση για την απερίσκεπτη οικιστική πολιτική επισημαίνει στο ρεπορτάζ της η ανταποκρίτρια της Ραδιοφωνίας Βερολίνου Βραδεμβούργου Engel Silke.

Σωστικά συνεργεία, μετεωρολόγοι, υπουργοί, όλοι συμφωνούν ότι τέτοιες βροχοπτώσεις είχε να δει η Μεγάλη Βρετανία εδώ και 60 χρόνια. Η βροχή που έπεσε σε δυο ημέρες πέφτει υπό κανονικές συνθήκες σε δυο μήνες. Έχει δίκιο λοιπόν ο υπουργός Περιβάλλοντος Χίλαρι Μπεν όταν σηκώνει τα χέρια μπροστά στη θεομηνία. «Είναι απίστευτες ποσότητες νερού, που θα προκαλέσουν επιπρόσθετες πλημμύρες και θα καταστρέψουν κι άλλους δρόμους και σπίτια», είπε ο κ. Μπεν.

Αλλά και η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Χρόνια τώρα επιδίδεται συστηματικά στο τσιμεντάρισμα των παραποτάμιων περιοχών. Οικόπεδα για την ανέγερση νέων οικισμών είναι σημαντικότερα από εκτάσεις για την απορροή υδάτινων μαζών. Αυτό ήταν το σταθερό δόγμα των κυβερνήσεων. Το αποτέλεσμα είναι το 10% του πληθυσμού της Αγγλίας να κατοικεί σε περιοχές που απειλούνται άμεσα από πλημμύρες.

Με τη σημερινή κρίση παραδέχεται και ο σημερινός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ότι πρέπει να επενδύσει περισσότερα στην αντιπλημμυρική προστασία. Ωστόσο αρνείται να αναθεωρήσει και τα οικιστικά σχέδια σε παραποτάμιες περιοχές. Μιλώντας προχτές στην Κάτω Βουλή δέχτηκε μόνο να τα επανεξετάσει με μεγαλύτερη προσοχή. «Η νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι θα επιτρέπεται η δόμηση μόνον αν δίνει το πράσινο φως η υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας. Η έκθεση της υπηρεσίας θα είναι καθοριστικής σημασίας. Τα τελευταία χρόνια διαμορφώσαμε αυστηρότερα κριτήρια. Αρχικά το 2001 και ακόμη μια φορά το 2006», είπε ο κ. Μπράουν.

Ο Φρανκ κάτοικος της Οξφόρδης δεν παύει να ανησυχεί, όσο οι αρχές δεν ανακοινώνουν ότι ο κίνδυνος πλέον πέρασε. «Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς γίνεται, ένας λέει έτσι, ο άλλος αλλιώς», λέει. Και δεν έλειψε ο πανικός όταν κόπηκε η ηλεκτροδότηση και το πόσιμο νερό. Σε γενικές γραμμές όμως οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές αντέδρασαν με ψυχραιμία, σημειώνει ο Τιμ Μπράουν που έχει το γενικό πρόσταγμα στα κεντρικά της αστυνομίας. «Η κατάσταση δεν λέει να ηρεμήσει. Το αντίθετο. Η έλλειψη πόσιμου νερού θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία. Αλλά κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, εργαζόμαστε χωρίς διακοπή και καλούμε όλους να διατηρήσουν την ηρεμία τους. Μας περιμένουν σίγουρα πολύ δύσκολες μέρες».

Οι πρόχειροι υπολογισμοί ανεβάζουν τις καταστροφές στα 3 δις ευρώ. Το τέλος όμως δεν έφτασε ακόμη.


Γιώργος Παππάς

Artikel bookmarken

Comments

lornion said…
προσαρμόστε τις τεχνολογίες όπου δεί για να σωθεί ο άνθρωπος και η φύση.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»