Οι τρομοκράτες που ήρθαν με τα τριαντάφυλλα
Ο διευθυντής της Dresnder Bank θύμα της RAF.
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο διευθυντής της Dresnder Bank θύμα της RAF.

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Γιούργκεν Πόντο από την RAF. Ήταν διευθυντής της Dresdner Bank, από τους σημαντικότερους τραπεζίτες της Γερμανίας και σύμβουλος του τότε καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ.



30 Ιουλίου 1977. Ομπερούλζερ της Φραγκφούρτης αργά το απόγευμα. Δύο γυναίκες και ένας άνδρας χτυπούν του κουδούνι στο σπίτι του διευθυντή της Dresdner Bank, Jürgen Ponto, με μια ανθοδέσμη τριαντάφυλλα. Ο ρεπόρτερ του ειδησεογραφικού μαγκαζίνο Tagesschau του πρώτου γερμανικού καναλιού ARD, Dieter Möller, περιγράφει σε ζωντανή μετάδοση από τον τόπο του εγκλήματος: «Ακολούθησε μέσα στο σπίτι μια συνομιλία ανάμεσα στον Πόντο και την ομάδα. H σύζυγός του άκουσε γύρω στις 17:10 πυροβολισμούς έτρεξε στο ισόγειο. Βρήκε τον άντρα της στο πάτωμα και είδε τα τρία άτομα να φεύγουν. Ο Γιούργκεν Πόντο μεταφέρθηκε αμέσως με ελικόπτερο στη νευροχειρουργική κλινική στη Φραγκφούρτη, όπου μία ώρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του».

Οι επισκέπτες του Πόντο ήταν η Μπριγκίτε Μόνχαουπτ, που αποφυλακίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, και ο Κρίστιαν Κλαρ που συνεχίζει να εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης και η αίτηση απονομής χάρητος απορρίφθηκε πριν από δύο μήνες, και οι δύο μέλη της RAF της «Φράξιας Κόκκινος Στρατός». Συνοδεύονταν από τη Σουζάνε Άλμπρεχτ, γνωστή στην αστυνομία ως κινούμενη στο ευρύτερο χώρο των τρομοκρατών. Είχε ανακριθεί από το 1973 αρκετές φορές. Η Σουζάνε ΄Αλμπρεχτ είναι γνωστή και στην οικογένεια Πόντο, είναι φίλη μιας βαφτιστικιάς τους. Ο τότε γενικός εισαγγελέας Κουρτ Ρέμπμαν: «Η Σουζάνε Άλμπρεχτ έφερε μια ανθοθέσμη με τριαντάφυλλα και χαιρέτισε τον Γιούργκεν Πόντο με τα λόγια: ήρθα να με δείτε».

Με την εν ψυχρώ δολοφονία του Πόντο η τρομοκρατία της RAF πήρε μια νέα διάσταση, στο στόχαστρο των τρομοκρατών δεν είναι μόνον οι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος της Γερμανίας, αλλά και κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες. Στις 14 Αυγούστου η RAF με τηλεφώνημά της στο πρακτορείο Ρόιτερς ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας Πόντο: «Εμείς η απελευθερωτική κίνηση κόκκινη αυγή δολοφονήσαμε τον Πόντο. Ζητούμε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Εάν δεν ικανοποιηθεί αυτό το αίτημά μας, θα εκτελεστούν και άλλοι εκπρόσωποι της τάξης των εκμεταλλευτών».

Η δολοφονία του Γιούργκεν Πόντο ήρθε μετά τη δολοφονία του γενικού ομοσπονδιακού εισαγγελέα Ζίγκφριντ Μπούμπακ. Και ήταν προπομπός της απαγωγής και της δολοφονίας του προέδρου του Συνδέσμου Γερμανών Εργοδοτών Χανς Μάρτιν Σλάιερ που ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα, το φθινόπωρο του 1977. Η περίοδος εκείνη έμεινε στην ιστορία ως «Γερμανικό Φθινόπωρο». Ήταν το αποκορύφωμα της τρομοκρατίας της RAF στη Γερμανία.




Artikel bookmarken

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»