Quo vadis Τουρκία; «Η ΕΕ πρέπει να άρει την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων»
Ο ευρωβουλευτής Τ. Έζντεμιρ
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο ευρωβουλευτής Τ. Έζντεμιρ

Ο πολιτικός επιστήμονας Χάινς Κρέμερ από το γερμανικό Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής και ο ευρωβουλευτής Τζεμ Εζντεμιρ από το κόμμα των Πρασίνων μιλούν στην Deutsche Welle για την Τουρκία μετά τις εκλογές



H σαρωτική νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της περασμένης Κυριακής εκπέμπει σημαντικά μηνύματα, τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. Ο τούρκος πρωθυπουργός δεσμεύεται να συνεχίσει τις ριζικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του, υποστηρίζει ότι δεν στοχεύει σε μεγαλύτερη επιρροή του Ισλάμ στην πολιτική και υπόσχεται ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι προς τα πού πηγαίνει η Τουρκία. Ποιες θα είναι οι επιλογές του Ταγίπ Ερντογάν μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής. Θα επιδείξει την τόλμη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ;



Quo vadis Τουρκία; Προς τα πού οδεύει η Τουρκία; Είναι το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της περασμένης Κυριακής. Και αφορά ως επί το πλείστον τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος το βράδυ των εκλογών στους οπαδούς του κόμματός του ήταν ξεκάθαρος. Υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνουν συμβιβασμοί στις αξίες και τις αρχές της τουρκικής δημοκρατίας, ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και πως η χώρα παραμένει προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό της όραμα. Η καχυποψία απέναντι στο κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ωστόσο παραμένει: τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και στο εξωτερικό. Πολλοί μιλούν για κρυφή πολιτική ατζέντα, μια άποψη που στηρίζεται από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει δυσανάλογα τον προϋπολογισμό του υπουργείο για ζητήματα Θρησκείας, να καταβάλλει προσπάθειες για την ποινικοποίηση της μοιχείας, να προωθήσει τα ισλαμιστικά σχολεία και να διορίσει πρώην ισλαμιστές σε θέσεις κλειδιά του δημοσίου. Ενδιαφέρον έχει να δούμε ποια συμπεράσματα εξάγουν γερμανοί πολιτικοί αναλυτές και βουλευτές από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην Τουρκία. Ας ξεκινήσουμε από τον Χάινς Κράμερ πολιτικό επιστήμονα στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle είπε: «Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι χαστούκι για το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία, επειδή επιβεβαιώνει με ξεκάθαρο τρόπο –μέσω ενός υψηλού ποσοστού- μια κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζεται τουλάχιστον με καχυποψία από το στρατό. Ας μην ξεχνάμε ότι η στρατιωτική ηγεσία ξεκίνησε πριν από μερικές μόνο εβδομάδες εκστρατεία δυσφήμισης εναντίον της. Η λαϊκή ετυμηγορία σηματοδοτεί την πλήρη αποτυχία των προσπαθειών του στρατού κατά του AKP».



Ποιες είναι όμως οι εκτιμήσεις του γερμανού επιστήμονα για τον ισλαμικό κίνδυνο που απορρέει, όπως λέγεται, από το κυβερνών κόμμα και απειλεί τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους: «Δεν νομίζω ότι η Τουρκία διατρέχει τέτοιο κίνδυνο. Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ένα χάσμα που προϋπήρχε ούτως ή άλλως στην τουρκική κοινωνία. Το διαπιστώσαμε και στις πρόσφατες μαζικές συγκεντρώσεις και στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ AKP και κεμαλιστικής αντιπολίτευσης. Εκτιμώ ότι το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται για την προώθηση του ισλαμισμού. Ο τούρκος πρωθυπουργός θέλει σταθερότητα στο εσωτερικό και το εξωτερικό έτσι ώστε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε στην πρώτη του θητεία».



Η νίκη Ερντογάν συνοδεύεται και από ένα μήνυμα προς τις Βρυξέλλες. Η Τουρκία θα συνεχίσει να μάχεται για την ένταξή της στην ΕΕ. Πώς θα πρέπει τώρα να διαμορφωθεί η πολιτική της ΕΕ έναντι της Τουρκίας με δεδομένο ότι η ψήφος της Κυριακής ήταν και ψήφος υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Ο Τζεμ Εζντεμιρ, τουρκικής καταγωγής, και μέλος του Ευρωκοινοβουλίου για το κόμμα των γερμανών Πρασίνων απαντά: «Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τον λόγο της. Τίποτα περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Στο Κυπριακό η ΕΕ υποσχέθηκε στην Τουρκία ότι θα άρει την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων ως αντάλλαγμα στην αλλαγή πλεύσης της Αγκυρας υπέρ της επανένωσης της Κύπρου και την αποδοχή του σχεδίου Ανάν. Σίγουρα δεν βοηθά τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της Τουρκίας η μέχρι τώρα στάση της ΕΕ. Επίσης πρέπει να ανοίξουν τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και να μην μπλοκάρονται με το βέτο της Κύπρου και της Γαλλίας».


Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»