Το θέμα της ημέρας | 31.07.2007 d.welle
Κριτική στις ΗΠΑ: «Λανθασμένη πολιτική σε μια περιοχή αστάθειας»
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Ο γερμανικός πολιτικός κόσμος επικρίνει το αμερικανικό εξοπλιστικό πρόγραμμα για την Εγγύς και Μέση Ανατολή

Η αναγγελία της Ουάσιγκτον ενός μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος για τους συμμάχους της στην Εγγύς και Μέση Ανατολή προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις παγκοσμίως. Στη Σαουδική Αραβία θα πουληθούν οπλικά συστήματα ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Αίγυπτο 13 δισεκατομμυρίων και στο Ισραήλ οπλικά συστήματα ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι εξοπλίζει τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή ως αντιστάθμισμα στην αυξημένη επιρροή του Ιράν και της Αλ Κάιντα στη περιοχή. Έντονη ήταν η αντίδραση του πολιτικού κόσμου στη Γερμανία, ο οποίος κάνει λόγο για λανθασμένη πολιτική σε μια περιοχή αστάθειας.



Το νέο αμερικανικό εξοπλιστικό σχέδιο για τις συμμαχικές χώρες σε Εγγύς και Μέση Ανατολή προκαλεί αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα αμερικανικά σχέδια του τύπου «περισσότερη ειρήνη με περισσότερα όπλα», με τα οποία προωθείται μια νέα ισορροπία δυνάμεων με το Ιράν, αλλά και η ταυτόχρονη κατάρριψη του αραβικού επιχειρήματος για μονομέρεια υπέρ των Ισραηλινών, προσκρούουν στην επικριτική στάση του γερμανικού πολιτικού κόσμου. Ο γγ των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Χουμπέρτους Χάιλ κατηγορεί τον αμερικανό πρόεδρο για λανθασμένη πολιτική σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, χριστιανοδημοκράτης Ρούπρεχτ Πόλεντς προειδοποιεί ότι ήδη σήμερα η Εγγύς Ανατολή μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα. Πιο συγκρατημένη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Γέγκερ, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι το Βερολίνο δεν έχει ακόμα πληροφόρηση για τα αμερικανικά σχέδια από την αμερικανική κυβέρνηση: «Είναι νομίζω αυτονόητο πως ότι συμβάλει στην σταθερότητα της περιοχής του περσικού κόλπου χαίρει της υποστήριξής μας. Που σημαίνει ότι πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά όλα τα σημεία».



Ο ειδικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Ρούπρεχτ Πόλεντς είχε προηγουμένως εκφράσει την ανησυχία του για νέα κούρσα εξοπλισμών από την πλευρά του Ιράν. Πρότεινε επομένως αντ΄ αυτού μια διαδικασία διαλόγου για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης, με πρότυπο τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σχετικά: «Η κυβέρνηση εκφράζει την άποψη ότι οι χώρες του Κόλπους θα έπρεπε προς το δικό τους συμφέρον να προωθήσουν τον διάλογο στην ευρύτερη περιοχή με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης».



Αυστηρότερος ήταν ο γγ των Σοσιαλδημοκρατών Χουμπέρτους Χάιλ, ο οποίος τόνισε πως ο Τζορτζ Μπους έχει το «χάρισμα» να επιλέγει πάντα την λάθος αφετηρία στην εξωτερική πολιτική. Και κατέληξε λέγοντας ότι είναι ανεύθυνο, κοντόφθαλμο και επικίνδυνο να επενδύεται μονάχα σε νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.


Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»