Τα πλαστά ευρώ σπαζοκεφαλιά για εμπόριο και τράπεζες
Το στόχαστρο τα 50 ευρώ
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Το στόχαστρο τα 50 ευρώ

Η τεχνολογία βοηθά τους παραχαράκτες, βοηθά όμως και τις αρχές

Για την ανίχνευση πλαστών χαρτονομισμάτων απαιτείται εγρήγορση και ενεργοποίηση των αισθήσεων, της αφής και της όρασης. Στο στόχαστρο των παραχαρακτών βρίσκεται όλο και συχνότερα το ευρώ, το ισχυρότερο διεθνές νόμισμα μετά το δολάριο. Η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα απασχολεί μάλιστα ένα ειδικό τμήμα με 40 συνεργάτες, οι οποίοι παρακολουθούν και καταγράφουν τις νέες τεχνικές στην παραχάραξη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.



Το ευρώ έχει καθιερωθεί πλέον ως το ισχυρότερο και πιο διαδεδομένο διεθνώς νόμισμα μετά το αμερικανικό δολάριο. Επόμενο είναι λοιπόν να αποτελεί όλο και συχνότερα στόχος των απανταχού παραχαρακτών. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του τρέχοντος έτους οι αρχές κατάσχεσαν περισσότερα από 250.000 πλαστά ευρωχαρτονομίσματα. Σε σύγκριση όμως με τα 11 δις χαρτονομίσματα του ευρώ που κυκλοφορούν σήμερα παγκοσμίως ο αριθμός των πλαστών είναι περιορισμένος. Σχεδόν το 97% των πλαστών χαρτονομισμάτων έχουν ανακαλυφθεί μόνο στην ευρωζώνη. Στη Γερμανία οι αστυνομικές αρχές φαίνεται ότι είναι ακόμα πιο αποτελεσματικές. Το πρώτο εξάμηνο του 2007 κατάσχεσαν 7% περισσότερα από ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι. Ο πρόεδρος του λιανικού εμπορίου στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Έσσης Φρανκ Αλμπρεχτ πιστεύει ότι το λιανικό εμπόριο έχει σημαντικό μερίδιο στην ανακάλυψη των πλαστών χαρτονομισμάτων: «Έχουμε στη διάθεσή μας εξαιρετικούς ανιχνευτές που μας βοηθούν στον έλεγχο γνησιότητας των χαρτονομισμάτων. Πολλά πλαστά χαρτονομίσματα ανακαλύπτονται όμως στα καταστήματα από προσεκτικούς ταμίες. Όποιος εργάζεται στο λιανικό εμπόριο έρχεται σε καθημερινή επαφή με μετρητά. Ένας καλός επαγγελματίας είναι σε θέση να διακρίνει ένα πλαστό χαρτονόμισμα ακόμα κι αν είναι πολύ καλής ποιότητας».



Οι παραχαράκτες έχουν...τις προτιμήσεις τους. Περίπου τα μισά πλαστά χαρτονομίσματα είναι εκείνα των 50 ευρώ. Σύμφωνα με την Γερμανική Κεντρική Τράπεζα πολλά πλαστά χαρτονομίσματα είναι κακής ποιότητας. Στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει ακόμα και χαρτονομίσματα ζωγραφισμένα στο χέρι ή με ποσά που δεν έχουν εκδοθεί ποτέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως των 300 ευρώ. Με το χρόνο όμως οι παραχαράκτες βελτιώνονται. Σύμμαχός τους είναι η σύγχρονη τεχνολογία με όλο και καλύτερα φωτοτυπικά μηχανήματα ή σαρωτές υψηλής ανάλυσης. Μέσα στα τελευταία χρόνια ωστόσο οι αρχές έχουν ανακαλύψει ολόκληρα εργαστήρια παραχάραξης σε διάφορες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Λιθουανία. «Με πέντε πλαστά χαρτονομίσματα ανά κάτοικο η Γερμανία βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», λέει ο Χανς Ρέκερς ανώτατο στέλεχος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας. Η ζημιά από τα πλαστά ευρώ στην γερμανική οικονομία ανέρχεται σε 1,8 εκ ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2007. «Στο σύνολό τους ωστόσο οι οικονομικές ζημιές από την παραχάραξη κινούνται σε ανεκτά όρια», τονίζει ο Ούλριχ Κάτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Ντέκα και εξηγεί τους λόγους: «Μόνο το 6 με 7% του χρήματος που κινείται στην γερμανική αγορά είναι μετρητά. Το υπόλοιπό είναι ηλεκτρονικό χρήμα. Επομένως η χρήση μετρητών δεν επηρεάζεται και τόσο από το μικρό ποσοστό πλαστών χαρτονομισμάτων που κυκλοφορεί».


Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc