Ορατή πλέον η δημιουργία νέας μνήμης
Επιστήμονες φιλοδοξούν να τη χαρτογραφήσουν

The Guardian

Τη γέννηση μιας νέας μνήμης στον ανθρώπινο εγκέφαλο παρατήρησαν και κατέγραψαν για πρώτη φορά επιστήμονες, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτό θα οδηγήσει στην ακριβή χαρτογράφηση της διεργασίας της μνήμης στον εγκέφαλο.

Ερευνα ενός αιώνα

Οι εικόνες υψηλής ευκρίνειας, που εξασφάλισε η επιστημονική ομάδα, δείχνουν πώς αλλάζουν οι συσχετισμοί μεταξύ γειτονικών εγκεφαλικών κυττάρων όταν ο εγκέφαλος καταγράφει μια νέα μνήμη. Η επιτυχία αυτή σηματοδοτεί το τέλος ερευνητικής προσπάθειας, που διαρκεί ήδη έναν αιώνα και αποσκοπούσε στην καταγραφή της φύσης μιας νέας μνήμης. Την αναζήτηση αυτή εγκαινίασε ο Τεοντόρ Ριμπό, με το βιβλίο του «Ασθένειες της μνήμης», που εκδόθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ιατρική ομάδα, υπό τον δρα Γκάρι Λιντς, καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν, ανακάλυψε ότι η μνήμη που σχηματίσθηκε στον εγκέφαλο ποντικού που μάθαινε να «πλοηγεί» σε λαβύρινθο, καταγράφηκε στον εγκέφαλό του με μεταβολές σε 10.000 συνάψεις, τις μικροσκοπικές ενώσεις, που επιτρέπουν στα νευρικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Κάθε σύναψη έχει μήκος ένα χιλιοστό του χιλιοστού. «Η επιβεβαίωση της θεωρίας του Ριμπό θα προκαλέσει ανακούφιση στον χώρο της νευρολογίας. Ανοίγει τώρα ο δρόμος για χαρτογράφηση της διαδικασίας αποθήκευσης της μνήμης. Αυτό με τη σειρά του, ίσως δώσει απάντηση στο προαιώνιο φιλοσοφικό ερώτημα: τι είναι η μνήμη», λέει ο καθηγητής Λιντς.

Πώς συμπεριφέρθηκαν

Η επιστημονική ομάδα, της οποίας η μελέτη δημοσιεύθηκε στο πρόσφατο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «Journal of Neuroscience», χρησιμοποίησε τρεις ομάδες ποντικών στο πείραμα

Η πρώτη ομάδα αφέθηκε ελεύθερη σε λαβύρινθο, για χρονικές περιόδους μισής ώρας και έμαθε γρήγορα τη μορφολογία της διαδρομής. Μια δεύτερη ομάδα εργαστηριακών ποντικών έλαβε φάρμακο, γνωστό για την ιδιότητά του να παρεμποδίζει τον σχηματισμό της μνήμης, ενώ η τρίτη ομάδα χρησιμοποιήθηκε ως ομάδα ελέγχου.

Αφού δόθηκε ικανός χρόνος στους ποντικούς για να μάθουν πώς να βγαίνουν από τον λαβύρινθο, οι επιστήμονες εξέτασαν τμήματα ιστού από μικροσκοπικό μέρος του ιπποκάμπου, περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη και τον προσανατολισμό. Μέσα στην περιοχή αυτή του εγκεφάλου των ποντικών, η επιστημονική ομάδα μπόρεσε να χρησιμοποιήσει ιριδίζοντα αντισώματα, ώστε να φωτίσει τις νευρικές συνάψεις, που μόλις είχαν ενισχυθεί. Οι επιστήμονες αξιοποίησαν επαναστατική μέθοδο, που ονομάζεται ανορθωτική μικροσκοπική επανόρθωση, για να εστιάσουν σε ένα εκατομμύριο συνάψεις, ενώ διαπίστωσαν ότι το 1% των συνάψεων αυτών είχε ενισχυθεί, σχηματίζοντας ισχυρότερους δεσμούς με τα γειτονικά τους εγκεφαλικά κύτταρα.

Σύσταση ομάδας μελέτης

Τα νέα εντυπωσιακά πειράματα της ομάδας ψυχολογίας του Ιρβάιν θα επιτρέψουν τώρα τη σύσταση ομάδας μελέτης, που θα έχει στόχο της την ακριβή χαρτογράφηση της ανθρώπινης μνήμης.
πηγή καθημερινή

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»