Μια όχι τόσο ρηχή ευημερία
καθημερινή.
Του Δημητρη Ρηγοπουλου

Σε συνθήκες εθνικής απελπισίας, όσο αυτό το φετινό, μαρτυρικό ελληνικό καλοκαίρι - που προχωράει από τον θάνατο στην καταστροφή κι από την καταστροφή στην τραγωδία - αναζητάς μοιραία ενέσεις αισιοδοξίας. Είναι ανθρώπινο.

Την περασμένη εβδομάδα οι «Financial Times» δημοσίευσαν ένθετο αφιερωμένο στις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η εντυπωσιακή φωτογραφία με την πυρακτωμένη κορυφογραμμή της Πάρνηθας δεν προοιωνιζόταν τίποτα το θετικό. H ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα Κέριν Χόουπ αξιοποιούσε στην ανάλυσή της ένα οδυνηρό γεγονός («μία από τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές απειλεί να καταστρέψει το καλοκαίρι πολλών Ελλήνων», γράφει) για να αναδείξει τις υπόγειες αλλαγές που βιώνει η ελληνική κοινωνία. «Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για να απαιτήσουν την άμεση αναδάσωση της Πάρνηθας», σημειώνει. Και επισημαίνει: «Πήρε αρκετό χρόνο στους Ελληνες πολιτικούς να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές στον τρόπο με τον όποιο σκέφτονται οι πολίτες, αλλαγές που συμβαδίζουν με την διαρκώς αυξανόμενη ευημερία. Υστερα από δέκα χρόνια ετήσιας ανάπτυξης μεγαλύτερης του 4%, τα εισοδήματα των Ελλήνων προσεγγίζουν πια τα αντίστοιχα των Ιταλών και των Ισπανών. Ερευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι η κοινωνική ατζέντα (εκπαίδευση, απασχόληση, περιβάλλον) απασχολεί περισσότερο τους ψηφοφόρους αφήνοντας πίσω θέματα όπως οι διενέξεις με την Τουρκία ή τα προβλήματα στα Βαλκάνια».

Ακόμα πιο ενθουσιώδης για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύεται η συντάκτης των Financial Times σε άλλο άρθρο της με τον ενδεικτικό τίτλο «Η ευημερία φέρνει ευφορία». Αναφερόμενη στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων προβλέπει ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε Ιταλούς και Ισπανούς προσεγγίζοντας τα επίπεδα ευημερίας της γαλλικής κοινωνίας». Υπερβολική αισιοδοξία; Σίγουρα η κ. Χόουπ δεν βλέπει ελληνική (ιδιωτική) τηλεόραση. Είναι περισσότερο θέμα οπτικής. Τα δελτία ειδήσεων των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών εστιάζουν στην ταλαιπωρία των συνωστισμένων επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά. Στην κ. Χόουπ κάνει μάλλον περισσότερη εντύπωση το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι δεν πέφτει καρφίτσα, ότι όλα τα πλοία πηγαινοέρχονται στο Αιγαίο με πληρότητες 100%, μία εποχή μάλιστα που παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις στους ναύλους. Αντίστοιχες παρατηρήσεις θα έχει κάνει η Βρετανή δημοσιογράφος βγαίνοντας ένα βράδυ στο κέντρο της Αθήνας: καφέ, ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ γεμάτα από κόσμο. Είναι ο ίδιος κόσμος που παραπονιέται στις κάμερες για την ακρίβεια. Ο αντίλογος θέλει τη νεοαποκτημένη μας ευημερία μισοαληθινή, στηριγμένη στα πήλινα πόδια των δανείων και των πιστωτικών καρτών. Αλλά και τα δάνεια και τις κάρτες κάποιοι τα αποπληρώνουν. Διαφορετικά οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν πτωχεύσει. Κάτι που δεν συμβαίνει. Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν και για όσους έχουν την τάση να υποτιμούν τα επιτεύγματα της τελευταίας δεκαετίας μιλώντας για «ρηχή ευημερία». Η συγκέντρωση της Πάρνηθας τους διέψευσε. Πανηγυρικά.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc