Ρωσική απόβαση στις ελληνικές παραλίες
Ιδιαίτερα αυξημένο το ενδιαφέρον από Ρώσους ιδιώτες επενδυτές για την αγορά εξοχικής κατοικίας σε Ελλάδα και Κύπρο
καθημερινή.
Tου Νικου Ρουσανογλου

Τα «δίχτυα» τους στις αγορές ακινήτων της Μεσογείου και ιδίως της Κύπρου και της Ελλάδας φαίνεται πως έχουν ρίξει Ρώσοι ιδιώτες επενδυτές τους τελευταίους μήνες. Το γεγονός αυτό έχει ήδη γίνει εμφανές σε αρκετούς από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, με τα μεσιτικά γραφεία να αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον αυτό είναι πρωτίστως επενδυτικό. Εχοντας αντιληφθεί τις μεγάλες προοπτικές της Ελλάδας, όσον αφορά την ανάπτυξη της αγοράς εξοχικών κατοικιών, οι Ρώσοι επενδυτές κινούνται ιδιαίτερα έντονα για την απόκτηση εκτάσεων, που εύκολα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «φιλέτα».

Οπως αναφέρουν τοπικοί μεσίτες σε σειρά παραθεριστικών περιοχών ανά την χώρα, οι ενδιαφερόμενοι αυτοί αγοραστές εμφανίζονται ως ιδιαίτερα εύποροι και είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν σημαντικά κεφάλαια. Ωστόσο, αυτό που αναζητούν αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Ο λόγος για παραθαλάσσιες εκτάσεις σημαντικής επιφάνειας, που να μπορούν να αναπτυχθούν τουριστικά. Οπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, δεν είναι μόνο οι Ρώσοι που αναζητούν τέτοια οικόπεδα, καθώς ανάλογο ενδιαφέρον εκδηλώνεται τόσο από εγχώριους ομίλους από τους κλάδους των κατασκευών και της ανάπτυξης ακινήτων (real estate), όσο και από διεθνή συμφέροντα. Κοινός τόπος, όπως αναφέραμε, είναι η πρόθεση ανάπτυξης τουριστικών υποδομών, από ξενοδοχειακές μονάδες και γήπεδα γκολφ, μέχρι τουριστικές κατοικίες.

Από τις περιοχές που συγκεντρώνουν μεγάλη ζήτηση από ρωσικά κεφάλαια εμφανίζονται τα Χανιά, η Κέρκυρα, επιλεγμένα νησιά των Κυκλάδων και το Πόρτο Χέλι στην Αργολίδα, μία από τις αναπτυσσόμενες περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα. Είναι γνωστή άλλωστε η εμπλοκή της Dolphin Capital Investors, των κ. Καμπουρίδη και Χαραλαμπίδη, η οποία έχει δρομολογήσει την ανάπτυξη δύο έργων στην περιοχή. Ειδικότερα, δρομολογείται η δημιουργία εξοχικών κατοικιών πολυτελείας, γήπεδο γκολφ, ξενοδοχειακή μονάδα και σειρά συνοδευτικών υπηρεσιών. Οπως είναι προφανές, η Dolphin αναμένεται να απευθυνθεί πρωτίστως σε αγοραστές από χώρες του εξωτερικού. Ενδιαφέρον βέβαια εκδηλώνεται και για περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως για παράδειγμα η Χαλκιδική και νησιά του Β. Αιγαίου, όπως η Θάσος. Ιδίως στην τελευταία, πλην των Ρώσων, μεγάλη ζήτηση για εκτάσεις που προσφέρουν θέα προς την θάλασσα παρατηρείται και από χώρες των Βαλκανίων, όπως την Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι περιοχές Σκάλα Ραχωνίου, Σκάλα Παναγιάς, Σκάλα Πρίνου και ο Ποτός (στα νότια). Η ύπαρξη πράσινου και οι χαμηλότερες τιμές των οικοπέδων, σε σύγκριση με άλλα νησιά (π.χ. Σαντορίνη), προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες για όσους επιδιώκουν περισσότερο «ήσυχα» σημεία. Ετσι θα μπορέσουν να απευθυνθούν και σε μία διαφορετική γκάμα υποψήφιων αγοραστών του εξωτερικού, οι οποίοι επιθυμούν μία μεγαλύτερη απομόνωση, έναντι π.χ. των κορεσμένων ακτών της Νότιας Ισπανίας.

Διαπιστώνεται ότι δεν είναι μόνο οι επενδυτές εκ Ρωσίας, αλλά και απλοί ιδιώτες που ενδιαφέρονται για την απόκτηση κατοικίας. Η εξέλιξη αυτή δεν εκπλήσσει τους παράγοντες της αγοράς, καθώς είναι γνωστό ότι η ρωσική οικονομία έχει προ πολλού ξεπεράσει τις «παιδικές ασθένειες» της εξόδου από το κομμουνιστικό καθεστώς και της μετάβασης σε ένα περιβάλλον ελεύθερης οικονομίας. Τα έσοδα που παρέχει πλέον αφειδώς ο κλάδος της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) έχει ενισχύσει τα εισοδήματα των πολιτών κι έχουν βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της αχανούς χώρας.

Ηταν επομένως λογικό να ακολουθήσει μία τάση μεγαλύτερης εξωστρέφειας. Μοναδικό «αγκάθι» στην περίπτωση της Ελλάδας, το οποίο βαίνει προς επίλυση, αφορά στην άδεια παραμονής Ρώσων πολιτών στη χώρα μας. Αν και η διαδικασία για την έκδοσή της και κατά συνέπεια για την αγορά ακινήτων έχει απλοποιηθεί, η διετής διάρκειά της πολλές φορές δημιουργεί επιφυλακτικότητα στους υποψήφιους αγοραστές κατοικιών.

Στην Κύπρο

Αντιθέτως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση της Κύπρου, που και αυτή δρέπει τους «καρπούς» της όψιμης επενδυτικής ανάκαμψης των Ρώσων. Σήμερα, υπολογίζεται ότι το 50% των αγοραστών κατοικίας από το εξωτερικό, προέρχεται από την Ρωσία. Οπως επισημαίνουν Κύπριοι φορείς, η διαδικασία λήψης άδειας για την αγορά ακινήτων στο «νησί της Αφροδίτης» είναι κάτι το εντελώς τυπικό. Μετά την αγορά κατοικίας δε, ένας ξένος υπήκοος λαμβάνει αυτομάτως εξάμηνη ανανέωση της άδειας διαμονής του. Ως εκ τούτου, μόνος περιορισμός είναι η εύρεση του κατάλληλου ακινήτου. Η προκαταβολή για την αγορά διαμορφώνεται σε περίπου 30%, ενώ η λήψη στεγαστικού δανείου συνήθως δεν ξεπερνά σε διάρκεια τα 15 έτη. Αν βέβαια, οι ξένοι κινηθούν για την απόκτηση γης, υπάρχει η δέσμευση να κατασκευάσουν την κατοικία τους εντός διαστήματος 3-5 ετών. Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώνεται ήδη η ανάπτυξη τοπικών οικονομιών σε περιοχές του νησιού που δεν είχαν μέχρι πρότινος αξιοποιηθεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πάφου, όπου ήδη σχεδιάζονται ένα νέο αεροδρόμιο, μία λεωφόρος που θα συνδέσει την πόλη με το παραλιακό μέτωπο, αλλά και μία νέα μαρίνα, η οποία θα μπορεί να φιλοξενεί έως και 1.000 σκάφη.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι τιμές είναι χαμηλές. Στην Πάφο οι τιμές των μονοκατοικιών ξεκινούν από τα 400.000 δολάρια. Αισθητά χαμηλότερα κινείται το κόστος για την αγορά διαμερίσματος (70-80 τ.μ.), που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 150.000 και 200.000 δολαρίων. Ωστόσο, οι αξίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στην διάρκεια των τελευταίων τριών ετών.

Συνολικά στην Κύπρο, ο ρυθμός ανόδου των τιμών κινείται με ποσοστά της τάξεως του 15%-20% σε ετήσια βάση. Πέραν όμως της επενδυτικής χροιάς που ενέχει η απόκτηση εξοχικού στην Κύπρο, οι ξένοι επιλέγουν το νησί και για το ευνοϊκό καθεστώς για την αγορά γης, το σχετικά χαμηλότερο κόστος διαβίωσης σε σχέση με άλλες χώρες, το κλίμα και τη χαμηλή εγκληματικότητα. Αυτά τουλάχιστον επισημαίνονται από στελέχη μεσιτικών γραφείων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Αλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που επισημαίνεται από εταιρείες ανάπτυξης κατοικιών, όπως π.χ. την Leptos Estates που έχει παρουσία και στην ελληνική αγορά, είναι η όλο και μικρότερη ηλικία των ξένων αγοραστών. Αρχικά, το νησί είχε επιλεγεί από ανθρώπους που επιθυμούσαν να συνταξιοδοτηθούν εκεί. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί σε περίπου 40% του συνόλου, με ένα πρόσθετο 40% να αποκτά ακίνητο απλώς και μόνο με τον χαρακτήρα εξοχικού, ενώ το 10% κινείται με αυστηρά επενδυτικά κριτήρια.

Εντός του Πόρτο Καρράς

Πρόσφατα μάλιστα, το ενδιαφέρον των Ρώσων επενδυτών συνδέθηκε και με την προοπτική δημιουργίας οικιστικών ζωνών με πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες εντός του τουριστικού συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς. Παρά το γεγονός πως η υλοποίηση των σχεδίων της Τεχνικής Ολυμπιακής, στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται ως γνωστόν το Πόρτο Καρράς, δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τα τέλη του 2007 (ίσως και πριν τα μέσα του 2008), εντούτοις η εισηγμένη έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα -ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό και τη δυνατότητα ανάπτυξης παραθεριστικών οικισμών που αυτό δίνει- δεκάδες αιτήματα από Ρώσους πολίτες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κατοικία στο συγκρότημα της Χαλκιδικής. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του Ομίλου έχει ήδη αρχίσει την προετοιμασία των διαδικασιών ώστε, όταν εγκριθεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού από την κυβέρνηση, να είναι σε θέση να υποβάλει άμεσα τις αιτήσεις για την έκδοση των απαραίτητων οικοδομικών αδειών στο Πόρτο Καρράς..

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc