Οι πυρκαγιές με ψυχραιμία...
καθημερινή.
Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη/ karkagiannisant@ath.forthnet.gr

Η καταστροφή από τις πυρκαγιές, που συνεχίζονται, είναι μεγάλη και τα θύματα (άνθρωποι, δάση, περιουσίες, σπίτια και προπαντός το φρόνημά μας) πολλά. Αλλά όμως ας αποφύγουμε τις κραυγές, τις καταγγελίες και τους μελοδραματισμούς. Από όσα καθημερινά παρατηρούμε, ιδιαίτερα από τη σκοπιά μιας εφημερίδας, ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί αυτή η σφοδρή επιδρομή της φωτιάς, με τόση ένταση, με τόση σφοδρότητα, με τόση διάρκεια και τόση επιμονή.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για να πούμε ότι αιτία είναι οι εμπρησμοί. Και είναι απαράδεκτη, φαιδρή και επικίνδυνη η διατυπωθείσα από υπουργό άποψη ότι εμπρηστές είναι οι πολιτικοί του αντίπαλοι! Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μιλούμε για εμπρηστές. Είναι ωστόσο βέβαιο ότι, μέχρι σήμερα, όλες οι καμένες εκτάσεις, είτε οφείλονται σε εμπρησμό είτε σε τυχαία γεγονότα, καταπατούνται, γίνονται οικόπεδα και καλύπτονται από αυθαίρετα κτίσματα. Η βεβαιότητα αυτή, διάχυτη σε όλους είναι ισχυρό κίνητρο και για τους πιθανούς εμπρηστές αλλά και μεγάλο δέλεαρ για οποιαδήποτε τυχαία πυρκαγιά.

Την άνοιξη, πολύ πριν αρχίσουν οι πυρκαγιές η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία, με την οποία αναβάλλονταν οι... κατεδαφίσεις αυθαιρέτων! Κατεδάφιση αυθαιρέτων δεν έγινε ποτέ, ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση ούτε από τις προηγούμενες. Πολλοί διερωτηθήκαμε γιατί κατατέθηκε αυτή η τροπολογία και υποθέσαμε ότι απλώς η κυβέρνηση, σε προεκλογική περίοδο, θέλησε να καθησυχάσει σημαντική μερίδα πολιτών. Συνηθισμένα πράγματα. Η τροπολογία, με εντολή του πρωθυπουργού, αποσύρθηκε αμέσως. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ενδεχομένως ερμήνευσαν την τροπολογία της κυβέρνησης, έστω και αν τελικώς αποσύρθηκε, ως χαλάρωση της νομιμότητας στο θέμα των αυθαιρέτων. Και είχαν απολύτως δίκαιο να την ερμηνεύσουν έτσι, γιατί πράγματι είναι πρακτικά αδύνατο να κατεδαφίσεις... 300.000 αυθαίρετα. Η τροπολογία αυτή θα μπορούσε να ενεργήσει ως κίνητρο εμπρησμών, αν υποθέσουμε ότι σημειώθηκαν εμπρησμοί.

Πολλοί σημειώνουν και καταλογίζουν ευθύνες στην ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και ειδικά των δυνάμεων πυρόσβεσης. Ο κρατικός μηχανισμός είναι αυτός που είναι, γνωστός από πολλά χρόνια και παρέμεινε ο ίδιος, παρά... την επανίδρυση του κράτους και τα άλλα παρόμοια. Στις δυνάμεις πυρόσβεσης φαίνεται ότι μεσολάβησαν φαινόμενα «παράγκας» που σχεδόν τις έχουν διαλύσει.

Πέραν, όμως, όλων αυτών, βέβαιο είναι αν η φωτιά σημειωθεί σε ένα σημείο του δάσους και με τη βοήθεια άλλων παραγόντων (αέρας και υψηλή θερμοκρασία) πάρει έκταση, θα σταματήσει μόνο όταν κάψει όσα βρει στον δρόμο της.

Δύο, συνεπώς, είναι τα κρίσιμα σημεία. Πρώτον, αν έχουμε μηχανισμό έγκαιρης επισήμανσης και κατάσβεσης της φωτιάς, πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Τέτοιο μηχανισμό δεν έχουμε. Και δεύτερον και πιο σημαντικό να γίνει σαφές σε όλους και πεποίθηση του λαού ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο καμένη έκταση, είτε με εμπρησμό είτε από τυχαίο γεγονός, είναι αυτομάτως αναδασωτέα, ανεξαρτήτως του προηγουμένου ιδιοκτησιακού καθεστώτος και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γίνει οικόπεδο και να οικοδομηθεί. Είναι ευθύνη και της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι αυτή η πεποίθηση δεν έχει εδραιωθεί.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»