Πολιτισμός και επιστήμη | 24.07.2007
Έκθεση της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ρόστοκ για το άσθμα
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Το κλειδί είναι η έγκαιρη αναγνώριση και η σωστή θεραπεία

300 εκ άνθρωποι πάσχουν από άσθμα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2005 250.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αυτή την χρόνια νόσο του αναπνευστικού συστήματος. Το άσθμα είναι επίσης η πιο διαδεδομένη ασθένεια μεταξύ των παιδιών. Το συναντούμε τόσο στις πλούσιες, όσο και στις φτωχές χώρες. Μελέτες ωστόσο δείχνουν ότι το 80% των κρουσμάτων άσθματος παρατηρείται στις υποανάπτυκτες χώρες. Οι ακριβείς λόγοι για την ασύμμετρη αυτή διασπορά δεν είναι γνωστοί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα αίτια και τα χαρακτηριστικά του άσθματος δεν έχουν ακόμα μελετηθεί όσο θα έπρεπε με συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία του ασθενούς να μην είναι η ενδεδειγμένη.



Συνήθως οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα άσθματος δεν τους δίνουν την πρέπουσα σημασία, μη γνωρίζοντας ότι μια εξέλιξη της ασθένειας απειλεί ακόμα και τη ζωή τους. «Ήδη τα πρώτα συμπτώματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», λέει ο Πνευμονολόγος Μαρεκ Λόματς από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Ρόστοκ, η οποία παρουσίασε πρόσφατα έκθεση γύρω από το άσθμα και την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Στα πλαίσια της έρευνας εξετάστηκαν 50 ασθενείς ως προς τα ίχνη τη χρόνιας νόσου: «Το αποτέλεσμα ήταν ότι μέρες μετά την προσβολή του ασθενούς με το αλλεργιογόνο, παρατηρείται μια πρώτη όξυνση της ασθένειας. Ήδη όμως τότε ο ασθενής παύει να έχει ενοχλήσεις».



Παρά την απουσία ενοχλήσεων η φλεγμονή εξακολουθεί βέβαια να υφίσταται. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ρόστοκ επιδρά και μεταβάλλει το αναπνευστικό σύστημα. Με ειδικές πλύσεις του αναπνευστικού συστήματος οι γιατροί της κλινικής απέδειξαν ότι υπάρχουν ουσίες που προκαλούν και συντηρούν τη φλεγμονή. Η έρευνα προειδοποιεί για σημαντικές συνέπειες στην υγεία σε περίπτωση που το άσθμα δεν καταπολεμηθεί εξ αρχής με την κατάλληλη θεραπεία. Ο καθηγητής Κρίστιαν Βίρχοφ εξηγεί: «Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν συνήθως ένα ιστορικό που ξεκινά από άσθμα ελαφράς μορφής, τα οποίο αντιμετωπίστηκε ελλιπώς. Τις περισσότερες φορές δεν δίνεται σημασία στη καταπολέμηση της φλεγμονής, η οποία στη συνέχεια προκαλεί προβλήματα που δύσκολα αντιμετωπίζονται».



Οι ερευνητές της γερμανικήw Πανεπιστημιακής Κλινικής παρατηρούν συνεχή αύξηση των κρουσμάτων άσθματος παγκοσμίως. Ωστόσο οι αιτίες για την αύξηση αυτή είναι λίγο πολύ άγνωστες. Οι γιατροί υποθέτουν ότι το άσθμα και οι αλλεργίες στον λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο οφείλονται μεταξύ άλλων και στον «αποστειρωμένο» τρόπο ζωής μας. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν έρχεται σε επαφή με λοιμώξεις και είναι κατά συνέπεια ευάλωτο ακόμα και στις πιο ανώδυνες. Με την έρευνά τους οι γερμανοί επιστήμονες ελπίζουν να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία για δύο πράγματα: πρώτον, ότι το άσθμα είναι σοβαρή ασθένεια και δεύτερον, ότι η ενδεδειγμένη θεραπεία χωρίς υπερβολές είναι σε θέση να περιορίσει ή ακόμα και να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την χρόνια νόσο του αναπνευστικού συστήματος.


Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»