Το απαραίτητο πρωινό γεύμα που εμείς οι Ελληνες... ξεχνάμε
καθημερινή.
Της Πεννυς Μπουλουτζα

Αναπόσπαστο στοιχείο των καλοκαιρινών διακοπών, αποτελεί για την πλειονότητα των παραθεριστών, ένα πλούσιο πρωινό γεύμα. Αντίθετα, στη σύγχρονη καθημερινότητα της πόλης, το σωστό πρωινό τείνει να μετατραπεί σε ένα είδος «διατροφικής πολυτέλειας», και είναι ενδεικτικό ότι τέσσερις στους δέκα Ελληνες ξεκινούν από το σπίτι τους για τη δουλειά νηστικοί, το μεσημεριανό γεύμα συχνά παραλείπεται και το βραδινό «υπερτονίζεται».

Απαραίτητα

Οπως επισημαίνει στην «Κ» η υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Διατροφής του Σισμανόγλειου νοσοκομείου κα Αγγελική Τσαρούχη, «όλα τα βασικά γεύματα της ημέρας, δηλαδή το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό, είναι σημαντικά για την καλή υγεία ενός ατόμου, ενώ απαραίτητα για ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού -κυρίως τα παιδιά- είναι και τα ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό και απογευματινό)». Και προσθέτει «ως Eλληνες είχαμε έως και πριν από λίγες δεκαετίες το προνόμιο μίας πολύ καλής διατροφής τόσο σε ποιότητα των συστατικών όσο και σε κατανομή γευμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι ο Ελληνας δεν έφευγε για τη δουλειά νηστικός, ενώ πάντα έπαιρνε μαζί του και μεσημεριανό φαγητό. Τώρα σταδιακά παραλείπεται το μεσημεριανό γεύμα και αυτομάτως «υπερτονίζεται» το βραδινό. Ομως αυτό που χάνουμε από ένα γεύμα δεν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με άλλο, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από μία κουραστική ημέρα στη δουλειά δεν είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ένα σωστό βραδινό και συχνά καταναλώνουμε χαμηλής διατροφικής αξίας τροφές».

Σύμφωνα με την κα Τσαρούχη, σχεδιάζοντας ένα εξισορροπημένο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να εξασφαλίζεται η συμμετοχή των περισσότερων θρεπτικών συστατικών - δηλαδή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπιδίων, ιχνοστοιχείων, βιταμινών και νερού - σε κάθε γεύμα και στις ποσότητες που είναι αναγκαίες για το κάθε άτομο. Ετσι για το πρωινό, πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να γίνει με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, π. χ. ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι ή 30-40 γραμμάρια τυρί, και με ψωμί (ή εναλλακτικά φρυγανιά και παξιμάδι). Πηγή λιπιδίων μπορεί να είναι το ελαιόλαδο, η πάστα ελιάς, ή 4-5 ελιές και πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών είναι τα φρούτα.

Εναλλαγές

Οπως σημειώνει η κα Τσαρούχη, «ιδιαίτερα σημαντικό είναι να υπάρχουν εναλλαγές χωρίς να αποκλείεται τίποτα. Και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τη διαθεσιμότητα των υλικών που έχει να προσφέρει η ελληνική φύση». Είναι ενδεικτικό ότι στο «σύγχρονο» και δυτικού τύπου πρωινό, συχνά επιλέγεται στο πρωινό το βούτυρο στο ψωμί. Εναλλακτικές και «ελληνικές» προτάσεις μπορούν άνετα να είναι το ταχίνι - ένα κουταλάκι του γλυκού - ή η πάστα ελιάς.

Θα πρέπει επίσης να μειώνεται η συμμετοχή ζάχαρης στο πρωινό γεύμα. Καλύτερα να επιλέξουμε ψωμί ή φρυγανιά ή ακόμα παξιμάδι, επικαλυμμένο με λίγο μέλι ή μικρή ποσότητα σπιτικής μαρμελάδας (συνήθως η σπιτική έχει λιγότερη ζάχαρη), αντί για ένα κρουασάν ή ένα κέικ. Και αυτά μπορούν να συνοδευτούν με καφέ ή ακόμα καλύτερα τσάι.

Θρεπτικά στοιχεία

«Με λίγα λόγια, μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με λίγη πάστα ελιάς, λίγο τυρί, ένα φρούτο και τσάι συνθέτουν ένα θαυμάσιο πρωινό», επισημαίνει η κα Τσαρούχη. Και τονίζει «για το σωστό πρωινό θα πρέπει να εξασφαλίζουμε χρόνο και χώρο στη ζωή μας και όχι να το θυμόμαστε μόνο την περίοδο των διακοπών. Πέρα από τα θρεπτικά στοιχεία που χάνουμε από την «κατάργηση» του πρωινού, χάνουμε και σε επίπεδο επικοινωνίας της οικογένειας που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας. Και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υγεία αφορά τη συνολική στάση της ανθρώπινης συμπεριφοράς».

Οι γυναίκες, πιο φανατικές του καφέ

Εξι στους δέκα Ελληνες δηλώνουν ότι «συνήθως καταναλώνουν πρωινό», ενώ σχεδόν δύο στους δέκα δεν λαμβάνουν ούτε πρωινό, ούτε δεκατιανό. Αυτό καταδεικνύει πρόσφατη έρευνα που διενήργησε το Ιδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος σε δείγμα 1.300 Ελλήνων ηλικίας άνω των 15 ετών. Τι περιλαμβάνει όμως το πρωινό των Ελλήνων; Μεταξύ όσων καταναλώνουν πρωινό το γάλα φαίνεται ότι προτιμάται από το 58,7% και ακολουθεί ο καφές (32,1%), το ψωμί (21,5%), το βούτυρο και τα αντίστοιχα προϊόντα επάλειψης (21,4%) τα δημητριακά πρωινού (19,4%), οι φρυγανιές (19,3%) και το μέλι (19%). Ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό αναφοράς της κατανάλωσης χυμού ή φρούτων (μόλις 11,2% κι 5,1% αντίστοιχα) που θεωρείται απαραίτητο για ένα σωστό πρωινό. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι γυναίκες καταναλώνουν συχνότερα καφέ για πρωινό (σε ποσοστό 40%) έναντι των ανδρών (25%).

Από τη μελέτη προκύπτει ότι η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με την καλή διατροφή. Ειδικότερα, αυτοί που κρίνουν ως πολύ καλή τη διατροφή τους καταναλώνουν πρωινό σε ποσοστό 73,9%, ενώ αυτοί που την κρίνουν κακή σε ποσοστό 34,4%.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc