Καλό κι αυτό!
otenet
"Ετος Χέρμπερτ φον Κάραγιαν" το 2008 στην Αυστρία

Μετά το 2006 που ήταν σε όλο τον κόσμο "Ετος Μότσαρτ" - αφιερωμένο στα 250 χρόνια από τη γέννηση του "μεγαλύτερου μουσουργού όλων των εποχών", του Αυστριακού Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ - το 2008, ως νέα επετειακή χρονιά στην Αυστρία, θα είναι "Ετος Κάραγιαν" για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του θεωρούμενου ως κορυφαίου μαέστρου του 20ού αιώνα, του ελληνικής καταγωγής Αυστριακού αρχιμουσικού Χέρμπερτ φον Κάραγιαν (1908-1989).

Όπως μετέδωσε σήμερα η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, το "Ινστιτούτο Ελιέτε και Χέρμπερτ φον Κάραγιαν" προετοιμάζει τις κεντρικές εκδηλώσεις της επετειακής χρονιάς, που θα ξεκινήσουν με μεγάλη συναυλία τον ερχόμενο Ιανουάριο στη γενέτειρα του Κάραγιαν στο Σάλτσμπουργκ.

Θα πρόκειται για το "Κοντσέρτο για πιάνο" του Μότσαρτ, που υπήρξε και το πρώτο έργο με το οποίο έδειξε τις ικανότητες του μαέστρου ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν τον Ιανουάριο του 1929, διευθύνοντας τότε την Ορχήστρα Μοτσαρτέουμ, και αυτή τη φημισμένη ορχήστρα με το ίδιο πρόγραμμα θα διευθύνει τον ερχόμενο Ιανουάριο ο Ιβορ Μπόλτον.

Θα ακολουθήσει συναυλία με την Πέμπτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, της οποίας ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν υπήρξε ισόβιος διευθυντής (1954-1989), και με δύο από τους σημαντικότερους μαθητές του, την Ανε-Σοφί Μούτερ και τον Σέιτζι Οζάβα, συναυλία που θα παρουσιαστεί στο Βερολίνο, τη Λουκέρνη, το Παρίσι και τη Βιέννη.

Οι δύο αυτές συναυλίες, με τα δύο έργα Μότσαρτ και Τσαϊκόφσκι, θα επαναληφθούν στη συνέχεια στο Πασχαλινό Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ - που είχε ιδρυθεί το 1967 από τον Κάραγιαν και που από πολλούς συνεχίζει να αποκαλείται με το όνομα του μεγάλου αρχιμουσικού ως "Φεστιβάλ Κάραγιαν" - ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογα προγράμματα στη Νέα Υόρκη και το Τόκιο που θα εντάσσονται στις εκδηλώσεις του "Ετους Κάραγιαν".

Τη "σφραγίδα Κάραγιαν" θα φέρουν βέβαια το 2008 τα προγράμματα τόσο του Πασχαλινού Φεστιβάλ όσο και του ξακουστού Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ που πραγματοποιείται στη γενέτειρά του τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Όπως μετέδωσε η Αυστριακή Ραδιοφωνία, προγραμματίζονται επίσης συμπόσια και η έκδοση νέων βιβλίων τα οποία θα ασχολούνται με τη σταδιοδρομία του Κάραγιαν.

Η ελληνική καταγωγή του Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ανάγεται στους αδελφούς Γεώργιο, Θεόδωρο και Ιωάννη Καραγιάννη οι οποίοι ξεκίνησαν ως Ελληνες μετανάστες από τη Μακεδονία, συγκεκριμένα από την Κοζάνη, και εγκαταστάθηκαν στα μέσα του 18ου αιώνα στην Αυστρο-Ουγγαρία όπου και διέπρεψαν στο εμπόριο και στην υφαντουργία βάμβακος. Το 1972, σε αναγνώριση των σημαντικών επιτευγμάτων τους και της μεγάλης κοινωνικής τους προσφοράς, τους δόθηκε τίτλος ευγενείας στη Δρέσδη και το όνομά τους εκγερμανίστηκε σε "φον Κάραγιαν".

Αργότερα ο Γεώργιος μετοίκισε στη Βιέννη και το 1810 απέκτησε τον γιο Θεόδωρο από τον οποίο προήλθαν έξι παιδιά. Ενας από τους γιούς του ορθόδοξου Θεόδωρου, ο Μαξιμιλιανός, που ασπάστηκε αργότερα τον καθολικισμό, υπήρξε καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Γκρατς, ενώ ο δικός του γιός, Ερνστ, έγινε γιατρός στο Σάλτσμπουργκ και ήταν ο πατέρας του παγκοσμίου φήμης αρχιμουσικού Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»