Το θέμα της ημέρας | 21.07.2007
Τούρκοι του εξωτερικού ξεκίνησαν να ψηφίζουν εδώ και ένα μήνα στην Τουρκία
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Κάλπες στα σημαντικότερα αεροδρόμια της χώρας

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Τουρκία και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι δίνει τη δυνατότητα στους περίπου 1,4 εκ Τούρκους που ζουν στη Γερμανία να ψηφίσουν. Όχι μέσω της επιστολικής ψήφου ή σε προξενεία και την πρεσβεία στη Γερμανία, αλλά στην ίδια την Τουρκία. Από τις 22 Ιουνίου σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας έχουν στηθεί κάλπες όπου δίνεται η δυνατότητα στους Τούρκους που φθάνουν στην πατρίδα τους για τις καλοκαιρινές διακοπές να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.



Στο check in των τουρκικών αερογραμμών στο αεροδρόμιο της Κολωνία σχηματίζονται ουρές τούρκων που αναχωρούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Τουρκία. Μόλις φθάσουν στο αεροδρόμιο της Αντάλιας για παράδειγμα τους περιμένουν κάλπες όπου μπορούν αν το επιθυμούν να ψηφίσουν για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου. «Ήδη ένα μήνα πριν από τις εκλογές έχουμε τη δυνατότητα να ρίξουμε τη ψήφο μας σε διάφορα αεροδρόμια της χώρας, λέει ένας άνδρας. Με το μέτρο αυτό συμμετέχουμε και εμείς στην εκλογική διαδικασία». Ένας άλλος, που περιμένει να παραδώσει τις αποσκευές του προσθέτει: «Δεν έχω ξαναψηφίσει στις τουρκικές εκλογές. Θα είναι η πρώτη φορά. Ποτέ δεν θα ταξίδευα ειδικά στην Τουρκία για να ψηφίσω. Φέτος όμως οι εκλογές συμπίπτουν με τις διακοπές και έτσι θα εξασκήσω το δικαίωμα του εκλέγειν».



Πολλοί από τους Τούρκους στο αεροδρόμιο της Κολωνίας λένε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να δοθεί ψήφος στους Τούρκους στην δεύτερή τους πατρίδα: «Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να πηγαίνουν αεροπορικώς στην Τουρκία μόνο για να ψηφίσουν. Πιστεύω ότι θα πρέπει να μας δοθεί επιτέλους η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου», λέει μια γυναίκα, ενώ κάποια άλλη συμπληρώνει: «Οι περισσότεροι πηγαίνουν για διακοπές και δεν πολυσκέφτονται να συμμετάσχουν στις εκλογές. Αν όμως υπήρχε δυνατότητα ψήφου στη Γερμανία αυτό θα κέντριζε το ενδιαφέρον των Τούρκων που ζουν εκεί».



Το 1991 η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρύθμιση του συντάγματος, η οποία παρέχει το δικαίωμα ψήφου στους Τούρκους του εξωτερικού. Μέχρι σήμερα ωστόσο η απόφαση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί. Οι τουρκικές κοινότητες της Γερμανίας έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την Άγκυρα να στήσει κάλπες στα τουρκικά προξενεία και την πρεσβεία.

Ο Ασουμάν Σετινέρ που εργάζεται στο Τουρκικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Βερολίνο πιστεύει ότι το δημοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Άγκυρα: «Είναι γεγονός ότι οι περίπου 2,4 εκ τούρκοι της Γερμανίας δεν έχουν πολιτική συμμετοχή πουθενά. Δεν έχουν δικαιώματα στην γερμανική κοινωνία επειδή οι περισσότεροι δεν έχουν γερμανική υπηκοότητα. Έτσι δεν έχουν λόγο σε αυτά που γίνονται. Οι Τούρκοι υπήκοοι θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν από το εξωτερικό. Υπάρχουν πολλά σημαντικά ζητήματα στην Τουρκία που τους αφορούν άμεσα για τα οποία θα έπρεπε να είχαν λόγο, όπως η στρατιωτική τους θητεία, αλλά και οι συνθήκες επιστροφής τους στην πατρίδα μετά τη σύνταξη. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν το δικαίωμα συναπόφασης σε αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία».



Αντίθετα ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής του κόμματος των γερμανών Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, πιστεύει ότι τις νέες γενιές Τούρκων στην Γερμανία απασχολούν πολύ σημαντικότερα ζητήματα από ότι οι εκλογές στην Τουρκία, την οποία στο κάτω κάτω γνωρίζουν μόνο από τις διακοπές. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και οι 22χρονη Αϊζέλ Εζτούρκ, η οποία περιμένει να επιβιβαστεί μαζί με τους γονείς τους στην πτήση προς την Αντάλια. Ξεκαθαρίζει, ότι δεν θα ψηφίσει όπως ο πατέρας της μόλις φθάσουν στην Τουρκία. Και εξηγεί το γιατί: «Επειδή ποτέ δεν είχα σχέση με το πολιτικό γίγνεσθαι στην Τουρκία, γεννήθηκα στη Γερμανία και πήγα εκεί σχολείο. Πολλοί Τούρκοι της Γερμανίας δεν έχουν ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, επειδή τους απασχολούν οι εξελίξεις στη χώρα που ζουν και όχι στην πατρίδα των γονιών τους».


Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

lornion said…
Στην Ελλάδα μας ,την χώρα της δημοκρατίας ,οπου ο πρωθ-ργός της ε ξήγγειλε το δικαίωμα της ψήφου των ομογενών ,τα κόμματα το παρακουβεντιάζουν , αν θάχουν ζημιά για όφελος από την εφαρμογή του νόμου. Οπότε ,μα από τις άλλες εκλογές ...Είναι για λύπηση η νοοτροπία των πολιτικών μας.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»