Επισκόπηση τύπου | 31.07.2007 d.welle
SZ: «Καυτή διαμάχη στην Ελλάδα»
«Καυτή διαμάχη στην Ελλάδα – Βουλευτές προτιμούν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung για τις πυρκαγιές και την επέκτασή τους στην πολιτική σκηνή.



«Καυτή διαμάχη στην Ελλάδα – Βουλευτές προτιμούν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung για τις πυρκαγιές και την επέκτασή τους στην πολιτική σκηνή. Η εφημερίδα σημειώνει:



«Την πολιτική πυρκαγιά πυροδοτούν σημειώματα από τα γραφεία των αξιωματικών της πυροσβεστικής. Είναι τα σημειώματα από βουλευτές του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος που παρενέβησαν επανειλημμένα στο έργο των πυροσβεστών με την επείγουσα παράκληση να κατευθύνουν το έργο της πυρόσβεσης πρωτίστως σε συγκεκριμένες περιοχές, που δεν ήταν άλλη από τον τόπο καταγωγής του εκάστοτε βουλευτή.»



Η αρθρογράφος Κριστιάνε Σλέτσερ σημειώνει ότι και «η πυροσβεστική, όπως πρακτικά και κάθε δημόσια υπηρεσία στην Ελλάδα μαστίζεται από μάχες χαρακωμάτων μεταξύ δύο στρατοπέδων: του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος αφενός και της αριστερής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ από την άλλη. Ζητούμενο είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για μια παταγώδη αποτυχία. Φέτος οι πυρκαγιές ήταν τριπλάσιες απ΄ ότι το 2006. Και ακόμη μένουν απροστάτευτες από την οικοδομική μαφία οι κατεστραμμένες από τη φωτιά εκτάσεις. Οι περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν χρόνια τώρα ότι το εθνικό κτηματολόγιο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Και οικοδομικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται το αδιευκρίνιστο ιδιοκτησιακό καθεστώς για δικούς τους σκοπούς, μετατρέποντας κατεστραμμένες δασικές εκτάσεις σε οικόπεδα.»



Και η Süddeutsche Zeitung καταλήγει:

«Το περιβάλλον δεν έχει ιδιαίτερο λόμπι στην Ελλάδα, αλλά η φετινή σεζόν ταρακούνησε και εξόργισε πολλούς Έλληνες. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη φετινή τελετή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση της δημοκρατίας», ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης μπροστά στην εθνική τραγωδία ζήτησε να συνεργαστούν τα κόμματα τουλάχιστον στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τέτοια δείγματα όμως δεν υπάρχουν. Αντίθετα η Ελλάδα ζει σε προεκλογικό κλίμα. Και ο υφυπουργός εργασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος μίλησε για προεκλογικές πυρκαγιές καθιστώντας άμεσα υπεύθυνη την αντιπολίτευση. Η οργή που προκάλεσαν οι αιτιάσεις αυτές ανάγκασαν έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο να θέσει υπό έλεγχο τουλάχιστον αυτή τη φωτιά, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός δεν το εννοούσε έτσι.»



Το θέμα πάντως που κυριαρχεί στο σχολιασμό των γερμανικών εφημερίδων η μεγάλη αύξηση της τιμής των γαλακτοκομικών προϊόντων από τον Αύγουστο. Η Märkische Allgemeine από το Πότσνταμ σημειώνει:



«Για κοροϊδία δεν μπορεί κανείς να κάνει λόγο. Ήδη και με την εξαγγελλόμενη αύξηση των τιμών η τιμή του βουτύρου θα έφτανε μόλις τα επίπεδα των τιμών που ίσχυαν πριν από 15 χρόνια. Μέχρι σήμερα υπήρχε κάτι παραπάνω από πολύ γάλα στην αγορά και οι έμποροι έπαιζαν με τους παραγωγούς. Τώρα όμως τελείωσε η φθήνια. Με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα ή η Ινδία αυξήθηκε και η ζήτηση των γαλακτοκομικών προϊόντων.»

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc