Λονδίνο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν όπου και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Σε δηλώσεις του εν πτήσει προς τις ΗΠΑ, ο Γκ.Μπράουν δήλωσε ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει τις συναντήσεις με σκοπό να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την διμερή σχέση μεταξύ των δύο χωρών την οποία η Βρετανία θεωρεί εξαιρετικά σημαντική.

Πρόκειται για σχέση βασισμένη σε αξίες, προσέθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, και χάρη σε αυτές τις αξίες η σχέση αυτή μπορεί να ενισχυθεί.

Για εξαιρετικά σημαντική σχέση έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία ήταν πολύ στενές κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του Τόνι Μπλερ, ο οποίος είχε δεχθεί επικρίσεις για το λόγο αυτό.

Η Βρετανία έχει αποφασίσει να παραδώσει στις δυνάμεις του Ιράκ τον έλεγχο μέσα στην πόλη της Βασόρας όπου σταθμεύουν 500 από τους 5.500 Βρετανούς στρατιώτες στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για την προοπτική αλλά δεν είναι γνωστό αν το ζήτημα θα απασχολήσει τις συνομιλίες Μπους-Μπράουν.

Η αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, το Κόσοβο, το Νταρφούρ και τα πυρηνικά του Ιράν επίσης αναμένεται να απασχολήσουν τις συνομιλίες.

Όπως επισημαίνουν οι παρατηρητές στη Βρετανία, τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας του Μπράουν του δίνουν την δυνατότητα να διαπραγματευτεί με άνεση. τονίζουν επίσης το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ώστε να έχει ανανεωμένη λαϊκή εντολή.

Κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, ο Γκ.Μπράουν θα έχει συναντήσεις με τον Τζ.Μπους την Κυριακή και τη Δευτέρα. Την Τρίτη έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ενώ θα εκφωνήσει ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Γκ.Μπράουν επιστρέφει στη Βρετανία την Τρίτη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»