Διαστάσεις | 14.02.2008 /d.welle

"Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα" - επικίνδυνο το δημοσιογραφικό επάγγελμα σε Ρωσία, Κίνα, Ζιμπάμπουε
Διαδήλωση της οργάνωσης
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Διαδήλωση της οργάνωσης "Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα" στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο.

Την περασμένη χρονιά 86 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στην εκτέλεση της αποστολής τους. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ από το 1994. Τα «μαύρα» πρόβατα ήταν το 2007 η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα και η Ζιμπάμπουε.



Ο παγκόσμιος χάρτης της οργάνωσης "Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα" είχε και το 2007 πολλές κόκκινες πινέζες - κόκκινο είναι το χρώμα για τις χώρες που παραβιάζουν την ελευθερία του τύπου. 86 δημοσιογράφοι και 47 βοηθοί τους έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια άσκησης του καθήκοντος ή εξαιτίας της δουλειάς τους. Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται για πέμπτη συνεχή χρονιά το Ιράκ με 47 νεκρούς.

Ο φακός της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα" αναδεικνύει ιδιαίτερα τα προβλήματα στο Ιράν και η Ζιμπάμπουε. Την κατάσταση στην αφρικανική χώρα περιγράφει ο 24χρονος δημοσιογράφος Ιτάι Μουσκέκβε που έγινε στόχος δολοφονικής επίθεσης στη χώρα του και ζει εξόριστος στο Λονδίνο και παραλληλίζει την κατάσταση στη χώρα του με «ναρκοπέδιο».. Θα πρέπει να έχει κανείς «πολύ θάρρος» λέει ο Μουσκέκβε, «καθώς ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του είναι απόλυτα κυρίαρχοι και αποφασισμένοι να φιμώσουν τα ανεξάρτητα μέσα. Θέλουν να απομονώσουν τη Ζιμπάμπουε από τον υπόλοιπο κόσμο, η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ άσχημη".

Λογοκρισία και αυτολογοκρισία

Η οργάνωση "Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα" επικρίνει και τη στάση πολλών δυτικών χωρών και της ΕΕ έναντι δικτατορικών καθεστώτων όπως στη Ζιμπάμπουε. Όταν πρόκειται για οικονομικά συμφέροντα, όπως στην περίπτωση της Κίνας και της Ρωσίας, σπάνια περιλαμβάνονται στην ατζέντα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην περίπτωση της Ρωσίας όπου διεξήχθησαν την περασμένη χρονιά βουλευτικές εκλογές και τον ερχόμενο Μάρτιο προεδρικές, η δολοφονία της δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια το 2006 αποτελεί «ορόσημο» για την επιδείνωση της κατάστασης λέει η δημοσιογράφος Νατάλια Μοράρ. Από εκείνη τη στιγμή υπάρχουν τεράστια προβλήματα για τους δημοσιογράφους. «Δεν πρόκειται μόνο για λογοκρισία, αλλά και για αυτολογοκρισία. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να συμβιβαστούν με την κατάσταση ότι υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν μιλάμε και δεν γράφουμε, διότι κινδυνεύουν να χάσουν όχι μόνο τη δουλειά τους αλλά και τη ζωή τους», λέει η Νατάλια Μοράρ.

Η Κίνα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της

Καμία ουσιαστική βελτίωση δεν υπάρχει στην Κίνα όπου το ερχόμενο καλοκαίρι διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και ο διάλογος με τους υπεύθυνους του Πεκίνου έχει διακοπεί σημειώνει ο πρόεδρος των "ρεπόρτερ χωρίς σύνορα" στη Γερμανία Μίχαελ Ρεντίσκε. Για τους ξένους ανταποκριτές υπάρχει ένα σχετικό άνοιγμα, έχουν περισσότερα περιθώρια να ερευνούν ελεύθερα. Δεν υπάρχει όμως καμία εγγύηση ότι θα συνεχίσουν και μετά τους Ολυμπιακούς. «Στα χαρτιά συνεχίζουν να υπάρχουν οι σχετικές παράγραφοι, και δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο άνοιγμα για τους κινέζους δημοσιογράφους και τους ακτιβιστές στο ιντερνέτ που γράφουν για τα καθημερινά προβλήματα και τη διαφθορά. Εκεί κατά την άποψή μας τα περιθώρια συνεχίζουν να παραμένουν πολύ στενά", εκτιμά το Μίχαελ Ρεντίσκε. Η κυβέρνηση του Πεκίνου δεν ανταποκρίθηκε στη δέσμευση που είχε αναλάβει το 2001 έναντι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, δεν υπάρχουν ουσιαστικές δυνατότητες ελέγχου, αν κάποια πράγματα βελτιώθηκαν ή όχι.


Γιώργος Παππάς

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»