Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης, διαμηνύει η Αγκυρα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008 13:13
Τελευταία Ενημέρωση : 27/02/2008 13:20
Εκτυπώστε το Στείλτε το με email Φυλάξτε το
Η Τουρκία δεν πρόκειται να θέσει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των στρατευμάτων της από το βόρειο Ιράκ, εως ότου αντιμετωπιστεί η απειλή των ανταρτών του ΡΚΚ, τόνισε ο απεσταλμένος της τουρκικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην ιρακινή πρωτεύουσα.
Η Τουρκία δεν πρόκειται να θέσει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των στρατευμάτων της από το βόρειο Ιράκ, εως ότου αντιμετωπιστεί η απειλή των ανταρτών του ΡΚΚ, τόνισε ο απεσταλμένος της τουρκικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην ιρακινή πρωτεύουσα.

«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, η αποστολή μας είναι ξεκάθαρη και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα (αποχώρησης) μέχρι να καταστραφούν οι βάσεις των τρομοκρατών», δήλωσε ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα για το θέμα της τουρκικής εισβολής με τον Ιρακινό ΥΠΕΞ Χοσιγιάρ Ζεμπάρι.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος αναμένεται σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε ότι θα ζητήσει από την ηγεσία της χώρας να τερματίσει σύντομα την στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ.

Όπως επεσήμανε ο Ρόμπερτ Γκέιτς σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, η τουρκική επιχείρηση, που άρχισε στις 21 Φεβρουαρίου, πρέπει να προσδιορίζεται χρονικά με όρους ημερών ή το πολύ μιας ή δύο εβδομάδων.

«Θα επαναλάβω αυτό που είπα στον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι δηλαδή η στρατιωτική δράση δεν θα επιλύσει το πρόβλημα της τρομοκρατίας στην Τουρκία. Υπάρχει χώρος για επιχειρήσεις ασφαλείας, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από οικονομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες... Πρέπει να δοθούν απαντήσεις στα προβλήματα και στα αιτήματα των Κούρδων στο πλαίσιο όχι μόνο στρατιωτικών πρωτοβουλιών, ώστε να υπάρξουν μακροπρόθεσμες λύσεις», πρόσθεσε ο κ. Γκέιτς.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική επιχείρηση θα είναι σύντομη και θα επικεντρωθεί στους Κούρδους αντάρτες, χωρίς να υπάρξουν θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, λέγοντας ότι κατανοεί τα κίνητρα της Αγκυρας.

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι 77 ακόμα αντάρτες του ΡΚΚ και πέντε Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τις σφοδρές συγκρούσεις που συνεχίζονται στο βόρειο Ιράκ.

Comments

Anonymous said…
η εμπειρία παραμονής στην Κύπρο δεν συνάδει με την λογική μιας σύντομης αποχώρησης από το βόρειο Ιράκ ,το οποίο σημειωτέον είναι τα μέγιστα ενδιαφέρον για τον ρόλο που θέλει να παίξει η Τουρκία στην διεθνή σκακιέρα.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»