Η Βαγδάτη προειδοποιεί την Αγκυρα για την εισβολή

Η ιρακινή κυβέρνηση δεν επείσθη από τα λόγια του Ταγίπ Ερντογάν, που χθες έκτη ημέρα της τουρκικής εισβολής στο βόρειο Ιράκ, επικαλέστηκε το «απολύτως νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, τον δίκαιο αγώνα της Τουρκίας εναντίον τρομοκρατικής οργάνωσης, που απειλεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή». Η Βαγδάτη καταδίκασε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Αλί Νταμπάγ τη μονομερή στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία του Ιράκ, είναι απαράδεκτη και απειλεί τις καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος ΑΚΡ, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στη νομιμότητα της «διασυνοριακής επιχείρησης» του τουρκικού στρατού επανέλαβε ότι στόχος της διασυνοριακής επιχείρησης του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ δεν είναι άμαχοι, αλλά το ΡΚΚ, γεγονός που έχει γίνει απολύτως κατανοητό στη διεθνή κοινότητα. «Ολοι έχουν αρχίσει να κατανοούν το δίκαιο αγώνα της χώρας μας», είπε και υπερθεμάτισε προς την αμετάβλητη θέση της Τουρκίας υπέρ της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.

Ο κ. Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες θα επιστρέψουν γρήγορα στην πατρίδα, καθώς οι επιχειρήσεις βαίνουν καλώς, απέφυγε ωστόσο επιμελώς να προσδιορίσει έστω και κατά προσέγγιση τη διάρκεια της «διασυνοριακής επιχείρησης».

Επακολούθησε η απαντητική δήλωση του κ. Ντάμπαγ, έστω καθυστερημένα σε σκληρή γλώσσα, ενόψει της άφιξης στη Βαγδάτη ειδικού απεσταλμένου της Αγκυρας, κυρίως όμως της άφιξης του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα. Ενδιαμέσως, αν πιστέψει κανείς τις ανακοινώσεις του τουρκικού γενικού επιτελείου και τουρκικά δημοσιεύματα, ο τουρκικός στρατός έχει προωθηθεί εις βάθος 20 χλμ. στο βορειοϊρακινό έδαφος και έχει καταλάβει επτά στρατόπεδα του ΡΚΚ. Τουρκική πηγή ισχυρίζεται από προχθές ότι ο κύριος όγκος των τουρκικών στρατευμάτων μάχεται στην κοιλάδα του Ζαπ, όπου βρίσκεται στρατηγείο του ΡΚΚ. Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν ότι επιχειρείται η κατάληψη λόφου μπροστά στην κοιλάδα, ενώ σύμφωνα με τη «Χουριέτ» επίλεκτες μονάδες έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα στην ορεινή περιοχή των Κανδυλίων 100 χλμ. από τη μεθόριο, για να αποκλείσουν διεξόδους των Κούρδων ανταρτών. Τουρκικές πηγές ασφαλείας, σε δηλώσεις τους προς ξένους ανταποκριτές, ισχυρίζονται ότι η επιχείρηση δεν έχει συντελεσθεί, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη, με αντικειμενικό σκοπό να εξουδετερωθούν οι βάσεις στα Κανδύλια και σε ολόκληρο το βόρειο Ιράκ, ώστε να αποτραπεί εαρινή αντεπίθεση των Κούρδων ανταρτών στην Τουρκία.

«Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί τον κίνδυνο εκτροπής, εάν στο βόρειο Ιράκ εμπλακούν οι πεσμεργκά», προειδοποιούσε χθες ο κ. Νταμπάγ. Στο Ιρμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, το Κοινοβούλιο ζήτησε να κλείσουν όλες οι τουρκικές βάσεις που βρίσκονται στην κουρδική επικράτεια περισσότερο από 10 χρόνια, λόγω ΡΚΚ. «Απαιτούμε η τουρκική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις βάσεις, που δημιουργήθηκαν στην περιοχή του Κουρδιστάν λόγω ειδικών συνθηκών πριν από την ανατροπή του προηγούμενου καθεστώτος», αναφέρει το ψήφισμα των Κούρδων βουλευτών.
από Καθημερινή

Comments

Anonymous said…
Οταν οι Τούρκοι φτάσουν στην Μοσούλη ο αγώνας των ανταρτών Κούρδων τέλειωσε , μα κάπου κεί κατακομματιάζεται και το Ιράκ για πάντα.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»