Το θέμα της ημέρας | 18.02.2008

Το θέμα της ημέρας | 18.02.2008
Διχάζει το Κοσσυφοπέδιο
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Συγκλήθηκε εκτάκτως χθες το ΣΑ των ΗΕ μετά από αίτημα της Ρωσίας. Δεν κατέστη τελικά δυνατόν να υπάρξει συμφωνία.

Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί τα τελευταία χρόνια μάλλον ένα θέμα ρουτίνας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ και οι θέσεις των χωρών μελών δεν μετακινήθηκαν ούτε χιλιοστό κατά την έκτακτη χθεσινή συνεδρίαση μετά από αίτημα της Ρωσίας. Η ΕΕ σκοπεύει να αποστείλει μια αποστολή, η οποία θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της περιοχής. Συνάδει όμως μια τέτοια αποστολή με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ σύμφωνα με την οποία η αποστολή του ΟΗΕ είναι υπεύθυνη για τη διοίκηση της περιοχής. Ο Ρώσος Πρεσβευτής Βιτάλι Τσουρκίν λέει σχετικά:



«Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να αγνοήσει αυτή τη διακήρυξη και η αποστολή των ΗΕ που σταθμεύει εκεί να την κηρύξει παράνομη.»



Για την Ρωσία η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τη Σερβία ακόμα και αν η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν διαφορετική άποψη. Στο κάτω-κάτω όπως δήλωσε ο Βιτάλι Τσουρκίν, δεν είναι όλος ο κόσμος η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Μια αντιδιαμετρικά αντίθετη άποψη υποστήριξε όπως άλλωστε αναμενόταν ο Βρετανός πρεσβευτής σερ Τζον Σόουρς



«Κανείς δεν υποστήριξε τη ρωσική πρόταση ώστε να κηρυχθεί παράνομη η διακήρυξη.» Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:



Σύμφωνα πάντως με σημερινή ανακοίνωση του Πεκίνου, η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η Κίνα, ένα από τα πέντε μόνιμα έλη του ΣΑ του ΟΗΕ, με την ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για την κατάσταση.



Διχασμένη και η ΕΕ



Η μονομερής ανακήρυξη πάντως του Κοσσυφοπεδίου δεν διχάζει όμως μόνο το ΣΑ των ΗΕ αλλά και την ΕΕ. Ένα μεγάλο μέρος των κρατών μελών με πρωτοστατούντες τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία ακολουθούν τη γραμμή των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία και Ρουμανία θεωρούν πως η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς προηγούμενη έγκριση των ΗΕ, μπορεί να αποτελέσει ένα κακό προηγούμενο και να ανοίξει του ασκούς του Αιόλου για ανεξαρτησία και άλλων μεγάλων μειονοτικών ομάδων στην Ευρώπη.

Σήμερα συνεδριάζουν οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ με θέμα το Κοσσυφοπέδιο και ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν προειδοποίησε πως κανείς δεν μπορεί ακόμα να μιλάει για αναγνώριση πριν από τις 6 ή 7 η ώρα σήμερα το απόγευμα. Ο Ντιμίτρι Ρούπελ, ο Σλοβένος υπουργός εξωτερικών, και προεδρεύον του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, υπογράμμισε πάντως πως είναι αρκετές οι ευρωπαϊκές χώρες που θα προχωρήσουν σε αναγνώριση. Τέλος ο Ολι Ρεν ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, έσπευσε να δηλώσει κατά την έναρξη των εργασιών στις Βρυξέλλες πως το Κοσσυφοπέδιο είναι μια μεμονωμένη περίπτωση και δεν αποτελεί παράδειγμα.


Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

d.welle

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»