Όλα για όλα τα παίζει η Χίλαρι / από τα ΝΕΑ

Δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να χάσει τις αναμετρήσεις σε Οχάιο και Τέξας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα
▅ Παγερό ήταν το κλίμα μεταξύ των δύο Δημοκρατικών μονομάχων στο τελευταίο ντιμπέιτ πριν από τις εκλογές στο Οχάιο και το Τέξας, όπου θα παιχτούν όλα
▅ Παγερό ήταν το κλίμα μεταξύ των δύο Δημοκρατικών μονομάχων στο τελευταίο ντιμπέιτ πριν από τις εκλογές στο Οχάιο και το Τέξας, όπου θα παιχτούν όλα
Επιθετική απέναντι στον Μπάρακ Ομπάμα από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκε η Χίλαρι Κλίντον στο τελευταίο ντιμπέιτ πριν από τις κρίσιμες προκριματικές εκλογές στο Οχάιο και το Τέξας, γνωρίζοντας ότι τα παίζει όλα για όλα. Οι εκλογές της ερχόμενης Τρίτης είναι μια μάχη που δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να χάσει.
Τελευταία ελπίδα της να ανακόψει τη δυναμική που φαίνεται να έχει ο Ομπάμα στις δύο αυτές πολιτείες, χαρακτηρίζουν οι πολιτικοί αναλυτές τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η πρώην πρώτη κυρία την εικοστή τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Αν ο γερουσιαστής από το Ιλινόι κερδίσει Τέξας και Οχάιο (πολιτείες που διαθέτουν πολλούς εκλέκτορες) θα έχει σχεδόν εξασφαλίσει το χρίσμα. Η Κλίντον χρειάζεται να νικήσει και στις δύο με αρκετή διαφορά ώστε η μονομαχία να συνεχιστεί στις λίγες εναπομείνασες πολιτείες και πιθανώς στο συνέδριο του κόμματος τον Αύγουστο.
Επίθεση από την αρχή
Σε αντίθεση με το προηγούμενο ντιμπέιτ που διεξήχθη πριν από πέντε ημέρες στο Τέξας, η Κλίντον- που έχει χάσει στις τελευταίες 11 αναμετρήσεις- χρησιμοποίησε από την αρχή υψηλούς τόνους, κατηγορώντας τον Ομπάμα ότι χρησιμοποιεί ψευδή στοιχεία όταν μιλά για το δικό της πρόγραμμα υγείας. Ο Ομπάμα αντεπιτέθηκε λέγοντάς της: «Και από τη δική σας καμπάνια στέλλονται διαρκώς αρνητικά μηνύματα εναντίον μας με πολλούς τρόπους αλλά ποτέ δεν σας παραπονέθηκα, διότι κατανοώ ότι αυτή είναι η φύση της προεκλογικής εκστρατείας».
Η ένταση διατηρήθηκε και στα 90 λεπτά της συζήτησης. Εκείνη δεν του χαμογέλασε ούτε μια φορά, εκείνος κάποια στιγμή την ειρωνεύτηκε ελαφρά, εκείνη δεν τον αποκάλεσε καθόλου με το μικρό του όνομα, εκείνος υπονόησε ότι άνθρωποί της κυκλοφόρησαν τη φωτογραφία που τον δείχνει να φορά παραδοσιακά ρούχα της Κένυας. Η Κλίντον, παρ΄ ότι ισχυρίζεται ότι τα καταφέρνει καλύτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν μπόρεσε να θυμηθεί το μικρό όνομα του διαδόχου του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας: «Μεντβέντεφ κάτι», μουρμούρισε ενώ ο Ομπάμα δεν ανέφερε καν το όνομα. Μπορεί να κάθονταν δίπλαδίπλα, σε απόσταση μόλις 30 εκατοστών, όμως δεν χαλάρωσαν ούτε στιγμή. Γνωρίζουν και οι δύο καλά, σχολίασαν πολιτικοί αναλυτές, ότι οι επόμενες 6 ημέρες θα κρίνουν το ποιος θα είναι ο υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο.
Οι εκτιμήσεις
Πάντως, ύστερα από το τέλος του ντιμπέιτ η εκτίμηση ήταν πως δεν υπήρχε νικητής, γεγονός μάλλον αρνητικό για την Κλίντον την οποία οι δημοσκοπήσεις φέρνουν να συγκεντρώνει στο Τέξας ποσοστό 46% έναντι 50% του Ομπάμα, ενώ στο Οχάιο προηγείται με μόλις λίγες ποσοστιαίες μονάδες του αντιπάλου της. Στην Πενσιλβάνια, η οποία είναι το επόμενο μεγάλο ραντεβού των δύο μονομάχων, στις 22 Απριλίου, η Κλίντον προηγείται κατά μόλις 6 ποσοστιαίες μονάδες (49% έναντι 43%). Μεγάλη πτώση από τις 16 μονάδες που προηγείτο πριν από δύο εβδομάδες, γεγονός που εξηγείται από τη μετατόπιση πολλών νεώτερων ψηφοφόρων προς τον γερουσιαστή από το Ιλινόι.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»