Η γεωγραφία της κρίσης

Οι τελευταίες στατιστικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζοφερές. Ωστόσο η οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ εμφανίζεται άνιση σημειώνοντας διαφοροποίηση στις «προτιμήσεις» της.

The Economist


Σχετικά θέματα

Το χρονικό της subprime κρίσης
Eurobank: Διεθνής Χρηματοοικονομική Κρίση 2007 & Οικονομικές Επιπτώσεις





Όσοι ζουν στην πολιτεία της Μοντάνα σπάνια θα ακούσουν τη λέξη ύφεση από το στόμα του κυβερνήτη τους, καθώς, όπως και ο ίδιος υποστηρίζει, η πολιτεία διανύει την καλύτερη περίοδο από οικονομικής πλευράς. Σημειώνει την ταχύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ αυτή την εποχή. Η πολιτεία ανθεί λόγω της «εκτίναξης» του κλάδου της γεωργίας και της εξόρυξης, αλλά και εξαιτίας της σταθερής ανάπτυξης του τουρισμού. Ο Paul Polzin, καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου της Μοντάνα προβλέπει ότι η ανάπτυξη της πολιτείας θα ξεπεράσει το 4,1% το 2008, σημειώνοντας τον πέμπτο συνεχόμενο έτος ανάπτυξης πάνω από 4%. «Ψάχνουμε για ρεαλιστικά καταστροφικά σενάρια» αναφέρει χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «απλά δεν μπορούμε να τα βρούμε για την πολιτεία μας».

Στο Μίσιγκαν αντίθετα, τα σενάρια είναι μόνο καταστροφικά. Η κατάρρευση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, σε συνδυασμό με τη φούσκα της subprime αγοράς έχει αφήσει την πολιτεία «κλονισμένη». Το Μίσιγκαν έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα (7,6%), το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στο κλείσιμο επιχειρήσεων, ενώ ήταν η μόνο πολιτεία που παρουσίασε μείωση των θέσεων εργασίας για το σύνολο του 2007.


Η Μοντάνα και το Μίσιγκαν δείχνουν την έντονη διαφοροποίηση που κρύβεται πίσω από την οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ. Οι εθνικές στατιστικές ακόμα, δείχνουν ότι η χώρα μπορεί ήδη να βρίσκεται σε φάση ύφεσης. Ειδικότερα, η παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2007, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2006. Οι κατασκευές νέων κατοικιών έχουν «βυθιστεί», οι τιμές των ακινήτων πέφτουν, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχωρούν και τον Ιανουάριο έχασαν την δουλειά τους 17.000 εργαζόμενοι, η μεγαλύτερη μείωση από το 2003. Ο κλάδος των υπηρεσιών, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στις 5 Φεβρουαρίου, έχει επιβραδυνθεί σημαντικά κάτι που δείχνει ότι έχει επέλθει για τα καλά πλέον η ύφεση. Το μεγάλο ερώτημα - ιδιαίτερα για όσους διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα - είναι να αποσαφηνισθεί σε ποιες περιοχές θα είναι πιο έντονη η ύφεση αλλά και πόσο και προς τα πού θα εξαπλωθεί.

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μέρος της «μιζέριας» έχει επικεντρωθεί στον τομέα της στέγασης και σε δύο γεωγραφικές περιοχές: από τη μία στις βιομηχανοποιημένες περιοχές στο κέντρο των ΗΠΑ και στη δύση, και στις πολιτείες που σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες φούσκες στην αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια, στη Νεβάδα, στην Αριζόνα και στη Φλόριντα από την άλλη. Ιδιαίτερα οι πολιτείες τις δεύτερης γεωγραφικής περιοχής σημειώνουν έντονη επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης. Οικονομίες που κάποτε μεγεθύνονταν λόγω του κλάδου των κατασκευών και της στεγαστικής αγοράς, σήμερα «σύρονται» σε οικονομική συρρίκνωση.

Σε ορισμένες πόλεις οι τιμές των ακινήτων υποχωρούν με διψήφιους ρυθμούς και τα ποσοστά ανεργίας πραγματοποίησαν «άλματα» από το 4,8% στο 6,1% μέσα στο 2007, μια αύξηση υπερδιπλάσια των εθνικών ποσοστών. Στο Λος Άντζελες για παράδειγμα, το αδύναμο δολάριο και η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών έχουν μειώσει σημαντικά την εισαγωγική-εμπορική κίνηση στο λιμάνι της πόλης. Η μείωση της εμπορικής δραστηριότητας είναι το ίδιο έντονη με εκείνες τη δεκαετία του 90' και του 2001, όταν βασικές βιομηχανίες όπως η άμυνα και η τεχνολογία είχαν υποστεί σημαντικές απώλειες. Σήμερα, ωστόσο είναι τόσο «απότομη» η πτώση που έχει αναγκάσει τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, τον πρώην ηθοποιό Άρνολντ Σβαρτζενεγκερ, να αναθεωρήσει τα φιλόδοξα σχέδια για τη μεταρρύθμιση τού τομέα της υγείας.

Στη Φλόριντα, τη Νεβάδα και την Αριζόνα η ιστορία είναι παρόμοια: πτώση στις τιμές των ακινήτων, αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που κλείνουν και δυσανάλογη αύξηση της ανεργίας. Δεν είναι τα πάντα ωστόσο τόσο ζοφερά: στις περιοχές αυτές, όπως και στις υπόλοιπες πολιτείες, η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη και το αδύναμο δολάριο έχουν τονώσει τις εξαγωγές και τον τουρισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο διεθνής αερολιμένας του Ορλάντο, η βασική πύλη εισόδου για το Disney World, όπου σημειώθηκε ρεκόρ επιβατών το 2007. Τα θετικά αυτά στοιχεία ωστόσο έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν την πτώση στη στεγαστική αγορά και στις καταναλωτικές δαπάνες. Ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's υπολογίζει ότι αυτές οι τέσσερις περιοχές (Φλόριντα, Νεβάδα, Αριζόνα και Ορλάντο), μαζί με το Μίσιγκαν βρίσκονται ήδη σε φάση ύφεσης. Οι πέντε αυτές πολιτείες παράγουν το 25% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

www.kathimerini.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»