ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Τελευταία Νέα kathimerini.gr

kathimerini.gr
Hμερομηνία : 27-02-08
Βουλγαρία - ΠΓΔΜ: Στη στεριά βγήκαν τα ... ελληνικά ψάρια
Στη ... στεριά της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ «βγήκαν» τα ελληνικά ψάρια, κατακτώντας υψηλά μερίδια, έως και το σύνολο της αγοράς στις δύο αυτές χώρες.

Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν μονοπωλιακή θέση στη βουλγαρική αγορά με μερίδιο αγοράς 98,7% και 96,5% (το 2006) στις εισαγωγές λαβρακίου και τσιπούρας, έναντι μόλις 1,3% και 3,5%, αντίστοιχα της Ιταλίας. Στις εισαγωγές των υπολοίπων ψαριών (οξύρρυγχοι, κοκκινόψαρα κ.α.), η Ελλάδα κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση με μερίδιο αγοράς 55,5% το 2006, έναντι 36,8% της Ιταλίας και μόλις 4,6% της Τουρκίας.

Οι εισαγωγές τσιπούρας και λαυρακιού αυξάνονται με αλματώδη «βήματα» τα τελευταία χρόνια, λόγω της μείωσης του περιορισμού της αλιευτικής παραγωγής στη Βουλγαρία, επισημαίνεται σε μελέτη της αγοράς προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας στη Βουλγαρία από το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η αλιευτική παραγωγή της Βουλγαρίας το 2004 ανήλθε σε 8.246 τόνους, εμφανίζοντας μείωση 34,1% σε σχέση με το 2003. Η μείωση οφείλεται κυρίως στον σημαντικό περιορισμό της θαλάσσιας αλιείας, η οποία τα τελευταία χρόνια μειώνεται με γρήγορο ρυθμό. Μόνον τη διετία 2002 - 2004 μειώθηκε κατά 74,2% από 12.680 τόνους το 2002 σε 3.272 τόνους το 2004. Ως συνέπεια η αλιευτική παραγωγή της Βουλγαρίας μειώθηκε κατά 45,5%.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, «...η βουλγαρική αγορά αποτελεί μια σημαντική πρόκληση και δυνατότητα για τα ελληνικά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, που οι αντίστοιχες εταιρίες του κλάδου πρέπει να αξιοποιήσουν άμεσα».

Ελληνικό «χρώμα» έχουν και οι εισαγωγές προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας στην ΠΓΔΜ, καθώς σύμφωνα με στοιχεία από τις τελωνειακές αρχές της χώρας αυτής, τα οποία περιλαμβάνει στα «αποτελέσματα» ερωτηματολογίου έρευνας αγοράς τσιπούρας - λαβρακίου το γραφείο συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, όλες οι εισαγωγές τσιπούρας και λαβρακίου στη χώρα έχουν προέλευση από την Ελλάδα.

Στις δύο από τις σημαντικότερες αλυσίδες τροφίμων, τη VERO και τη Ramstore, υπάρχει από ένα ιχθυοπωλείο πώλησης φρέσκων ψαριών. Τα δύο σούπερ μάρκετ διαθέτουν μερίδιο αγοράς στα τρόφιμα 25% και 5%, αντίστοιχα. Όσο για τις τιμές στις οποίες πωλούνται τα ψάρια, αυτές κυμαίνονται ανάλογα με το βάρος των ψαριών και την προέλευσή τους. 'Ετσι, η τιμή για την τσιπούρα ιχθυοκαλλιέργειας (ολόκληρη ή καθαρισμένη) κυμαίνεται από 7-10 ευρώ και το βάρος των ψαριών από 300 γραμμάρια έως 1,5 κιλό. Αντίστοιχα, η τιμή για λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας ολόκληρο ή καθαρισμένο κυμαίνεται από 8 - 11 ευρώ και το βάρος του ψαριού από 300 γραμμάρια έως 1,5 κιλό.

www.kathimerini.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»