Το θέμα της ημέρας | 27.02.2008

Online-παρακολούθηση υπόπτων υπό αυστηρούς όρους
Iστορική απόφαση για την προστασία του πολίτη στο διαδίκτυο πήρε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Iστορική απόφαση για την προστασία του πολίτη στο διαδίκτυο πήρε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας

Με απόφαση που πήρε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας επιτρέπει υπό αυστηρούς όρους τη λεγόμενη online- παρακολούθηση υπόπτων και ταυτόχρονα θεσπίζει ως νέο βασικό δικαίωμα το «απόρρητο» στο ιντερνέτ.

Η υπόθεση επί της οποίας πήρε σήμερα την απόφαση το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αφορούσε το νόμο που είχε ψηφίσει η ομόσπονδη χώρα της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ο οποίος επέτρεπε τη λεγόμενη ονλάιν παρακολούθηση υπόπτων. Αυτός ο νόμος είναι αντισυνταγματικός έκριναν οι δικαστές.

Στην απόφαση που ανέγνωσε το πρωί ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Hans Jürgen Papier, αναφέρεται ότι «οι διατάξεις του νόμου για την υπηρεσία προστασίας του συντάγματος της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, οι οποίες επιτρέπουν τη μυστική πρόσβαση των υπηρεσιών σε συστήματα πληροφοριών που τεχνικά περιγράφονται με τον όρο ονλάιν παρακολούθηση δεν είναι συμβατές με το σύνταγμα και είναι άκυρες». Η ονλάιν παρακολούθηση υπόπτων θα επιτρέπεται μόνον κατόπιν δικαστικής απόφασης όταν απειλούνται εξαιρετικής σημασίας δημόσια αγαθά, όπως ανθρώπινες ζωές, ή υπάρχει συγκεκριμένη απειλή κατά του κράτους.

Οι υποστηρικτές της ονλάιν παρακολούθησης επικαλούνταν τους κινδύνους από τη διεθνή τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα την παιδική πορνογραφία, και άλλα αδικήματα στην εποχή του ιντερνέτ. Την αναγκαιότητά της υπογράμμιζε και ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «υα πρέπει να έχουμε αυτή τη δυνατότητα έστω σε στενά περιορισμένα όρια τεκμηριωμένων εξαιρέσεων, διότι με την τεχνολογική εξέλιξη πρέπει να παρακολουθούμε το βηματισμό των τρομοκρατών».

Θεσπίζεται νέο βασικό δικαίωμα του πολίτη

Για το σχετικό νόμο που θα προωθήσει το υπουργείο Εσωτερικών, οι Σοσιαλδημοκράτες που συμμετέχουν στην κυβέρνηση της Μέρκελ περίμεναν τη σημερινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για να καθορίσουν τη στάση τους. «Η ονλάιν πρόσβαση των αρχών στο σκληρό δίσκο του κομπιούτερ ενός πολίτη», σημείωνε ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Ντίτερ Βίφελσπιτς, «είναι μία εξαιρετικά σημαντική επέμβαση σε βασικό δικαίωμα. Θα πρέπει να μπουν σημαντικά όρια, εάν θέλει να κάνει κανείς κάτι τέτοιο».

Αυτή τη συλλογιστική ακολούθησε σήμερα και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θέτοντας αυστηρούς όρους στην ονλάιν παρακολούθηση και ταυτόχρονα θεσπίζοντας και ένα νέο βασικό δικαίωμα την εγγύηση για το απόρρητο και απαραβίαστο των τεχνικών συστημάτων. Αυτό το δικαίωμα σύμφωνα με την απόφαση είναι απαραίτητο, διότι η χρήση των τεχνικών συστημάτων πληροφοριών σήμερα είναι σήμερα αποφασιστικής σημασίας για την ανάπτυξη της προσωπικότητας πολλών πολιτών.


Γιώργος Παππάς

DW

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»