Ο κοινωνικός θρυμματισμός.../ πηγή ΕΘΝΟΣ

Από τον Θόδωρο Χατζηπαντελή, Καθηγητή του ΑΠΘ
«E» 19/2
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Ο ΣΥΝ θέλει σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Σε αυτή τη δημοκρατία χωράει μόνον ο ίδιος! Αυτός θα αποτελέσει τη «νέα ριζοσπαστική πλειοψηφία». Και με άλλους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα αλλάξει και την Ευρώπη! Ισως και τον πλανήτη. Δεν ζητεί τη σοσιαλιστική νησίδα σε ένα νεοφιλελεύθερο περιβάλλον. Στην πορεία του δεν θα συναντηθεί με άλλα κόμματα στην Ελλάδα. Θα συναντηθεί με πολίτες που θα φύγουν από τα κόμματα για να τον ψηφίσουν.
ΑΡΧΕΙΟ
Kλασικός, όπως πάντα, ο K. Σημίτης
Από την «ταπεινοφροσύνη» στην απόλυτη παραφροσύνη
Ελλάς Ελλήνων ρατσιστών άνευ ντροπής και... ευθυνών
Καμία υποχώρηση για το Ασφαλιστικό
Γιατί δεν πάει καλά η Αστυνομία...
Kόμματα και καλή διακυβέρνηση
Το κράτος και οι δικαστές

Θεμιτή φυσικά η φιλοδοξία του. Διεκδικεί για τον εαυτό του την αρμοδιότητα να δίνει πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης. Η τηλεοπτική αποστροφή του προέδρου «δεν δικαιούστε να αποκαλείστε Αριστερά, κ. Παπανδρέου» σηματοδοτεί τη θέση του ΣΥΝ για το ΠΑΣΟΚ. Αναζητεί ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΣΥΝ. Ασφαλώς δικαιούται να το προσπαθεί. Το ίδιο δικαιούνται και τα άλλα κόμματα, όμως. Δεν μπορεί στην αντίθετη περίπτωση να μετατρέπεται σε δαίμονα το ΠΑΣΟΚ. Οπως ο ίδιος λέει: «Ηταν διακηρυγμένος στόχος του ΠΑΣΟΚ και των συμφερόντων που το στήριζαν όλη την προηγούμενη δεκαετία η διάσπαση και διάλυση του ΣΥΝ».

Τι ζητεί και τι προτείνει στην ελληνική κοινωνία σαν εναλλακτική λύση; Τη συνάντηση με κάθε είδους ομάδα που κινητοποιείται, την οποία ονομάζει «κίνημα» και τη μετατρέπει σε μια ηρωική οντότητα. Θα συναντηθεί με τους εξαρτημένους νέους, με τη γενιά του άρθρου 16, με τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, με τις ριζοσπαστικές αυτοδιοικητικές κινήσεις, με τους.... Ο ίδιος αυτάρεσκα δηλώνει ότι «η κρίση του δικομματισμού είναι στην πραγματικότητα κρίση του πολιτικού εργαλείου της μεταπολιτευτικής διακυβέρνησης» και αναζητεί «μια μεταπολίτευση των από κάτω, μια μεταπολίτευση που θα φέρει στο προσκήνιο τις δυνάμεις της κοινωνικής ενεργοποίησης, της κινηματικής Αριστεράς, τις κοινωνικές και πολιτικές συσπειρώσεις των πολιτών».

Υπάρχει κάποια έννοια κριτικής για τον ΣΥΝ σε οποιαδήποτε από αυτές τις οντότητες; Π.χ. όσοι δεν θέλουν να γίνουν μαγαζιά στη γειτονιά τους, αλλά θέλουν να πηγαίνουν να ψωνίζουν στη γειτονιά των άλλων, είναι κοινωνική συσπείρωση; Ή όσοι δεν θέλουν να γίνει ΧΥΤΑ κοντά τους; Οσοι δεν θέλουν να γίνει μονάδα απεξάρτησης; Οσοι θέλουν να ιδρυθεί πανεπιστήμιο στο χωριό τους, τι είναι; Οσοι θέλουν να μπουν χωρίς εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, να πάρουν πτυχίο χωρίς να διαβάσουν (συμφωνεί με την αντιγραφή στις εξετάσεις ο ΣΥΝ;), είναι κίνημα από «τα κάτω»; Οι άλλοι που θέλουν να παρκάρουν οπουδήποτε, να περνάνε με κόκκινο τα φανάρια, τι είναι; Κινηματική Αριστερά για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων;

Τα κόμματα μπορεί να είναι αρεστά -να υπόσχονται στον καθένα αυτό που θέλει να ακούσει- ή να προσπαθούν να είναι χρήσιμα. Να παράγουν και να προτείνουν δημόσιες πολιτικές που ενοποιούν την κοινωνία. Και να προσπαθούν να λύνουν κοινωνικούς δυϊσμούς και αντιφάσεις. Είναι χρήσιμος ο ΣΥΝ; Δυστυχώς, προτείνει την άκριτη υποστήριξη οποιασδήποτε διαμαρτυρίας και τη συνάντηση του εαυτού του με τον εαυτό του.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»