Εσχατολογικοί υπολογισμοί

Νέα εκτίμηση για την ημερομηνία λήξης της Γης

ΑΠΕ
Ο γαλάζιος πλανήτης μια μέρα θα ψήνεται στον ατμό
Λονδίνο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Η αρχή του τέλους για τη ζωή στη Γη αναμένεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια, καθώς ο Ήλιος θα διογκώνεται και θα αρχίσει να βράζει τους ωκεανούς. Όμως ο πλανήτης θα επιζήσει για ακόμα 6,6 δισ. χρόνια, μέχρι να τον καταπιεί το μητρικό του άστρο.

Οι αστροφυσικοί είναι βέβαιοι ότι όταν ο Ήλιος αρχίσει να εξαντλεί τα καύσιμά του θα αρχίσει να διογκώνεται και να μετατρέπεται σε «κόκκινο γίγαντα» που πρώτα θα σιγοψήσει και μετά θα καταπιεί τους πλησιέστερους πλανήτες, τον Ερμή και την Αφροδίτη.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ρόμπερτ Σμιθ, ομότιμος καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι η Γη θα γλιτώσει από την καταστροφή.

Τώρα, όμως, ο Δρ Σμιθ αναγκάζεται να αλλάξει γνώμη.

Νέοι υπολογισμοί, σε συνεργασία με τον Κλάους Πίτερ-Σρέντερ του Πανεπιστημίου του Γκουαναχουτο στο Μεξικό, δείχνουν ότι τα εξωτερικά στρώματα του κόκκινου γίγαντα θα φτάσουν μέχρι τον τρίτο πλανήτη.

«Η ισχνή εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου [θα] εκτείνεται πολύ πέρα από την ορατή του επιφάνεια, και απ΄ό,τι φαίνεται η Γη θα περιφέρεται μέσα στα εξώτερα στρώματα χαμηλής πυκνότητας» εξηγεί ο Δρ Σμιθ.

«Η οπισθέλκουσα που προκαλείται από αυτό το αέριο χαμηλής πυκνότητας είναι αρκετό ώστε η Γη να παρασυρθεί προς τα μέσα, και τελικά να συλληφθεί και να εξαερωθεί από τον Ήλιο».

Η εξαέρωση του γαλάζιου πλανήτη απέχει 7,6 δισ. χρόνια.

Όμως η Γη θα έχει πάψει να είναι κατοικήσιμη πολύ νωρίτερα. Σε ένα δισ. χρόνια, όταν ο Ήλιος θα έχει ήδη αρχίσει να διαστέλλεται, οι ωκανοί θα εξατμιστούν και θα γεμίσουν την ατμόσφαιρα υδρατμούς, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του πλανήτη ακόμα περισσότερο.

Ο Δρ Σμιθ μπορεί να φανταστεί δύο λύσεις για να γλιτώσει η ανθρωπότητα: είτε να εκκενώσει τη Γη με διαστημικές λέμβους, είτε να χρησιμοποιήσει τη βαρυτική έλξη ενός διερχόμενου αστεροειδή για να τραβήξει τη Γη έξω από τη ζώνη της καταστροφής.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην βρετανική επιθεώρηση Astrophysics.

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»