ΑΠΌ ΤΟ EΘNOS «Ναι» με αστερίσκους από τους Σκοπιανούς

Στις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις της παρέμεινε η ηγεσία της ΠΓΔΜ, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά τη διαμεσολαβητική πρόταση Νίμιτς


Με τις ίδιες αδιάλλακτες, γνωστές θέσεις, και «αφυδατώνοντας» ουσιαστικά τις τελευταίες προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς, τα Σκόπια με μια τακτική του «ναι μεν, αλλά...» αποφάσισαν χθες τη συνέχιση της συμμετοχής τους στις διαπραγματεύσεις.


«Η μακεδονική θέση καθορίστηκε, όλοι οι πολιτικοί φορείς την υποστηρίζουν», είπε σε μια λακωνική δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι μετά την τρίωρη συνεδρίαση του συμβουλίου των αρχηγών της ΠΓΔΜ, που συνήλθε υπό τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

Και μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών να μην ανακοίνωσε δημοσίως λεπτομέρειες της απόφασης, επικαλούμενος ότι η συμφωνία προβλέπει πως οι θέσεις πρέπει να κατατεθούν μόνο στον ίδιο τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, όμως η πολιτική ηγεσία της χώρας του έχει φροντίσει τις τελευταίες ημέρες να κάνει ουσιαστικά γνωστές δημοσίως τις αδιάλλακτες θέσεις της.

Επιδίωξη
Αλλωστε τα Σκόπια δεν κάνουν πίσω ούτε στο ελάχιστο από την κόκκινη γραμμή που έχουν χαράξει εδώ και χρόνια. Χρησιμοποιούν τον διάλογο μόνο προσχηματικά, για να ικανοποιούν τυπικά τον δυτικό παράγοντα, ενώ παράλληλα κερδίζοντας μόνο χρόνο επιδιώκουν να πάρουν στις 5 Μαρτίου χωρίς προσκόμματα την πρόσκληση από το ΝΑΤΟ για τη σύνοδο στο Βουκουρέστι στις αρχές Απριλίου, όπου και θα παρθεί η απόφαση για ενδεχόμενη ένταξή τους.

Με τις ανεπίσημες, όπως παρουσιάστηκαν, δηλώσεις του προέδρου της χώρας Μπ. Τσερβενκόφσκι, ο οποίος επισκέφθηκε γι αυτόν τον σκοπό τα γραφεία της ένωσης των δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ και έκανε μια πλήρη ενημέρωση στους δημοσιογράφους, με τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, αλλά και τις ελεγχόμενες διαρροές στον Τύπο, η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων έκανε τις τελευταίες ημέρες γνωστές τις θέσεις της για τις προτάσεις Νίμιτς. Οι προτάσεις Νίμιτς με πρωτοσέλιδα στον Τύπο παρουσιάστηκαν ως «Καταστροφή της Μακεδονίας», αναφέροντας ότι έχουν παγίδες που μπορούν «να αφανίσουν την εθνική ταυτότητα της χώρας».

Το μόνο που αποδέχονται τα Σκόπια είναι αυτό που είχαν δεχτεί και στην προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης τον Νοέμβριο του 2005, δηλαδή τα ονόματα «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «Demokratic Republic of Μacedonia», και αυτά μόνο στο πλαίσιο μιας διπλής ονομασίας και υπό προϋποθέσεις, προτείνοντας να υπάρξει έγκριση από τον λαό με δημοψήφισμα.

Από εκεί και πέρα δεν αποδέχονται το οποιοδήποτε όνομα να χρησιμοποιείται πέραν του ΟΗΕ στις διεθνείς επαφές της χώρας τους, να μην υπάρχει στα διαβατήρια και ακόμη να μην αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο το σύνταγμά τους. Γιατί όπως είπε και ο κ. Τσερβενκόφσκι, αυτό μπορεί να τροποποιήσει τη σημερινή στάση κάποιων χωρών, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με τη συνταγματική ονομασία, αλλά θα έβρισκαν έτσι την ευκαιρία για να αλλάξουν τη θέση τους.

«Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα, δομημένες θέσεις υπέρ και κατά, καθώς και επιχειρήματα τα οποία δύνανται να ανοίξουν νέα συζήτηση στην όλη διαδικασία», υποστήριξε χθες ο κ. Μιλόσοσκι, κάτι όμως που δεν προκύπτει από πουθενά απ όσα έχουν εκφράσει αυτές τις ημέρες τα Σκόπια, τα οποία το μόνο που έκαναν ήταν να φορτίσουν όσο μπορούσαν αυτές τις ημέρες τη δημόσια ζωή της χώρας τους, καλλιεργώντας έντονο εθνικιστικό κλίμα που περιελάμβανε και πολλές επιθέσεις κατά της Ελλάδας.

Προκλήσεις
Η επίθεση κατά της πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια από περίπου 1.000 εθνικιστές, οι αφίσες με εθνικιστικό περιεχόμενο που γέμισαν τα Σκόπια, οι προκλητικές δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, αλλά και μια πλειάδα επικριτικών για την Ελλάδα δημοσιευμάτων δίνουν την εικόνα που υπάρχει αυτές τις ημέρες στα Σκόπια.

Να σημειώσουμε, τέλος, τη στάση που κρατούν τα δύο αλβανικά κόμματα, τα οποία έχουν γίνει στόχος επιθέσεων αφού προέβαλαν ως προτεραιότητα της χώρας τους την αναγνώριση του Κοσόβου, προκειμένου να συναινέσουν σε μια κοινή θέση για τις προτάσεις Νίμιτς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλβανός ηγέτης Αλί Αχμέτι αποχώρησε χθες από τη σύσκεψή πριν αυτή τελειώσει, λέγοντας ότι έπρεπε να πάει στα Τίρανα προκειμένου να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για το Κόσοβο.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»