REPORTER.gr

Σύγχυση'' γύρω από την πρόταση Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ
20:02 - 20 Φεβρουάριος 2008
«Κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει τίποτα σε μία χώρα». δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά την ενημέρωση της Κυβερνητικής Επιτροπής για τις προτάσεις Νίμιτς.

Μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για την πρόταση του κ. Νίμιτς και για την διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Μετά την ενημέρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει στις θέσεις που προήλθαν από το Πολιτικό του Συμβούλιο και προέτρεψε την κυβέρνηση να κρατήσει ισχυρά όλα τα διαπραγματευτικά της όπλα.

Στη συνέχεια η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε και με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία τάχθηκε υπερ της πρότασης για γεωγραφικό προσδιορισμό της ΠΓΔΜ. Μετά την ενημέρωση και του προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα η ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη, ο οποίος ζήτησε να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Στην ερώτηση αν ο Μάθιου Νίμιτς θα επιβάλει το όνομα ή όχι, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει τίποτα σε μία χώρα. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κ. Νίμιτς, του οποίου το ρόλο ιδιαίτερα εκτιμούμε, έχει έλθει με εντολή των Ηνωμένων Εθνών ως διαμεσολαβητής, στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση».

Το πρωί ο κ. Νίμιτς είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ενημέρωσε προσωπικά για τη δέσμη ιδεών του. Ο Αμερικανός διπλωμάτης αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα επεισόδια που προκάλεσαν διαδηλωτές, χθες το βράδυ μπροστά από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι κατανοεί τα συναισθήματα των διαδηλωτών, αλλά δεν δικαιολογεί το λιθοβολισμό και τη βία.

«Αυτό το καταδικάζω, όμως είναι πλήρως κατανοητό, σε τόσο δύσκολους καιρούς, να απαιτείς ο λαός να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά και να εκφράσει την αντίθεσή του και την άποψή του με ειρηνικό τρόπο. Δικαιολογώ αυτό το κομμάτι αλλά δεν δικαιολογώ τη βία. Δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα με τη βία», τόνισε ο κ. Γκρούεφσκι.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc