τι γράφει ο ξένος τύπος

HAARETZ

Ποιους κοροϊδεύει ο κ. Ολμερτ;

Οσο η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, οι διαπραγματεύσεις για την ίδρυση δύο κρατών στερούνται σοβαρότητας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμερτ, υποστήριξε προχθές ότι σε σχέση με το πολύπλοκο ζήτημα της Ιερουσαλήμ, εκείνο των συνόρων του παλαιστινιακού κράτους είναι απλό. Παρά ταύτα, τα σύνορα του Ισραήλ με το υπό ίδρυση παλαιστινιακό κράτος δεν γίνεται να οριοθετηθούν δίχως την ταυτόχρονη χάραξη των συνόρων της Ιερουσαλήμ. Για τους Παλαιστίνιους, οι εβραϊκοί εποικισμοί στα περίχωρα της Ραμάλλα δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις νέες συνοικίες που ανοικοδομούνται στην ανατολική Ιερουσαλήμ με την έγκριση της κυβέρνησης Ολμερτ. Φοβούμενος, ενδεχομένως, το πολιτικό κόστος της διαπραγμάτευσης για την Ιερουσαλήμ -το υπερορθόδοξο Σας έχει προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό- ο κ. Ολμερτ δηλώνει ότι είναι προτιμότερο για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να καταπιαστούν αρχικά με τα υπόλοιπα ζητήματα της διένεξης. Ποια άλλα ζητήματα; Πόσες φορές ακόμα θα υποσχεθούμε στους Παλαιστινίους την κατάργηση των σημείων ελέγχου στη Δυτική Οχθη και την απελευθέρωση κρατουμένων. Κατά τα άλλα, ο κ. Ολμερτ επιμένει ότι οι κάτοικοι της Σντερότ, οι οποίοι δέχονται καθημερινά επιθέσεις με αυτοσχέδιες ρουκέτες από τη Γάζα, είναι τα «θύματα της ειρήνης». Στην πραγματικότητα, οι πολίτες της Σντερότ είναι τα θύματα μιας κυβέρνησης που στερείται κατεύθυνσης και η οποία απλώς προσπαθεί να επιβιώσει.

THE DAILY STAR

Θα αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ;

Οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων υπόσχονται «αλλαγή» στους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Καθώς, όμως, πλησιάζουμε προς τα συνέδρια των δύο κομμάτων, η πρόβλεψη είναι η εξής: Οποιος ή όποια αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ θα ακολουθήσει την πολιτική της κυβέρνησης Μπους για το Μεσανατολικό και αυτό διότι δεν υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια για αλλαγή πλεύσης. Ολοι οι υποψήφιοι έχουν διακηρύξει ότι θα διαφυλάξουν την ασφάλεια του Ισραήλ, το οποίο θεωρεί ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί απειλή. Ενδεχόμενη οπισθοχώρηση των Αμερικανών στις υποθέσεις του Ιράκ και του Ιράν θα βλάψει τα ισραηλινά συμφέροντα. Οσον αφορά το Παλαιστινιακό, όλοι οι υποψήφιοι τάσσονται υπέρ των διαπραγματεύσεων και της ασφάλειας του Ισραήλ. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να εμπλακεί λίγο περισσότερο στις προσπάθειες για διευθέτηση της διένεξης, αλλά οι επιλογές του θα είναι περιορισμένες λόγω της γεωπολιτικής πραγματικότητας που έχει ήδη διαμορφωθεί στην περιοχή.

LE FIGARO

Εκμετάλλευση του Ολοκαυτώματος

Ο Νικολά Σαρκοζί δεν δυσκολεύθηκε να εξαγγείλει -ενώπιον εκπροσώπων της ισραηλιτικής κοινότητας- το σχέδιό του, σύμφωνα με το οποίο κάθε Γάλλος μαθητής Δημοτικού θα πρέπει να «υιοθετήσει» τη μνήμη ενός παιδιού-θύματος του Ολοκαυτώματος. Η ιδέα αυτή, που ακούγεται μακάβρια ή ακόμη και δόλια, δεν ήταν δυνατόν να μη γίνει αποδεκτή από τους Εβραίους της Γαλλίας, ενώ ο πρόεδρος την εμπνεύσθηκε από το Μουσείο του Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον, όπου κάθε επισκέπτης λαμβάνει αντίγραφο του διαβατηρίου θύματος της ναζιστικής κτηνωδίας. Ο επισκέπτης του μουσείου, όμως, προσήλθε σε αυτό οικειοθελώς, αναζητώντας να βιώσει την εμπειρία των θυμάτων του ναζισμού. Η επιβολή μίας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι αδιανόητη και επικίνδυνη. Το βίωμα της «Σοά», όπως αποκαλούν οι Εβραίοι τη συστηματική εξόντωση των ομοθρήσκων τους, δεν μπορεί να μεταδοθεί σε κοινό ανηλίκων, που δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει την έννοια του ιστορικού χρόνου και της αποστασιοποίησης, αναγκαίας για κάθε ψύχραιμη παρατήρηση.

EL PAIS

Κόσοβο ώρα μηδέν

Το Κόσοβο, που κήρυξε την ανεξαρτησία του ενθουσιωδώς την Κυριακή, θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να γίνει βιώσιμο κράτος. Το άμεσο καθήκον των μεντόρων του είναι να αποτρέψουν τη σύντομη μετατροπή του σε αποτυχημένο κράτος. Αυτό είναι πιθανό, αν σκεφτεί κανείς ότι στα 11.000 τ. χλμ. της έκτασής του πρέπει όλα να γίνουν από το μηδέν. Σ’ αυτό θα είναι κρίσιμη η αποστολή της Ε.Ε. ώστε να υποστηριχθεί η πρώτη φάση ζωής του νέου έθνους. Δεν είναι σύνηθες να εμφανίζεται ένα νέο κράτος στην Ευρώπη - και ίσως το Κόσοβο δεν θα είναι το τελευταίο που θα δει το φως στα Βαλκάνια. Οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι ΗΠΑ είναι υπέρ της αναγνώρισης του Κοσόβου, όμως κάποιες άλλες, μεταξύ αυτών και η Ισπανία, λένε για την ώρα όχι.
πηγή καθημερινή

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»