Πρεμιέρα συνεργασίας CDU Πρασίνων στο Αμβούργο;

FROM D.WELLE
Ο νικητής κυβερνήτης δήμαρχος του Αμβούργου Ολε φον Μπόιστ (α.) και ο επικεφαλής του SPD Μίχαελ Νάουμαν.
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο νικητής κυβερνήτης δήμαρχος του Αμβούργου Ολε φον Μπόιστ (α.) και ο επικεφαλής του SPD Μίχαελ Νάουμαν.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στο Αμβούργο σε ποσοστά είναι καθαρό. Δυσκολίες όμως υπάρχουν στις πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες και δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί για πρώτη φορά η συγκατοίκηση CDU και Πρασίνων.

Η επόμενη μέρα των εκλογών στο Αμβούργο βρίσκει πολλούς νικητές. Κατ΄ αρχήν τον μέχρι τώρα κυβερνήτη δήμαρχο του κρατιδίου, Όλε φον Μπόιστ. Έχασε αυτή τη φορά πέφτοντας στο 42,6% την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά αυτό δεν μειώνει την τρίτη κατά σειρά νίκη του σε ένα κρατίδιο που επί 50 χρόνια κυβερνούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες. "Είναι μια καθαρή εντολή στη Χριστιανική Ένωση να σχηματίσει κυβέρνηση», είπε ο νικητής φον Μπόιστ. Προς τούτο θα συνομιλήσουμε τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες, όσο και με τους Πράσινους. Και στη συνέχεια θα δούμε, τί θέλουν, ποιές είναι οι συνθήκες για να πάρουμε γρήγορα τις αποφάσεις με τον τελικό εταίρο για το τι μέλει γενέσθαι".

Νικητές είναι και οι Σοσιαλδημοκράτες. Με επικεφαλής το δημοσιογράφο και συνεκδότη της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit, Μίχαελ Νάουμαν αύξησαν κατά τρισίμισι μονάδες τη δύναμή τους. Καθαρά αριθμητικά μάλιστα υπάρχει μια αριστερή πλειοψηφία μαζί με τους Πράσινους και το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα "Αριστερά" του ΄Οσκαρ Λαφοντέν, Με ένα "νιέτ" είχε απαντήσει ο Μίχαελ Νάουμαν προεκλογικά στο κόμμα "Αριστερά" των μετακομμουνιστών της ανατολικής Γερμανίας που ειδικά στο Αμβούργο στεγάζει πολλά μέλη του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος DKP. Ο Νάουμαν επιμένει και μετεκλογικά ότι "το SPD στο Αμβούργο δεν θα συνασπισθεί με το κόμμα της Αριστεράς, ούτε θα διαπραγματευτεί, ούτε θα δεχτεί ψήφο ανοχής. Αυτό ισχύει για όλους τους Σοσιαλδημοκράτες αυτής της πόλης. Και πιστεύω ότι μια ουσιαστική ειδοποιός διαφορά της Σοσιαλδημοκρατίας επί έναν και πλέον αιώνα είναι η αξιοπιστία της".

Η "Αριστερά" αλλάζει τον πολιτικό χάρτη

Το νέο στοιχείο που έφεραν αυτές οι εκλογές πάντως είναι τo 6,2% που πήρε το κόμμα της Αριστεράς. Εκπροσωπείται πλέον σε δέκα από τα 15 τοπικά κρατίδια, και αλλάζει τον πολιτικό χάρτη και στο Αμβούργο. "Είπαμε καθαρά ότι θα πάμε στην αντιπολίτευση" λέει η επικεφαλής του κόμματος Ντόρα Χάιεν πρώην μέλος του SPD. "Όταν είδαμε ότι Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες παίρνουν πολλά από τα θέματά μας σχεφτήκαμε να δώσουμε και ψήφο ανοχής. Εμείς μετακινηθήκαμε. Τώρα θα πρέπει να το κάνουν και οι άλλοι, διότι αποτρέψαμε τον κεντροδεξιό συνασπισμό και η κοκκινοπράσινη συνεργασία δεν φτάνει".

Το κεντρώο κόμμα των Φιλελευθέρων δεν έπιασε το πλαφόν του 5% για την είσοδό του στη βουλή του Αμγούργου, ενώ οι Πράσινοι είδαν τα ποσοστά τους να πέφτουν στο 9,6%. Και από χθες το βράδυ δέχονται έντονες επιθέσεις φιλίας από τους Χριστιανοδημοκράτες τόσο στο Αμβούργο όσο και στο Βερολίνο για συνεργασία. "Συνομιλίες υπάρχουν πάντα μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων", λέει η επικεφαλής των Πρασίνων Κρίστα Γκοέτς. "Όλα τα άλλα εξαρτώνται από το περιεχόμενο και αυτό είναι το ίδιο πριν και μετά τις εκλογές. Τα κοινά σημεία με το CDU ήταν λίγα, στο ενεργειακό και την εκπαιδευτική πολιτική και υπό την έννοια αυτή είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση".

Πάντως το σενάριο δεν φαντάζει πλέον ανεδαφικό, μολονότι η ηγεσία των Πρασίνων δεν θέλει να παίξει το ρόλο του βατήρα για να παραμείνουν στην εξουσία οι Χριστιανοδημοκράτες.

Το Αμβούργο όμως μπορεί να γίνει ο δοκιμαστικός σωλήνας για το πείραμα της πρώτης στην ιστορία συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων και αν πράγματι γίνει κάτι τέτοιο, θα έχει επιπτώσεις και στο Βερολίνο.


Γιώργος Παππάς

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»