29/02/08 22:44

Σκληρό παζάρι στη Ν.Υόρκη
Επαφές υπό τον Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ενώ εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ

ΑΠΕ
Ο κ. Βασιλάκης με τον κ. Νίμιτς
Νέα Υόρκη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Κρίσιμες διαβουλεύσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ υπό τον Μ.Νίμιτς την Παρασκευή (28/2/2008)
Κρίσιμος γύρος διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ στη Ν.Υόρκη. Ο Μ.Νίμιτς συζήτησε με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας και συναντάται με τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ. Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ προς την Αθήνα, ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος για βέτο, εφόσον δεν βρεθεί λύση.

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε με τον διαπραγματευτή της Ελλάδας, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Έλληνας διπλωμάτης. Οι συζητήσεις διήρκεσαν συνολικά τρεις ώρες, με μίας ώρας διακοπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, o κ. Βασιλάκης εξέφρασε τις θέσεις της Ελλάδας επί της πρότασης του Μ.Νίμιτς και η τοποθέτησή του ήταν στο πνεύμα των δηλώσεων του πρωθυπουργού στη Βουλή, που τόνισε ότι «καθαρή, πρακτική, βιώσιμη λύση, δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση μιας ονομασίας που απλώς θα περιγράφει το ισχύον πολίτευμα στη γειτονική χώρα. Μια τέτοια ονομασία δεν είναι σύνθετη και δεν μπορεί κατά συνέπεια να αποτελέσει λύση». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, δε, ότι χωρίς λύση, η ΠΓΔΜ δεν θα λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από το περιβάλλον του μεσολαβητή του ΟΗΕ, ο κ. Βασιλάκης μετέφερε τις παρατηρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για κάθε σημείο της πρότασης Νίμιτς, ενώ δεν έδωσε κάποια πρόταση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διακοπή μίας ώρας κατά τις συνομιλίες έγινε επειδή ο μεσολαβητής του ΟΗΕ έθεσε ένα «κρίσιμο ερώτημα» στην ελληνική πλευρά και έδωσε χρόνο στον κ. Βασιλάκη να απαντήσει.

Ο γύρος διαβουλεύσεων συνεχίζεται με τη συνάντηση του Μ.Νίμιτς με τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, που άρχισε στις 23:00 (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, ο κ. Ντιμιτρόφ αναμένεται να εμφανιστεί αδιάλλακτος, καθώς τα Σκόπια φαίνεται πως απορρίπτουν -τελικά- το σύνολο της πρότασης Νίμιτς, ωστόσο -όπως ανέφεραν πηγές της σκοπιανής πλευράς- «δεν ήρθαμε στη Ν.Υόρκη για να αυτοκτονήσουμε».

Τριμερής συνάντηση (Νίμιτς-Βασιλάκη-Ντιμιτρόφ) αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα).

Ισχυρές πιέσεις από ΗΠΑ

Κι ενώ η διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ΗΠΑ ασκούν ισχυρές πιέσεις προς την Ελλάδα, επιχειρώντας να αποσοβήσουν το ενδεχόμενο βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζ.Ο.Μπους και του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ, με τη συμμετοχή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, συζητήθηκε το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Οι χώρες (υποψήφιες είναι η ΠΓΔΜ, η Αλβανία και η Κροατία) που πληρούν τα κριτήρια για την ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να εμποδιστούν, ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης.

Το μήνυμα που θα κομίσει ο Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ στον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή το πρωί της Δευτέρας -κατά τις ίδιες πληροφορίες-είναι ότι πρέπει να αποτραπεί το βέτο και να αποφευχθεί η κρίση, που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την ευρύτερη περιοχή και το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha, ο Σέφερ αναμένεται να τονίσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι μία συμμαχική χώρα δεν μπορεί να λέει «όχι» και στα τρία θέματα που θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, δηλαδή στη διεύρυνση της Συμμαχίας (ένταξη της ΠΓΔΜ), την αναγνώριση του Κοσόβου και την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, αναμένοντας υποχώρηση σε τουλάχιστον ένα από αυτά.

Κληθείς να σχολιάσει εάν η επίσκεψη στην Αθήνα του ΓΓ του ΝΑΤΟ έχει σχέση με τις αμερικανικές πιέσεις που ασκούνται στη χώρα μας για το θέμα της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος δήλωσε ότι ο κ. Σέφερ επισκέπτεται τακτικά τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας και αυτό γίνεται εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Δεν είναι κάτι ασύνηθες» σημείωσε και τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας, όπως διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό με σαφήνεια και διαύγεια στη Βουλή δεν επιδέχεται κανενός είδους αμφισβήτηση.

Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ τα επεισόδια

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) της Ράντμιλα Σεκερίνσκα καταδίκασε την Παρασκευή τα επεισόδια της Τετάρτης κοντά στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας και απέρριψε για μία ακόμη φορά τους ισχυρισμούς του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, για συμμετοχή στα επεισόδια αυτά.

Αφορμή για τις κατηγορίες αυτές του VMRO-DPMNE στάθηκε το γεγονός ότι μεταξύ των οχτώ συλληφθέντων από την αστυνομία για υποκίνηση των επεισοδίων είναι και ο Νίκολα Γκεοργκίεφ, γνωστός με το ψευδώνυμο «Κομαντάντ Κόκι», πρώην επικεφαλής της ασφάλειας της ηγεσίας του SDSM.

«Το SDSM δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα συλλαλητήρια αυτά και τα επεισόδια που ακολούθησαν. Δεν υποστηρίξαμε κανένα συλλαλητήριο, ούτε υποκινήσαμε κάποιον να συμμετέχει σε βανδαλισμούς. Το SDSM καταδικάζει απερίφραστα τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν κατά ξένης διπλωματικής αντιπροσωπείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Εμίλιαν Στάνκοβιτς.

Την ίδια ώρα, «υπ' ατμόν» βρίσκεται η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο συμμετοχής βουλευτών της ΝΔ στο συλλαλητήριο του ΛΑΟΣ το απόγευμα της Τετάρτης στο άγαλμα Μ.Αλεξάνδρου, ή στη συγκέντρωση την ίδια ημέρα και ώρα στο Παλέ ντε Σπορ, με ομιλητές τον μητροπολίτη Ανθιμο και τον Στέλιο Παπαθεμελή.

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γ.Τραγάκης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες προειδοποίησε κατά της συμμετοχής βουλευτών του κόμματος στο συλλαλητήριο, εξέφρασε την Παρασκευή την άποψη ότι ούτε στη συγκέντρωση στο Παλέ ντε Σπορ εκτιμά ότι θα παραβρεθούν και ρώτησε: «Νομίζετε ότι προσφέρουν κάτι;»

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»