Το θέμα της ημέρας | 26.02.2008

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό o Έλμαρ Μπροκ
Ο Έλμαρ Μπροκ
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Έλμαρ Μπροκ

Η εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια τροφοδοτεί προσδοκίες για ένα νέο ξεκίνημα στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού. Ο γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπρόκ διατυπώνει ωστόσο τις επιφυλάξεις του σε συνέντευξη με την DW.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ. Επί μια οκταετία επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ο Έλμαρ Μπροκ δεν μοιράζεται οπωσδήποτε την αισιοδοξία του γερμανόφωνου τύπου, ο οποίος αναμένει από τον νέο πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια σύντομα απτά αποτελέσματα στην υπόθεση του Κυπριακού: «Το κόμμα του νικητή των εκλογών Δημήτρη Χριστόφια στήριζε μέχρι σήμερα τον Τάσο Παπαδόπουλο που είχε σκληροπυρηνικές θέσεις έναντι των Τουρκοκυπρίων. Σε αντίθεση με τον Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος είχε πιο μετριοπαθείς απόψεις. Μέχρι σήμερα οι κομμουνιστές στην Κύπρο δεν έχουν αποδείξει ότι αναζητούν τον διάλογο και τον συμβιβασμό. Υποστήριξαν πολύ περισσότερο μια εθνικιστική πορεία της χώρας. Για το λόγο αυτό ανησυχώ ότι θα έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική έναντι της ΕΕ, των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί προβληματική».



Η διχοτόμηση της Κύπρος είναι διχοτόμηση εντός της ΕΕ



Ο γερμανός ευρωβουλευτής πιστεύει ότι ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να εγκαταλείψει την μέχρι τούδε αντιπαραγωγική στάση του κόμματός του και να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου: «Είναι πιστεύω απαραίτητο να ξεπεραστεί η διχοτόμηση της Κύπρου, που είναι και διχοτόμηση εντός της ΕΕ, έτσι ώστε να παραμεριστεί ένα πεδίο εντάσεων στην Ευρώπη. Για να γίνει αυτό θα πρέπει και οι Ελληνοκύπριοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες μετά την χαμένη ευκαιρία του σχεδίου Ανάν, η οποία ας σημειωθεί ότι χάθηκε ακριβώς λόγω της στάσης των κομμουνιστών και του Τάσου Παπαδόπουλου. Ελπίζω ο νέος πρόεδρος να υιοθετήσει διαφορετικές απόψεις».

Οπαδοί του ΑΚΕΛ πανηγυρίζουν...Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Οπαδοί του ΑΚΕΛ πανηγυρίζουν...



Προτεραιότητα ο διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων



Ρωτήσαμε τον χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Έλμαρ Μπροκ αν αναμένει σύντομα μια νέα πρωτοβουλία από την πλευρά του ΟΗΕ: «Τα ΗΕ θα αναλάβουν πρωτοβουλία μόνο υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές θα δείξουν έμπρακτα την προθυμία για διάλογο. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει δυσκολίες με το στρατό. Και από την άλλη οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον την κατάσταση να προχωρήσει. Τώρα βέβαια όταν αναλαμβάνει ένα νέο πρόσωπο δημιουργείται πάντα η ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει. Η μέχρι στιγμής πολιτική του νέου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια αφήνει ωστόσο ελάχιστα περιθώρια για ελπίδα».



Απαραίτητη η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας



Τι θα γίνει όμως με το ανοιχτό ζήτημα της εκταμίευσης οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς τους Τουρκοκυπρίους που προσκρούει ως γνωστόν στο βέτο της Λευκωσίας; Ο γερμανός ευρωβουλευτής πιστεύει ότι τα χρήματα θα δοθούν τελικά, αλλά ότι και η Τουρκία από την πλευρά της θα πρέπει να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας όπως έχει δεσμευθεί:«Είναι ζήτημα σωστού βηματισμού. Εννοείται ότι θα πρέπει να εκταμιευθούν αυτά τα χρήματα. Από την άλλη πλευρά και η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί την υπογραφή της εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο της Άγκυρας. Νομίζω πάντως ότι και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο πρέπει να διαμηνύσουν την βούλησή τους για διάλογο, κάτι που δεν είδαμε από τον Τάσο Παπαδόπουλο. Για το λόγο αυτό πρέπει να έχουμε μια κίνηση από την κυπριακή προεδρία που θα πιέσει την Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας. Μην ξεχνάτε ότι η Τουρκία βρίσκεται ήδη υπό πίεση με τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που παραμένουν κλειστά».


Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»