Η Ευρώπη Σήμερα | 27.02.2008

Η Ευρώπη Σήμερα | 27.02.2008
Αλλάζουν οι προτεραιότητες χρηματοδότησης
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται στην πολιτική συνοχής της ΕΕ. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο χρηματοδότησης, που έχει ήδη αποφέρει τεράστια ποσά στην Ελλάδα και στις άλλες αποκαλούμενες ''παλαιές χώρες συνοχής''

Μια πρώτη ιδέα για τις κυοφορούμενες αλλαγές δίνει η ετήσια έκθεση για την οικονομική και κοινωνική συνοχή που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Αφετηρία της έκθεσης είναι η συγκριτική μελέτη των ''χωρών συνοχής'' και η δυσάρεστη διαπίστωση, ότι, ενώ έχουν μειωθεί οι εισοδηματικές ανισότητες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, την ίδια στιγμή εντείνονται οι ανισότητες στο εσωτερικό της κάθε χώρας. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Εμμανουήλ Αγγελάκας εξηγεί :



''Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι δεν ήταν όλες οι περιφέρειες στον ίδιο βαθμό ετοιμότητας για να ενσωματώσουν και να αξιοποιήσουν τις προηγούμενες πολιτικές. Θεωρώ όμως ότι εμείς έχουμε μπει ως Ελλάδα στο σωστό δρόμο. Οι περιφέρειες είναι πιο ενημερωμένες, έχουν βοηθηθεί και μπορούν να βοηθηθούν και περισσότερο''.



Σήμερα η Αττική έχει ξεπεράσει το 130% του μέσου κοινοτικού εισοδήματος, αλλά η Θράκη και η ΄Ηπειρος δεν φτάνουν ούτε το 65%. Η απροθυμία ή αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών πόρων για τη συγχρηματοδότηση των μεγάλων έργων ήταν ένα μόνιμο πρόβλημα για την κρατική μηχανή και κυρίως για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλά η κατάσταση έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. :



''Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα και μάλιστα η αρμόδια Επίτροπος, η κ. Χύμπνερ έχει επανειλημμένα απονείμει έπαινο, τόσο για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται η χώρα, όσο και για την προσπάθεια που καταβάλλει''.



Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης εκφράζει διαφορετική άποψη. Υποστηρίζει ότι η αυξημένη απορρόφηση κοινοτικών πόρων, που ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις το 80%, οφείλεται σε τεχνάσματα, όπως η μείωση της εθνικής συμμετοχής.



''Εμείς οι ίδιοι το πήγαμε στο 85% για να μη χάσουμε κοινοτικούς πόρους. Δηλαδή αν η Ευρώπη δίνει 100, τα 85 είναι ευρωπαϊκά και τα 15 είναι από εθνικούς πόρους. Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει λιγότερα έργα''.



΄Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, μετά το 2013, οπότε και εκπνέει το Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ο ανταγωνισμός για κοινοτικές επιχορηγήσεις θα ενταθεί. ΄Αλλωστε οι νέες χώρες-μέλη θα διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο, επισημαίνει ο Σταύρος Αρναουτάκης: ''Στις νέες χώρες το 98 τοις εκατό είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. ΄Αρα χρειάζονται συνεχώς πόρους''.



Επιπλέον, αλλάζουν και οι προτεραιότητες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα. Με τα καινούρια κριτήρια πολλοί σημερινοί δικαιούχοι δεν θα έπαιρναν ούτε ένα ευρώ. Στο Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ενισχύεται η έρευνα, η καινοτομία και η υποδομή και όχι η συμβατική επιχειρηματική δράση, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Εμμανουήλ Αγγελάκας:



''Πλέον δεν δίνονται χρήματα για να γίνουν μικροεπενδύσεις στον βιομηχανικό ή άλλο τομέα. Δίδονται χρήματα για καινοτομίες, δίνονται χρήματα για υποδομές (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι), δίδονται χρήματα για την έρευνα και την παιδεία. Υπάρχουν 5 θεματικοί τομείς και 17 επιμέρους και αν τους αναλύσετε θα δείτε ότι ορισμένοι από αυτούς είναι πρωτόγνωροι και δεν ήταν επιλέξιμοι στο παρελθόν. Για παράδειγμα καινοτομίες, ευρυζωνικότητα, νέες τεχνολογίες, όλα αυτά δεν υπήρχαν στο παρελθόν''.



Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση θα προτιμούσε να μειώσει δραστικά τις αγροτικές επιδοτήσεις και να αυξήσει τις δαπάνες για την καινοτομία και άλλες ανταγωνιστικές πολιτικές. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι με αυτήν την αλλαγή προτεραιοτήτων συμφωνούν και πολλές από τις νέες και πιο φτωχές χώρες-μέλη, όπως η Σλοβενία. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού της χώρας και σημερινού ευρωβουλευτή Αλόις Πέτερλε: ''Η Σλοβενία είναι υπέρ της εξέλιξης αυτής. ΄Ηδη πριν από λίγα χρόνια είχαμε συμφωνήσει ότι χρειάζονται περισσότερα κονδύλια για την περιφερειακή ανάπτυξη, παρά για αγροτικές επιδοτήσεις. ΄Ετσι θα βοηθήσουμε ουσιαστικά τους αγρότες και θα εξυπηρετήσουμε καλύτερα τις ανάγκες των αγροτικών περιοχών''



Για μία ακόμη φορά μας περιμένει μία πολιτική μάχη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης. Υποστηρίζει πάντως ότι και η Ευρώπη έχει τις ευθύνες της: ''Είναι δυνατόν για δύο χρόνια να μην έχουν εγκριθεί οι δημοσιονομικές προοπτικές 2007-201 παρά την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου που λέγαμε ότι αυτό θα είναι το ύψος των δημοσιονομικών προοπτικών; Είδαμε ότι το Συμβούλιο, δηλαδή οι έξι πιο πλούσιες χώρες ήθελαν να περικόψουν πόρους. Και έκοψαν πόρους. Το ζητούμενο είναι τώρα να μην περικοπούν πόροι από το 2013''.


Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc