Πολιτισμός | 25.02.2008/D.WELLE

Μεγάλοι νικητές των 80ων Όσκαρ οι αδερφοί Κοέν
Ο σταρ της βραδιάς...
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο σταρ της βραδιάς...

Για 80η φορά απονεμήθηκαν χθες στο Λος Αντζελες τα βραβεία Όσκαρ, οι σημαντικότερες τιμητικές διακρίσεις του κόσμου για την 7η τέχνη. Μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν οι αδερφοί Κοέν, αλλά και ηθοποιοί από την Ευρώπη.

Η ταινία «Καμία πατρίδα για τους μελλοθανάτους», των αδελφών Ίθαν και Τζόελ Κοέν είναι ο μεγάλος νικητής των φετινών 80ων βραβείων Όσκαρ, που απονεμήθηκαν χθες στο Λος Αντζελες των ΗΕ σε μια εντυπωσιακή τελετή. Η ταινία των αδερφών Κοέν απέσπασε συνολικά 4 Όσκαρ: καλύτερης ταινίας, σεναρίου, σκηνοθεσίας και 2ου ανδρικού ρόλου. Ο Ισπανός Χαβιέ Μπαντέμ τιμήθηκε για την ερμηνεία του στον ρόλο ενός στυγνού δολοφόνου: «Ευχαριστώ τους αδερφούς Κοέν για την τρέλα να πιστέψουν σε μένα και να μην κάνουν το χειρότερο κούρεμα στην ιστορία. Αφιερώνω το βραβείο στη μητέρα μου… και αυτό πρέπει να το πω ισπανικά: Αυτό είναι για σένα, τους παππούδες, τους γονείς, του κωμικούς της Ισπανίας, για την Ισπανία για όλους».



Όσκαρ στους Ντέι-Λιούις και Κοτιγιάρ



Καμία έκπληξη δεν ήταν για το κοινό η βράβευση του Ντάνιελ Ντέι-Λούις για την συγκλονιστική ερμηνεία του στην ταινία «Θα χυθεί αίμα».

H νικήτρια Μαριόν ΚοτιγιάρBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: H νικήτρια Μαριόν Κοτιγιάρ

Η πιο συγκινητική εμφάνιση πάντως ήταν εκείνη της γαλλίδας ηθοποιού Μαριόν Κοτιγιάρ όταν παραλάμβανε το Όσκαρ 1ου γυναικείου ρόλου για την ταινία «La vie en rose»: «Ευχαριστώ πολύ. Είμαι άφωνη. Ευχαριστώ τη ζωή και την αγάπη. Και είναι αλήθεια υπάρχουν άγγελοι σε αυτή την πόλη. .Σας ευχαριστώ πολύ».



Όσκαρ 2ου γυναικείου ρόλου στην Σουίντον



Η έκπληξη της βραδιάς ήταν σίγουρα η βρετανίδα Τίλντα Σούιντον, η οποία βραβεύθηκε για την ερμηνεία της στο πλευρό του Τζορτζ Κλούνεϊ στην ταινία «Michael Clayton». Mε το Όσκαρ 2ου γυναικείου ρόλου στα χέρια αποκάλυψε μυστικά…. για την εξωτερική εμφάνιση του ατζέντη της:

Η Τίλντα Σουίντον Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η Τίλντα Σουίντον "παρέα" με τον Όσκαρ

«Έχω έναν αμερικανό αντζέντη. Ο οποίος είναι φτυστός το βραβείο Όσκαρ. στο κεφάλι, αλλά και στα οπίσθιά του. Του αφιερώνω το βραβείο διότι χωρίς τη βοήθειά του δεν θα έπαιρνα ποτέ το αεροπλάνο για την Αμερική».



Με το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας τιμήθηκε η γερμανοαυαστριακή παραγωγή «Οι παραχαράκτες»: η ιστορία μιας γιγαντιαίας επιχείρησης παραχάραξης των εγκλείστων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ζαξενχάουζεν.




Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc