Ιστορική συναυλία

Ιστορική συναυλία
Τρίτη, 26.02.08

Έργα των Ντβόρζακ, Βάγκνερ και Γκέρσουιν και οι ύμνοι της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της ιστορικής συναυλίας που έδωσε σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης, με φόντο τις διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας.

Η ορχήστρα έφθασε χθες, Δευτέρα, σε μια από τις πιο κλειστές χώρες του κόσμου, υπό τον Λόριν Μααζέλ που άρχισε τη συναυλία με τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών.

"Οι συνάδελφοί μου της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης κι εγώ είμαστε ευτυχείς που παίζουμε σήμερα σε αυτή την όμορφη αίθουσα", δήλωσε ο 77χρονος αρχιμουσικός στο κοινό, στο οποίο ευχήθηκε μιλώντας στα κορεατικά να χαρεί τη συναυλία, πριν αρχίσει να διευθύνει την Ενάτη Συμφωνία του Αντον Ντβόρακ.

Στη διάρκεια της συναυλίας που διήρκησε τουλάχιστον μιάμιση ώρα και αναμεταδόθηκε στη Βόρεια Κορέα και σε όλο τον κόσμο, η διάσημη ορχήστρα και τα 106 μέλη της ερμήνευσαν επίσης το Πρελούδιο της 3ης Πράξης από την όπερα "Λόενγκριν" του Ρίχαρντ Βάγκνερ και "Ένας Αμερικανός στο Παρίσι" του Τζορτζ Γκέρσουιν. Η παράσταση ολοκληρώθηκε με το "Αριράνγκ", ένα κορεατικό παραδοσιακό τραγούδι που περιγράφει τη λύπη από το χωρισμό ενός ζευγαριού. Η ορχήστρα καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Η συναυλία είναι η πρώτη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης στην Πιονγκγιάνγκ, την ώρα που ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα δεν έχουν συνάψει συμφωνία ειρήνης μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953) κι ενώ οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί σε μια διαπραγμάτευση για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας.

Κανένας αμερικανός αξιωματούχος δεν παρέστη στη συναυλία, ωστόσο η πολιτική της διάσταση ήταν εμφανής. "Είναι μια ανοικτή πορτούλα από τη βορειοκορεατική κυβέρνηση που κρίνει ότι είναι καιρός μια πόρτα να μισανοίξει", δήλωσε ο Μααζέλ, πριν αρχίσει να διευθύνει.

Ο αρχιμουσικός επιβεβαίωσε ότι η απόφαση να δοθεί συναυλία στη Βόρεια Κορέα συζητήθηκε επί μακρόν από τους διευθυντές της ορχήστρας και τον επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας των διαπραγματευτών με την Πιονγκγιάνγκ, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τις ασιατικές υποθέσεις Κρίστοφερ Χιλ, ο οποίος τελικά έδωσε την έγκρισή του.

"Ο Κρίστοφερ Χιλ σκέφτηκε ότι δείχνοντας αυτή την πλευρά του δυτικού πολιτισμού μας στην Πιονγκγιάνγκ, μπορεί και να βελτιωθεί το κλίμα των διαπραγματεύσεων", είπε ο διευθυντής της ορχήστρας. "Πιστεύω βαθιά ότι οι άνθρωποι πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους. Εμείς επικοινωνούμε μέσω της σπουδαίας μουσικής", δήλωσε ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής.

Η συναυλία δόθηκε ένα χρόνο μετά τη σύναψη συμφωνίας που προβλέπει τον αφοπλισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Βόρειας Κορέας με αντάλλαγμα ενεργειακή βοήθεια ενός εκατομμυρίου τόνων πετρελαίου.

Ωστόσο η εφαρμογή της συμφωνίας είχε αποτυχίες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το κομμουνιστικό καθεστώς ότι συνεχίζει ένα μυστικό πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ η Βόρεια Κορέα διαμαρτύρεται ότι δεν έχει λάβει όλη τη βοήθεια που τής υποσχέθηκαν.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, που πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή, ζήτησε σήμερα από την Κίνα να "χρησιμοποιήσει την επιρροή της" για να πείσει τους Βορειοκορεάτες να προχωρήσουν στον αφοπλισμό του προγράμματος πυρηνικού εξοπλισμού τους. "Αναμένουμε η Βόρεια Κορέα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της ", επανέλαβε η Ράις.


ΑΠΕ - ΜΠΕ

Comments

Anonymous said…
Hπροσέγγιση παληότερα Αμερικής-Κίνας ξεκίνησε από το πινγκ-πονγκ ,η σημερινή προσέγγιση Αμερικής-Βόρειας Κορέας ξεκινά από μια συναυλία. Θαυμάσιο γεγονός, ιστορικό για την ειρήνη στην Απω-Ανατολή.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»