Ποια διπλή ονομασία; -καθημερινή-

Tου Αθανασιου Ελλις

Απογοητευμένος εμφανίζεται ο Μάθιου Νίμιτς, καθώς αύριο υποδέχεται στη Νέα Υόρκη τους διαπραγματευτές Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ στον κρισιμότερο μέχρι σήμερα γύρο συνομιλιών για το όνομα των Σκοπίων. Οι δύο πλευρές δέχθηκαν να συνεχισθεί η διαπραγμάτευση, αλλά οι θέσεις τους απέχουν πολύ. Θα εγκαινιάσει εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις, και προς το παρόν δεν σχεδιάζει «αναβάθμιση» της διαδικασίας. Δεν αποκλείεται, όμως, αν στην πορεία το κρίνει σκόπιμο, να καλέσει τους δύο υπουργούς Εξωτερικών σε μια ύστατη απόπειρα υπέρβασης του αδιεξόδου.

Η εισήγηση του μεσολαβητή του ΟΗΕ προβλέπει διπλή ονομασία. Οχι, όμως, αυτή που εδώ και χρόνια εννοούσε η ΠΓΔΜ, δηλαδή να την αποκαλεί η Ελλάδα με μια κοινά αποδεκτή ονομασία, και αυτή να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα στο εσωτερικό, στις διμερείς της σχέσεις με άλλα κράτη και στους διεθνείς οργανισμούς. Επρόκειτο για μια απαράδεκτη εκδοχή διπλής ονομασίας που δεν μπορούσε να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά.

Ομως, η πειστική απειλή της Ελλάδας να θέσει βέτο στην ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ άλλαξε τα δεδομένα, πρόσφερε στην Αθήνα ένα ουσιαστικό διαπραγματευτικό «μαστίγιο» και ανάγκασε την Ουάσιγκτον να ασκήσει για πρώτη φορά ουσιαστικές πιέσεις προς τα Σκόπια. Η διαμορφωθείσα συγκυρία οδήγησε τον μεσολαβητή του ΟΗΕ να προτείνει μια διαφορετική «διπλή ονομασία». Σύμφωνα με το περίγραμμα εισηγήσεων που κατέθεσε στις 19 Φεβρουαρίου, τα Σκόπια θα αυτοαποκαλούνται όπως επιθυμούν στο εσωτερικό, αλλά η Ελλάδα και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα θα χρησιμοποιούν μια άλλη, σύνθετη ονομασία.

Σύμφωνα πάντα με την πρόταση των Ην. Εθνών, η ονομασία αυτή θα χρησιμοποιείται στους διεθνείς οργανισμούς, θα εγγράφεται στα διαβατήρια της ΠΓΔΜ και ο ΟΗΕ θα συνιστά (δεν μπορεί να επιβάλει) τη χρήση της και στις διμερείς σχέσεις της γείτονος με άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, ζητείται τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, έτσι ώστε να αναγνωρισθεί στην εσωτερική έννομη τάξη το όνομα που θα χρησιμοποιείται διεθνώς και το οποίο θα κατοχυρωθεί μάλιστα με ψήφισμα του Συμβ. Ασφαλείας. Η Ελλάδα θα έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει από τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. που θα ταχθούν υπέρ του ψηφίσματος, στο πλαίσιο μιας συνεπούς στάσης να υιοθετήσουν τη σύνθετη ονομασία και στις διμερείς τους σχέσεις με τα Σκόπια. Το ίδιο, φυσικά, θα απαιτήσει και από τους εταίρους της στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με δεδηλωμένη προτίμηση σε μια σύνθετη ονομασία, το «Ανω Μακεδονία». Η ΠΓΔΜ συζητάει τα προθέματα «Ανεξάρτητη», «Λαϊκή» ή «Συνταγματική» και μόνο σε κάποιους διεθνείς οργανισμούς, όχι στις διμερείς σχέσεις. Ο μεσολαβητής θα μπορούσε να αναζητήσει αξιοπρεπή και λειτουργική λύση σε μια ευρύτατη διεθνή χρήση (δεν μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις σε μεμονωμένα κράτη που διαφωνούν) της ονομασίας «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας». Ακόμη και όσοι κάτοικοι της ΠΓΔΜ επιμένουν να αυτοπροσδιορίζονται ως απόγονοι της αρχαίας Μακεδονίας, δεν μπορούν πειστικά να αντιταχθούν στην περιγραφή της σημερινής κρατικής οντότητας ως «Νέας Μακεδονίας».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc