το καφφέ-Παρθενών -από το Εθνος

«Το «Καφέ Παρθενών» θα ευτελίσει τον Ιερό Βράχο»
Θύελλα αντιδράσεων από πολιτικούς και ειδικούς επιστήμονες για την ιδέα να γίνει αναψυκτήριο στο παλαιό μουσείο Ακροπόλεως
«E» 22/2
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η ιδέα να γίνει αναψυκτήριο στο παλαιό μουσείο Ακροπόλεως και να βγουν, μάλιστα, τραπεζάκια έξω. Το «Καφέ Παρθενών» θα ευτελίσει τον Ιερό Βράχο, εκτιμούν οι ειδικοί, που τονίζουν πως το θέμα πρέπει να εξεταστεί και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Διότι, δεν πρόκειται απλώς για αλλαγή λειτουργίας μουσείου, αλλά με το αναψυκτήριο και τα τραπεζοκαθίσματα στην αυλή, επηρεάζεται και ο ίδιος ο αρχαιολογικός χώρος. Σκεπτικοί είναι επίσης οι ειδικοί επιστήμονες σχετικά με το τι έκθεση θα πρέπει να φιλοξενηθεί στο παλαιό μουσείο.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κίνδυνος για... τραπεζάκια πάνω στον Ιερό Βράχο
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Με την υπογραφή Ρέντσο Πιάνο Εθνική Λυρική Σκηνή και Εθνική Βιβλιοθήκη
Στην Κολχίδα... μέσω Λούβρου
Ξεκίνημα με Νίκο Μαστοράκη
Εκδήλωση για τη Μαριανίνα Κριεζή
«Ασκηση» στον «Βυσσινόκηπο»
Κίνδυνος για... τραπεζάκια πάνω στον Ιερό Βράχο
Συλλέκτης στιγμών
«Το «Καφέ Παρθενών» θα ευτελίσει τον Ιερό Βράχο»

«Πολλές φορές και στο παρελθόν επιχειρήθηκε να μετατραπεί ο Ιερός Βράχος σε Οίκο Εμπορίου» λέει στο «Εθνος» ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αρχιτέκτονας Νίκος Σηφουνάκης. «Ομως, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το υπουργείο Πολιτισμού απέκλειαν κάθε, μα κάθε σκέψη. Με εντυπωσιάζει ότι η σημερινή κυβέρνηση αποδέχεται μια τέτοια ιστορία».
«Ούτε και στους χειρότερούς μου εφιάλτες», Νίκος Σηφουνάκης
«Ούτε και στους χειρότερούς μου εφιάλτες», Νίκος Σηφουνάκης

«Ποτέ ειλικρινά, ούτε και στους χειρότερούς μου πολιτιστικούς εφιάλτες, δεν θα φανταζόμουνα πως θα έφθανε η στιγμή που το υπουργείο Πολιτισμού θα συζητούσε την περίπτωση λειτουργίας αναψυκτηρίου επάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης» λέει σε δήλωσή του ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Θωμάς.

«Θυμίζω σ' όλους αυτούς που θέλουν «τραπεζάκια έξω», πάνω στον βράχο, πως επί προεδρίας μου το ΚΑΣ μετά μεγίστης δυσκολίας και μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις ενέκρινε να τοποθετηθούν υδροψύκτες πάνω στην Ακρόπολη. Πραγματικά την ιδέα λειτουργίας αναψυκτηρίου πάνω στον βράχο, σε απόσταση αναπνοής από τον Παρθενώνα, μόνο ως το άκρον άωτον της πολιτιστικής πολιτικής της ΝΔ μπορώ να τη δεχθώ».

Ο κ. Θωμάς αναφέρεται στο πόσο σημαντικό είναι το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως και τονίζει πως το παλαιό κτίριο θα πρέπει να κατεδαφιστεί και να αξιοποιηθεί αρχαιολογικά ο χώρος.

Συμπληρώνει πως το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως «προφανώς και δεν θα είναι μόνο εκθεσιακός χώρος και όλες αυτές τις εκπαιδευτικές λειτουργίες που κάποιοι φαντάζονται να εξυπηρετεί το παλαιό κτίριο προφανώς και θα τις εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο το Νέο Μουσείο. Εξάλλου αποτελεί και προσβολή για τον ίδιο τον χώρο να καταλήξουμε κάτω στο Νέο Μουσείο να εκθέτουμε τα αυθεντικά και πρωτότυπα έργα τέχνης και πάνω στον Ιερό Βράχο γκραβούρες, σχέδια, μακέτες, φωτογραφίες και αντίγραφα».

«Κατ αρχήν θα έπρεπε να κατεδαφιστεί το παλαιό μουσείο», σημειώνει η πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη.

«Αν κριθεί ότι πρέπει να μείνει, θα πρέπει να παρουσιαστεί εκεί ήδη εμπνευσμένο και όχι μια συμβατική έκθεση, που θα απαξιώσει τον Ιερό Βράχο και την ιστορία του. Με το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, καλύπτεται πλήρως και με εξαιρετικό και οραματικό τρόπο η προβολή των μνημείων της Ακρόπολης - προβολή που δεν χρειάζεται υβριδικές λύσεις».

Η κ. Μενδώνη θεωρεί πως, επειδή το μουσείο «βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου και οποιαδήποτε χρήση του -πολλώ δε μάλλον επέκταση στον αύλειο χώρο του- αλλάζει την εικόνα του χώρου αυτού και τον επηρεάζει, το θέμα πρέπει να εξεταστεί πρωτίστως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο».

«Δεν μπορούμε να ευτελίζουμε έτσι τον Ιερό Βράχο» τονίζει, συμπληρώνοντας πως θα μπορούσαν «να κατασκευαστούν πολύ διακριτικοί κρουνοί σε κάποια σημεία ώστε και οι επισκέπτες να ξεδιψούν, αλλά και να μην προσβάλλεται ο χώρος».

Ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας Γεώργιος Κορρές απαντά στην ερώτηση του «Εθνους» σχετικά με το «Καφέ Παρθενών»: «Δεν αποτελεί πρόοδο κάτι τέτοιο! Αντίθετα, στον χώρο του παλαιού μουσείου μπορεί να γίνει κάτι το ουσιαστικό, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας νέας γενιάς μουσείων: να γίνουν μείζονες αναπαραστάσεις για τα μνημεία της Ακρόπολης».

Ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, συμφωνεί με σκέψεις του καθηγητή Μανόλη Κορρέ, που έχουν δημοσιοποιηθεί, περί του ότι στο παλαιό μουσείο είναι δυνατόν να γίνει έκθεση μονάχα για την ιστορία του Ιερού Βράχου.

Προτείνει επίσης έκθεση των επιγραφών της Ακρόπολης, που φθείρονται σε εξωτερικούς χώρους και σιγά σιγά θα καταστραφούν. Είναι κατηγορηματικός ως προς το αναψυκτήριο: «Δεν συνάδει με τον χώρο του Ιερού» λέει. Και υπενθυμίζει τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν -και δικαίως- επειδή οι Αγγλοι παρέθεταν δεξιώσεις στις αίθουσες των παρθενώνειων γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο.

Αγγελική Κώττη
akotti@pegasu

Comments

Anonymous said…
Μα δεν είναι ντροπή πάνω σε ο,τι πολυτιμότερο αφισε η Αρχαία Ελλάδα στον τόπο ,εμείς να θέλουμε καφενεδάκια προς τέρψιν των επιγόνων?Τέτοιες παράλογες εγκεφαλικές εξάρσεις μονον στην χώρα της ελληνοφρένειας απαντάς.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc