Επιστήμη kathimerini.gr

Επιστήμη kathimerini.gr
Hμερομηνία : 25-02-08 Eκτύπωση | e-mail
Σχεδιάστηκε ο χάρτης γενετικής εξέλιξης του ανθρώπου

Επιστήμονες στις ΗΠΑ σχεδίασαν έναν από τους πιο λεπτομερείς χάρτες του εξελικτικού παρελθόντος του ανθρώπου.

Η πρώτη από τις δύο σχετικές μελέτες αποκαλύπτει ότι η γενετική ποικιλομορφία μειώνεται όσο απομακρυνόμαστε από την Αφρική, την ήπειρο που θεωρείται το λίκνο της ανθρωπότητας. Μάλιστα, όταν ο Homo sapiens μετανάστευσε στην Αμερική η γενετική ποικιλομορφία είχε ελαττωθεί ακόμη περισσότερο. Η δεύτερη μελέτη δείχνει ότι οι Αμερικανοί ευρωπαϊκής καταγωγής έχουν περισσότερο επιβλαβείς γενετικές διαφοροποιήσεις στο DNA τους σε σχέση με τους Άφρο-Αμερικανούς.

Είναι πλέον ξεκάθαρο, δηλώνουν οι ερευνητές, ότι οι άνθρωποι ευρωπαϊκής καταγωγής είχαν την εμπειρία ενός «βιολογικού στενού περάσματος» πριν από τριάντα με εκατό χιλιάδες χρόνια, καθώς οι πρώτες μικρές πληθυσμιακές ομάδες πέρασαν στην Ευρώπη. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν ο περιορισμός της γονιδιακής ποικιλίας στην Ευρώπη αλλά και η μετάδοση πιθανών επιβλαβών μεταλλάξεων του DNA που πέρασαν σε επόμενες γενιές αντί να εξαλειφθούν μέσω της διαδικασίας φυσικής επιλογής.

Τα επιχειρήματα των δύο μελετών έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην κατανόηση της γενετικής προέλευσης διαφόρων ασθενειών αλλά και του λόγου που κάποιοι πληθυσμοί εμφανίζονται περισσότερο επιρρεπείς σε συγκεκριμένες διαταραχές σε σχέση με άλλες.

Στην πρώτη μελέτη, διεθνής ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ ανέλυσαν το DNA 485 ανθρώπων από 29 διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες. Εντόπισαν και συνέκριναν 500.000 δείκτες DNA - ελαφρές διαφοροποιήσεις στον γενετικό κώδικα - του ανθρώπινου γονιδιώματος. «Με τη σύγχρονη τεχνολογία μπορούμε να εντοπίσουμε τις σχέσεις μεταξύ πληθυσμών που μετανάστευσαν με μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια», ανέφερε ο Νόα Ρόζενμπεργκ, επικεφαλής της διεθνούς επιστημονικής ομάδας. «Όπως φαίνεται, η γενετική ποικιλομορφία ξεθώριασε με τη διαδικασία μετανάστευσης».

Στη δεύτερη μελέτη, επιστήμονες του πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη ανέλυσαν περισσότερα από 10.000 γονίδια σε είκοσι Αμερικανούς ευρωπαϊκής καταγωγής και 15 Αμερικανούς από την Αφρική. Βρήκαν περίπου 40.000 σημεία με παραλλαγές του DNA σε ένα μόνο άτομο, οι μισές από τις οποίες έχουν τη δυνατότητα αλλαγή των αμινοξέων, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν μακροχρόνια να αλλάξουν τη χημική σύσταση του οργανισμού.

Μελλοντικές μελέτες προβλέπεται να εστιάσουν στο κατά πόσο και άλλοι πληθυσμοί βίωσαν το «βιολογικό στενό πέρασμα» που έζησαν οι Ευρωπαίοι όταν εγκατέλειψαν την Αφρική. Οι επιστήμονες τονίζουν πάντως ότι απαιτούνται πολλές μελέτες ακόμη μέχρι κατανοηθούν οι γενετικές καταβολές πολλών ασθενειών και η χαρτογράφηση του γενετικού κώδικα κάθε ανθρώπου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»