Στο στόχαστρο της Κλίντον το μομέντουμ Ομπάμα

Η πρώην Πρώτη Κυρία εξαπολύει ισχυρή αντεπίθεση κατά του Μπαράκ Ομπάμα ενόψει των σπουδαίων προκριματικών εκλογών σε Οχάιο και Τέξας. Τις τελευταίες μέρες «μήλον της έριδος» για τους επικοινωνιολόγους αποτελεί μια φωτογραφία του Αφροαμερικανού που εμφανίζεται φορώντας παραδοσιακό ένδυμα από τη Σομαλία.

Η Χίλαρι Κλίντον παρακολουθεί τον Αφροαμερικανό συνυποψήφιό της να ανατρέπει την αρχική εις βάρος του διαφορά και υπολείπεται πλέον κατά 72 εκλέκτορες, λίγο πριν από τις «αναγκαστικά» (must-win) νικηφόρες προκριματικές στο Τέξας και στο Οχάιο.

Η αντεπίθεση της Κλίντον, ήδη από την «τηλεμαχία» του Σαββάτου, αποδεικνύει το πόσο σημαντικές θεωρεί τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και αντανακλά την πεποίθηση του επιτελείου της ότι υπάρχει ακόμη καιρός για τον προσηλυτισμό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Αφού επιτέθηκε στον Μ. Ομπάμα κατηγορώντας τον ότι υπέπεσε στο αδίκημα της λογοκλοπής, χρησιμοποιώντας σε ομιλία του φράσεις από τον φίλο του και κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Π. Ντιβάλ, η κ. Κλίντον εξαπέλυσε και δεύτερο επικοινωνιακό «χτύπημα» τη Δευτέρα.

Eιδικότερα, η κ. Κλίντον προέβη σε σύγκριση της εξωτερικής πολιτικής Μπους και της απειρίας του νυν προέδρου, με τις εξαγγελίες Ομπάμα για το σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής. «Έχουμε δει το τραγικό αποτέλεσμα ενός προέδρου που δεν είχε ούτε τη σοφία ούτε την εμπειρία να διαχειριστεί την εθνική μας ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κλίντον σε ομιλία της τη Δευτέρα.

Στην ίδια ομιλία η κ. Κλίντον περιέγραψε τον εαυτό της ως «δοκιμασμένη και έτοιμη» να αναλάβει τα ηνία των Δημοκρατικών, στρέφοντας τα βέλη της εναντίον των φιλελεύθερων απόψεων Ομπάμα για τη διεθνή σκακιέρα. «Οι προβληματισμοί και οι συναντήσεις χωρίς προαπαιτούμενα θα λύσουν μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα στον κόσμο», ισχυρίζεται ο Ομπάμα, γεγονός που σαρκάζει η Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές θεωρούν πως η αντεπίθεση που σχεδιάζει η κ. Κλίντον ενδεχομένως να γυρίσει μπούμερανγκ στην ίδια. Οι περισσότερες έρευνες μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι η δημοφιλία της πρώην Πρώτης Κυρίας αυξάνεται όταν εμφανίζεται συμπαθής και μαχητική παρά όταν αρθρώνει αρνητικό πολιτικό λόγο για τους αντιπάλους της.

Η φωτογραφία του Ομπάμα και τα επικοινωνιακά τερτίπια

Πριν από λίγες ημέρες μια φωτογραφία του Ομπάμα διέρρευσε στον Τύπο παρουσιάζοντας τον να φοράει παραδοσιακό ένδυμα της Σομαλίας κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στα βορειοανατολικά σύνορα της Κένυας με τη Σομαλία και την Αιθιοπία.

Πολλές φορές κατά το παρελθόν η Κλίντον έχει ασκήσει κριτική στον Ομπάμα διότι δεν τηρεί αποστάσεις από θρησκευτικές και μη οργανώσεις που προωθούν την εκστρατεία του Αφροαμερικανού χρησιμοποιώντας την εικόνα του.

Η πλευρά Ομπάμα, ωστόσο, έχει αποποιηθεί τέτοιου είδους ενέργειες και πρακτικές και έχει τοποθετηθεί λέγοντας πως το επιτελείο της Κλίντον ευθύνεται ξεκάθαρα για πολιτικές που προκαλούν διαιρέσεις και αντιδράσεις στην αμερικανική κοινωνία.

Μέχρι στιγμής πάντως το επιτελείο Κλίντον δεν έχει διαψεύσει τη διαρροή και αντιστρέφει το επιχείρημα του αντιπάλου. Δια στόματος Μάγκι Γουίλιαμς, επικεφαλής του επιτελείου Κλίντον «η πλευρά του Ομπάμα θα έπρεπε να ντρέπεται εάν θεωρεί ότι μια τέτοια εμφάνιση είναι διαιρετική και διασπαστική. Η Χίλαρι Κλίντον έχει πολλές φορές φορέσει παραδοσιακά ενδύματα σε χώρες όπου έχει ταξιδέψει και αυτές οι φωτογραφίες έχουν δημοσιευτεί ευρύτατα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από International Herald Tribune, CNN

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»