Επισκόπηση τύπου | 22.02.2008 /d.welle

Πρώτο βήμα η υιοθέτηση νόμου για τα κοινωφελή ιδρύματα στην Τουρκία;
Η τουρκική εθνοσυνέλευση στην Αγκυρα
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η τουρκική εθνοσυνέλευση στην Αγκυρα

Η υιοθέτηση νέου νόμου για τα κοινωφελή ιδρύματα μη μουσουλμανικών μειονοτήτων από την τουρκική εθνοσυνέλευση και τα βίαια χθεσινοβραδινά επεισόδια στο Βελιγράδι είναι τα θέματα στην επισκόπηση τύπου

«Ωμή βία στο κέντρο του Βελιγραδίου», «Φωτιά στο Βελιγράδι. Έτρεξε αίμα» και «Αυτή δεν είναι η Σερβία» είναι μερικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι, με τους οποίους ο σερβικός τύπος αναφέρεται στα χθεσινοβραδινά επεισόδια στην πρωτεύουσα της Σερβίας. Στις περισσότερες μετριοπαθείς εφημερίδες όπως τη «Νοβόστι», τη «Κουρίρ» και τη «Ντάνας» κυριαρχεί πάντως η άποψη ότι την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωναν ειρηνικά κατά της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου κάποιοι αμαύρωναν την εικόνα της χώρας προσφεύγοντας στη βία. Αντίθετα οι ακραίες, εθνικιστικές εφημερίδες γράφουν για τα βίαια επεισόδια μόνο στα ψηλά γράμματα της τελευταίας σελίδας.



Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung χαιρετίζει το θάρρος με το οποίο ο φιλοδυτικός σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντις καταδίκασε ανοιχτά τις πράξεις βίας μετά την ειρηνική διαδήλωση στο Βελιγράδι: όσο κατανοητή και είναι η απογοήτευση για την απώλεια του Κοσσυφοπεδίου κάθε κλιμάκωση της κατάστασης βλάπτει πρωτίστως του Σέρβους και τους εναπομείναντες Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου. Ο πρόεδρος Τάντιτς έχει συνειδητοποιήσει ότι μόνο μέσω της στενής συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα η Σερβία θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο.



Ο καθένας μπορεί να νομίζει ότι θέλει για τον Ταγίπ Ερντογάν. Όποιος όμως παρακολούθησε την συζήτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση γύρω από το νέο νόμο για τα κοινωφελή ιδρύματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων θα θυμήθηκε για ποιους λόγους ο τούρκος πρωθυπουργός είναι ο μόνος πιθανός συνομιλητής των ευρωπαίων, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung. Η συζήτηση επανέφερε στην επιφάνεια την παράνοια των εθνικιστικών δυνάμεων στην Τουρκία που αισθάνονται ότι απειλούνται από την χριστιανική ή την εβραϊκή θρησκευτική μειονότητα. Ο νέος νόμος που υιοθέτησε χθες η τουρκική εθνοσυνέλευση προβλέπει την επιστροφή μέρους της περιουσίας των θρησκευτικών μειονοτήτων που είχε αφαιρέσει το τουρκικό κράτος. Γι αυτό και η συγκρατημένη επιβράβευση από την ΕΕ. Συγκρατημένη, επειδή ο κατάλογος των κακομεταχειρίσεων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία είναι μακρύς. Και όμως η υιοθέτηση του νέου νόμου είναι ένα πρώτο βήμα.

Διαφορετική άποψη έχει η Frankfurter Allgemeine Zeitung: Όσο η τουρκική αστυνομία παρακολουθεί ιερείς σαν να αποτελούν απειλή για το τουρκικό κράτος, όσο οι θρησκευτικές μειονότητες είναι εκτεθειμένες στην κρατική ασυδοσία και την κακομεταχείρηση, όσο απαγορεύεται στους χριστιανούς να χτίζουν εκκλησίες ή να εκπαιδεύουν τους ιερείς τους, ούτε η ΕΕ, αλλά ούτε η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να πειστούν ότι η Τουρκία προτίθεται πραγματικά να διασφαλίσει και να εγγυηθεί τις θρησκευτικές ελευθερίες.


Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλός

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»